Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ψηφίστηκε στην Επιτροπή και συζητείται στην Ολομέλεια την 1η Φεβρουαρίου / Στον εισαγγελέα "διά τα περαιτέρω" το πόρισμα. Διαφώνησε η Ν.Δ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή και συζητείται στην Ολομέλεια την 1η Φεβρουαρίου / Στον εισαγγελέα "διά τα περαιτέρω" το πόρισμα. Διαφώνησε η Ν.Δ.!

Στη Δικαιοσύνη στέλνεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που επισημαίνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, τραπεζίτες και στελέχη ΜΜΕ. Ωστόσο, η Ν.Δ. διαφώνησε με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία χθες ενέκρινε το τελικό πόρισμά της, που αριθμεί 956 σελίδες! Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρέλαβε χθες το βράδυ το πόρισμα και ενημέρωσε ότι θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής το πόρισμα εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 “παρών” (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίαζε ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης αιφνιδίασε την αντιπολίτευση προτείνοντας η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες προσώπων. Η Ν.Δ. αντέδρασε αμήχανα, με τον Δημήτρη Σταμάτη να λέει ότι πρέπει να το στείλει η Ολομέλεια της Βουλής, γιατί "εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς". Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η Ν.Δ. απομονώθηκε από όλα τα κόμματα, καθώς καταψήφισαν μόνο οι 5 βουλευτές της και οι 17 τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποστολής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν χθες τη δική τους συμβολή, η οποία ενσωματώθηκε στο πόρισμα ως η θέση του κάθε κόμματος. Το συμπέρασμα από τα πορίσματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει διαπλοκή! "Το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ" υποστηρίζει η Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ στις 36.240 λέξεις που αφιερώνει για τις θέσεις του αναφέρει τη διαπλοκή μόνο μία φορά - και αυτή για να πει ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε καταθέσεις "στην προσπάθειά της να προβάλει στην κοινή γνώμη την πολυδιαφημισμένη ‘μάχη κατά της διαπλοκής’"...

Σπ. Λάππας: “Βγήκατε στο κλαρί και λέτε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή!”

"Βγήκατε στο κλαρί το σαββατοκύριακο και μας λέτε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα. Δώστε απαντήσεις τώρα" υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. "Σοβαρολογείτε; Απευθύνεστε στον Έλληνα πολίτη και λέτε ότι δεν υπήρχε διαπλοκή στη χώρα;" ρώτησε και υπενθύμισε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ "καταφέρατε να άρετε τις ευθύνες για τη δανειοδότηση των κομμάτων με την τροπολογία των τριών βουλευτών της Ν.Δ. που ούτε η μάνα τους δεν τους ξέρει τώρα".

"Στην Εξεταστική το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ ήταν σαν το μυστήριο στο τρίγωνο των βερμούδων: Πολλοί μιλάνε γι' αυτό, κάτι υπάρχει, αλλά κανένας δεν θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο" δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Ν.Δ.: “Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι του ΣΥΡΙΖΑ”!

Η Ν.Δ. στην "εμπεριστατωμένη γνώμη" των 110 σελίδων και των 38 ευρημάτων που κατέθεσε υποστηρίζει πως το συμπέρασμα είναι ότι "δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή τους". "Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μόνο μία φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή. Έτσι ακόμη μία θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ" σημειώνει.

Παράλληλα, επιχειρεί να εστιάσει σε ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την "Αυγή", αλλά όχι πάντα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Π.χ., ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ίδιου έτους τουλάχιστον τρεις φορές" κάτι που διαψεύστηκε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, όπως έχουν διαψευστεί και τα περί off shore εταιρείας της "Αυγής".

Χρυσή Αυγή: Προκαταρκτική

Η Χρυσή Αυγή στο κείμενό της υποστηρίζει ότι "Η δανειοδότηση των 4 πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έγινε με παράνομο τρόπο" και προτείνει Προκαταρκτική Επιτροπή για ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος για τους Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, τους αντιπροέδρους και τους υπουργούς Οικονομικών των κυβερνήσεών τους. Επίσης, για τη διαγραφή προστίμων ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάρος Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ. προτείνει την παραπομπή για απιστία των Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Γιάννη Βρούτση και Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΑΣΟΚ: “Όλα έγιναν νόμιμα”

Για το ΠΑΣΟΚ, που οφείλει 190 εκατ. ευρώ, "το κύριο χαρακτηριστικό της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τις ελληνικές τράπεζες όλα τα περασμένα έτη αποτελεί η τήρηση των εκάστοτε ισχυόντων κανόνων τραπεζικής πρακτικής και των οικείων κανονισμών"... Μάλιστα, στο κείμενο του Ανδ. Λοβέρδου υποστηρίζεται πως "αποδείχτηκε με ασφάλεια ότι οι τράπεζες δεν επέδειξαν καμία ιδιαίτερη ευνοϊκή μεταχείριση προς τα κόμματα, που να κατατείνει στην υπερβολική τους ελάφρυνση ή στην απαλλαγή τους από οφειλές. Το αντίθετο, μάλιστα, φαίνεται να ισχύει"!

Και βέβαια, για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης "το συμπέρασμα είναι ότι δεν αποδείχτηκε η επιχειρηματολογία για τα φερόμενα ‘θαλασσοδάνεια’ προς ΜΜΕ"...

ΚΚΕ: “Πολιτικές ευθύνες”

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια και την "ευνοϊκή χρηματοδότηση" της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει το πόρισμα του ΚΚΕ, ενώ επισημαίνει ότι οι τράπεζες επέδειξαν "ευνοϊκή μεταχείριση" στις εταιρείες ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ έχει δάνεια 8,3 εκατ. ευρώ σε Εθνική και Attica Bank (σημερινή οφειλή 7 εκατ.) και δηλώνει ότι "Μας καλύπτει η βασική εκτίμηση του πορίσματος της πλειοψηφίας, όπου αναφέρεται ότι τα δάνεια που έχει συνάψει το ΚΚΕ με την ΕΤΕ και την Τράπεζα Αττικής είναι εξυπηρετούμενα και έχουν δοθεί με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με εμπράγματη ασφάλεια ακινήτων". Αντίθετα, θεωρεί πως "είναι εντελώς ουσιαστικά αβάσιμη" η πρόταση Καλούδη για δίωξη και κατά του οικονομικού υπεύθυνου του ΚΚΕ για τα δάνεια που συνήψε το κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL