Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Αυτονόητα δεσμευτικές οι αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτονόητα δεσμευτικές οι αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης

Σε πολιτικό θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοσή τους προκαλεί την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. “Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές” διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ υπογραμμίζει ξανά πως “οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας”.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει πως από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Επίσης στήριξε την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονά μας. “Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα” ανέφερεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Παράλληλα χθες σε νέες απειλές για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών ότι θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις. Ακόμη από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απεστάλη χθες δεύτερο αίτημα έκδοσής τους προς την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις πιέσεις, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε νομικό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση σημείωσε ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων. Ο κ. Τσαβούσογλου με αυτόν τον τρόπο επανέφερε την ερμηνεία από την πλευρά της Άγκυρας περί “πολιτικών κινήτρων” πίσω από την απόφαση του Αρείου Πάγου, κάτι που είχε διαφανεί από την πρώτη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πάντως οι εν λόγω 8 Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σύμφωνα με τον διευθυντή Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ Κωνσταντίνο Λουζιώτη. Ο διευθυντής Αλλοδαπών ανέφερε πως οι 8 θα παραμείνουν υπό κράτηση, επικαλούμενος το εκκρεμές αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει, αλλά και λόγος απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας.

“Ο κ. Ερντογάν και οι τουρκικές αρχές οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται απόλυτα στη βάση του σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών και της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οχτώ εκζητούμενων στρατιωτικών από την Τουρκία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL