Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αναστασιάδης - Ακιντζί / Αναστασιάδης - Ακιντζί: Νέα συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναστασιάδης - Ακιντζί / Αναστασιάδης - Ακιντζί: Νέα συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τον ορισμό ημερομηνίας για νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, χθες στην Κύπρο.

“Η διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων” δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντηση, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα Διάσκεψης άμεσα. Ωστόσο ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η διαδικασία “ανοιχτού τέλους” που έχει οριστεί δεν πρέπει να διαρκέσει για πάντα και να γίνει εκκρεμότητα.

Στη χθεσινή συνάντηση αυτό που αποφασίστηκε ήταν η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, τόσο για τα θέματα με εσωτερική πτυχή όσο και για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και στην ατζέντα θα είναι το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, καθώς και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων.

Προβληματισμός για τις τουρκικές δηλώσεις

Πάντως αναγνωρίζεται από εμπλεκόμενους αξιωματούχους ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων από την τουρκική πλευρά δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος μέσα στο οποία θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος ζήτησε η συμφωνία για το Κυπριακό να περιλαμβάνει το δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να έχουν την ιδιότητα του Τούρκου πολίτη στην Κύπρο. Ερωτώμενος σχετικά ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά το τέλος της συνάντησης, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των δηλώσεων από Τούρκους επισήμους το έθιξε και κατά τη συζήτηση. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις αυτές “το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος”. Επί της ουσίας των δηλώσεων ανέφερε ότι “δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήρικτες δηλώσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL