Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Αρνητική η Ν.Δ. σε λύση για τον ΔΟΛ χωρίς θαλασσοδάνεια και συνδιαλλαγή / Θεσμικό πλαίσιο ισότητας για τον Τύπο προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνητική η Ν.Δ. σε λύση για τον ΔΟΛ χωρίς θαλασσοδάνεια και συνδιαλλαγή / Θεσμικό πλαίσιο ισότητας για τον Τύπο προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Συνολική παρέμβαση για την επιβίωση του Τύπου, αλλά με συναίνεση των κομμάτων και χωρίς τα θαλασσοδάνεια του παρελθόντος, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή. Αρνητική ή τουλάχιστον επιφυλακτική ήταν η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση επεχείρησε να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, αλλά πρόταση απεμπλοκής δεν κατέθεσε κανένα κόμμα.

Ωστόσο, δεν κρύφτηκε ο εκνευρισμός της Ν.Δ. από το ενδεχόμενο λύσης στον ΔΟΛ, με τον Κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί ότι "Κάποιοι εκδότες συμβιβάστηκαν. Έκαναν τις εφημερίδες γραφείο Τύπου της κυβέρνησης. Άλλους τους εκβιάσατε εκμεταλλευόμενοι και τις δικαστικές τους εκκρεμότητες".

Λύση με διακομματική συναίνεση

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "Επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν οι εφημερίδες, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουμε". Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "Οι τράπεζες δάνεια με ‘αέρα’ δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση" και ότι η όποια βοήθεια "δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, όπως στο παρελθόν".

Γι’ αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η λύση:

* Δεν θα είναι φωτογραφική ή για ένα συγκρότημα.

* Δεν θα υπάρξει χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των κομμάτων.

"Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές" είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. ουσιαστικά άδειασε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ.! "Αν είναι να φορτώσουμε πάλι τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των φορολογούμενων, εμείς σε τέτοιες λογικές δεν πρόκειται να συμμετέχουμε. Αυτά να τα ξεχάσετε" είπε. Αντίθετα, θετικός ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ("Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια διάσωσης των εντύπων και όχι διάσωσης των ιδιοκτητών. Αυτή η προσπάθεια έχει γίνει στη Γαλλία επί Σαρκοζί, στην Ιταλία επί Ρέντζι" ανέφερε), ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δεν τοποθετήθηκε.

Τα πρωτοσέλιδα Αναστασιάδη που γίνονται δελτία Τύπου της Ν.Δ.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τη στάση των εντύπων του ΔΟΛ, σημειώνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης τα επικαλείτο στις ομιλίες του ("Στη Βουλή μία με τον Αρκά, μία με κανένα στίχο του Ελύτη και μία με το editorial των ‘Νέων’ έρχεστε"), αλλά εκείνος δεν διακατέχεται από "εκδικητική μανία". "Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα" τόνισε και συνέκρινε τα “Νέα” με το “Πρώτο Θέμα”, "το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του άλλου του κομιστή του Θέμου Αναστασιάδη, που τον έπιασαν με τις ‘μαύρες’ σακούλες στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας. Βγάζει κάθε Κυριακή στα πρωτοσέλιδα λίβελους για να κάνετε μετά εσείς δελτία Τύπου. Και έχει και ένα σπίτι στην Ελβετία, γιατί εκεί διαμένει με την οικογένειά του με τα λεφτά που έχει βγάλει έξω".

Ο ΔΟΛ "με προπηλακίζει πολιτικά" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τα ψέματα που έχουν εκπορευτεί, όπως ότι μένει στο σπίτι κάποιου που πήρε από πλειστηριασμό, ενώ μένει με ενοίκιο, ότι δίνει ψεύτικα πόθεν έσχες ή ότι έχει off shore.

Το "πολιτικό bullying" γινόταν για να τηλεφωνήσει σε τραπεζίτη ώστε να δώσει δάνειο με “αέρα”, όπως επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "δεν το έκανα και δεν θα το κάνω".

Απάντησε και στην κριτική για την εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου, λέγοντας πως "Όταν δικά σας στελέχη (Μιχελάκης, γιος Ψυχάρη, Σπυράκη, Καψής) μεταπηδούν από τον Τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω, από την πολιτική στον Τύπο και στη δημοσιογραφία, είναι ελεύθερη αγορά. Όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι "αρνητική εξέλιξη" αν κλείσουν τα “Νέα” και το “Βήμα”, αλλά και το “Έθνος”, ο “Ελεύθερος Τύπος” και ήταν όταν έκλεισε η “Ελευθεροτυπία”, "αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε".

Ειρωνείες Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία στήριξης των εργαζομένων

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις σχέσεις τους με τον ΔΟΛ και το πώς τον οδήγησαν στην κατάρρευση, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ασκήθηκαν στην πολιτική κερδοσκοπία. Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "κρυφές συναντήσεις παρέα με μια γάτα " με τον Στ. Ψυχάρη, ισχυριζόμενος ότι "Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να ειρωνευτεί την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και να σωθούν οι θέσεις εργασίας. "Αισθάνθηκα ένα μικρό συναισθηματικό σκίρτημα όταν μιλήσατε με τρεμάμενη φωνή για τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ. Τους εργαζόμενους στα κανάλια, όταν τα κλείνατε, δεν τους σκεφθήκατε" είπε.

Στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι "έριξαν και το τελευταίο φύλλο συκής και αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση και τον κυνισμό της κυβέρνησης. Ανεβήκατε ως αυτός που θα άλλαζε το μιντιακό κατεστημένο και εξελιχθήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση".

"Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό, είναι ο ορισμός της διαπλοκής και των μεθοδεύσεων. Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα αλλά και για τη δημοκρατική ομαλότητα" ισχυρίστηκε και, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, πρόσθεσε: "Πάρτε το χαμπάρι, ο πλουραλισμός και η Δημοκρατία είναι ισχυρότεροι από εσάς. Τα σχέδιά σας θα αποτύχουν. Το μόνο που θα μείνει είναι ένα πολύ βαρύ στίγμα για εσάς".

Φ. Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ News...

"Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν καταφέρατε να φτιάξετε το ‘ΣΥΡΙΖΑ Channel’ και τώρα επιχειρείτε να φτιάξετε το ‘ΣΥΡΙΖΑ News’. Δεν καταφέρατε να βάλετε αντιπρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης -γιατί αντισταθήκαμε σθεναρά- τον Β. Μουλόπουλο και τώρα τον επιβάλλετε στον ΔΟΛ. Απλά πρόκειται για ακόμη μια μάταιη προσπάθεια να στήσετε ένα καθεστώς την ώρα που καταρρέετε" είπε η Φ. Γεννηματά που θεωρεί ότι "ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης. Μέρος του τραπεζικού συστήματος χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από την κυβέρνηση για τον έλεγχο της ενημέρωσης. Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Οι δημοσιογράφοι είναι όμηροι. Ο πρωθυπουργός, που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, τώρα γίνεται γάτα Ιμαλαΐων. ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά τη διαπλοκή’: Το πιο σύγχρονο ανέκδοτο στη χώρα αυτές τις μέρες. Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά".

Στ. Θεοδωράκης: “Γίναμε Κορέα”...

"Η κυβέρνηση περνάει σε άλλη πίστα. Αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Αναλαμβάνει η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους" εκτίμησε ο Στ. Θεοδωράκης, που συνέδεσε την ανάθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα στον Άκτωρα του Ομίλου Μπόμπολα, ο οποίος "θέλει κάποια στιγμή να αναλάβει αυτός τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών. Και ο Αλ. Τσίπρας λέει: ‘Δεν είναι αυτό που νομίζετε’. Ε, βέβαια! Άλλωστε, είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό κόμμα να αναλαμβάνει να λύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Έχει συμβεί στη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα... Σε όλες τις χώρες-πρότυπο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL