Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Στην αναγνώριση των Σκοπίων ως FYROM παραπέμπει ο Αντόνιο Ταγιάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην αναγνώριση των Σκοπίων ως FYROM παραπέμπει ο Αντόνιο Ταγιάνι

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς απέναντι στις δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι για την ΠΓΔΜ και τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά τις αντιδράσεις από το γραφείο του κ. Ταγιάνι εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επιχειρείται αναδίπλωση των αρχικών δηλώσεων: "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ε.Κ. επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ - FYROM)” αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ταξιδιού στα Σκόπια, ο κ. Ταγιάνι είχε πει: “Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν θα είχαμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα”.

Ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στη Βουλή και υπογραμμίζοντας πως “είμαι και υπουργός"- σημείωσε ότι είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν την Ιστορία με τον δικό τους τρόπο. “Από τον Έντι Ράμα, που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και το ότι ο Αλή Πασάς έκανε την ελληνική επανάσταση, μέχρι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ιστορία είναι πεδίο μάχης που πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται κανείς και όχι ως φυλακή, για να φυλακίζεις το μυαλό σου” απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, που ενημέρωσε ότι συνομίλησε με ευρωβουλευτές και πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Βεβαιότητα Κουμουτσάκου ότι θα σεβαστεί τις επίσημες θέσεις

Ο τομεράρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ο κ. Ταγιάνι "γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως, ούτε υφαρπάζεται”, εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι "από τη νέα του θεσμική θέση, ο κ. Ταγιάνι θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα μόνον ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". “Ο άνθρωπος είναι ανιστόρητος και επικίνδυνος” υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Ευθύνες σε... Πιτέλα - ΕΣΚ από Λοβέρδο!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδος έριξε ευθύνες στον κ. Πιτέλα και στο ΕΣΚ “που βοήθησαν να αναδειχθεί ένας πολιτικός του μπερλουσκονικού πολιτικού κόμματος”. Για την ουσία των δηλώσεων είπε ότι “προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό”. Ο Οδ. Κωνταντινόπουλος μίλησε για “θεσμικό και ιστορικό ατόπημα”, καλώντας τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές που στήριξαν την εκλογή του να απαιτήσουν αλλαγή ρότας.

Το ΚΚΕ εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είναι ούτε αθώες ούτε προϊόν άγνοιας, ενώ το Ποτάμι ζήτησε ο κ. Ταγιάνι να είναι πρόεδρος όχι μόνο των πολιτικών σχηματισμών, αλλά και των κρατών - μελών.

Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Δ. Παπαδημούλη: "Οι δηλώσεις δεν έχουν καμία ιστορική βάση"

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Ταγιάνι έκανε λόγο για “δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση”. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη χώρα ως ΠΓΔΜ. “Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένων υμών, που αντιπροσωπεύετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να σέβονται τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ”, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL