Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Κηλίδα" του πολιτικού συστήματος τα δάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κηλίδα" του πολιτικού συστήματος τα δάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το οποίο θα επισημαίνει:

- Τις πολιτικές ευθύνες των ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα 401 εκατ. που χρωστούν.

- Τις ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από στελέχη τραπεζών, στελέχη μέσων ενημέρωσης και πολιτικά στελέχη.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα της Εξεταστικής είναι πως δεν υπάρχει διαπλοκή! "Την ύπαρξη της διαπλοκής εμείς τη στηρίζουμε σε καταθέσεις όχι φίλων, αλλά αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε τις καταθέσεις του Αλαφούζου, του Κουρτάκη, εν τέλει και του Κουρή" αντέδρασε ο Σπ. Λάππας.

Σπ. Λάππας: "Θα πληρωθούν όλα και όλων"

"Κηλίδα του πολιτικού συστήματος" χαρακτήρισε τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας καλώντας τα "να αναλάβουν μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Ακούσαμε δηλώσεις των αρχηγών, αλλά είναι δηλώσεις, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες συμπεριφορές εν τω πράττειν". "Αν κοιταχθούμε στον καθρέπτη, θα σπάσει ο καθρέπτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Αν προτείνετε νομοθετική παρέμβαση, εδώ είμαστε να την δούμε. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων" ξεκαθάρισε ο Σπ. Λάππας.

Για τα δάνεια των ΜΜΕ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι από τις τράπεζες "ακολουθήθηκε μία διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων και αυτό πρέπει να στιγματιστεί και να καταδικαστεί".

"Οι δανειοδοτήσεις δεν υπάγονται στους υπάρχοντες τραπεζικούς κανόνες" τόνισε και υπενθύμισε με νόημα πως όλες οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες έγιναν μετά την 31η Μαρτίου 2016 που ανακοινώθηκε η σύσταση της Εξεταστικής. Έτσι αποκαλύφθηκε και το επί χρόνια απλήρωτο δάνειο του "Κήρυκα Χανίων", που ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποχρεώθηκε να το ρυθμίσει, πρόσθεσε.

Χωρίς πόρισμα η Ν.Δ.;

Στη μη κατάθεση πορίσματος προσανατολίζεται η Ν.Δ.! "Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν οι τραπεζίτες. Δεν μπορέσατε να βρείτε έναν. Δεν ακούσθηκε ούτε ένα όνομα. Κατέρρευσε ο μύθος" υποστήριξε ο εισηγητής της Μάκης Βορίδης. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι, εφόσον δεν υπάρχουν παραπομπές προσώπων, δεν υπάρχει διαπλοκή.

Ο Μ. Βορίδης εκτίμησε ότι "το αντικείμενο της Επιτροπής δεν ήταν η αστικονομική μελέτη δανειακών συμβάσεων. Η Επιτροπή δεν είναι ούτε εισαγγελία ούτε Τράπεζα της Ελλάδος ούτε εποπτική αρχή". Κατά τον εισηγητή της Ν.Δ. "ανέκυψαν ζητήματα πολλά ως προς τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μηδενικά κατά τα λοιπά". "Είναι δυνατόν να μην έχουν ζητηθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει και ακίνητο; Θα πάμε μαζί να κάνουμε μία μήνυση στην Εθνική που δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις να τους πάμε για απιστία;" ανέφερε και υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως ο κύριος μέτοχος της "Αυγής" πρέπει να βάλει λεφτά, αλλά καθυστερεί την αποπληρωμή.

Παραπομπή των βουλευτών της Ν.Δ. Τσουμάνη, Χριστογιάννη και Σταμενίτη, που είχαν υπογράψει την τροπολογία με την οποία δόθηκε αναδρομικά ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια στα κόμματα και οδήγησε στην αρχειοθέτηση του πορίσματος Καλούδη, ζήτησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Αφού επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία για "ελλιπέστατη εξέταση" της υπόθεσης, ισχυρίστηκε πρέπει να συσταθεί προανακριτική και για το πρόστιμο σε ΕΛΠΕ και Motor Oil που χαρίστηκε. "Δεν το κάνετε, είστε και εσείς ποινικά υπόλογοι και αυτό είναι κακούργημα" πρόσθεσε.

Δεν εντάσσεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας το ΠΑΣΟΚ

"Ξεκινούσατε από την πρώτη ημέρα με το σχήμα των τριγωνικών σχέσεων κόμμα - τράπεζες - ΜΜΕ και την αναπαραγωγή της εξουσίας", αλλά "κατέρρευσε όλη η φιλολογία περί τριγώνου. Απορώ τι σας μένει. Η απόπειρα να δανειοδοτηθεί μηχανισμός για να σας βγάλει κανάλι, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, η παρέμβαση για να πάρει δάνειο η ‘Αυγή’, η offshore της ‘Αυγής’;" εκτίμησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποδοκίμασε τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ενταχθεί στο κείμενο του πορίσματος που έχει συγγράψει η πλειοψηφία.

Με δικό του πόρισμα το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα καταθέσει, όπως έχει ανακοινώσει, δικό του πόρισμα καθώς, όπως είπε ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος, "οι λειτουργίες της Επιτροπής χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθεί ένα κλίμα αποπροσανατολισμού που συστηματικά επιδιώκεται. Σ’ αυτό το κλίμα συμμετέχει και η Ν.Δ. για να συγκαλύψει ότι επί της ουσίας ταυτίζονται οι πολιτικές σας".

"Αν πρέπει να μείνει κάτι, αυτό δεν πρέπει να είναι η υψηλή τηλεθέαση της Επιτροπής, αλλά προτάσεις ώστε να διορθωθούν παθογένειες και αδυναμίες του παρελθόντος" είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ήταν ο μόνος που κατέθεσε χθες υπόμνημα με παρατηρήσεις.

Δ. Καμμένος: Οι εισαγγελείς θα έχουν πολύ ψωμί

"Χωρίς να γράφουμε κάτι εμείς, θα υπάρξουν πάρα πολλοί σοφοί εισαγγελείς που είναι εγγράμματοι και θα αναγνώσουν το πόρισμα και κάποιος θα ασχοληθεί και θα πει ‘ελάτε να δούμε γιατί έγινε αυτό’. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα πουν οι εισαγγελείς. Το πόρισμα από Δευτέρα θα είναι στο γραφείο κάθε εισαγγελέα και θα έχει πάρα πολύ ψωμί", τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

"Το πόρισμα πρέπει να απαντά σε ένα και μόνο ερώτημα: υπάρχει διαπλοκή ή όχι;" σημείωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κάτω από τα 8 εκατ. η οφειλή - Πλήρωσε δόση 431.000 ευρώ

Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δαρειώτης με επιστολή του ενημέρωσε την Εξεταστική ότι από την ημέρα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε 431.000 ευρώ ως δόση για το δάνειό του και πλέον η συνολική οφειλή είναι 7.995.000 ευρώ. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (στις 6 μ.μ.) για να ψηφίσει το πόρισμα, ενώ τα κόμματα θα καταθέσουν τα κείμενά τους έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL