Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Απάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση: / Αλ. Τσίπρας: Το 95% των αγροτών το 2017 δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση: / Αλ. Τσίπρας: Το 95% των αγροτών το 2017 δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο

«Η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, το 95%, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά και θα του επιστραφεί μέσα στο τρέχον έτος όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αναφερόμενος στην για πρώτη φορά καθιέρωση αφορολόγητου για το αγροτικό εισόδημα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευση που έδωσε ο ίδιος κατά τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις να προχωρήσει σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το αφορολόγητο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και συμπεριλαμβανόμενης της βασικής ενίσχυσης, φτάνει τα 12.000 ευρώ καλύπτοντας το 95% των αγροτών με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2015. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το καθεστώς που παρέλαβε η κυβέρνηση προέβλεπε φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή 13% σχολιάζοντας ότι «δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποιους ευνοούσε ένα τέτοιο καθεστώς».

3 δισ. η πελατειακή κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που μπήκε στους λογαριασμούς των αγροτών το 2016 ανήλθε στο ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε αυτό το σημαντικό ποσό με τη θετική πορεία της ανάπτυξης, καθώς «αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ ζέσταναν την αγροτική οικονομία, ξεπληρώθηκαν χρέη, κινήθηκαν επιχειρήσεις, κινήθηκε η αγορά». Επίσης από τα περίπου 620 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως 13η σύνταξη τα 250 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε αγρότες.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια προχώρησε παρά το τεράστιο βάρος που κληροδότησαν οι παλιές κυβερνήσεις στη σημερινή, καθώς τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί έφταναν τα 3 δισ. ευρώ, «μια κανονική μάστιγα, αποτέλεσμα συστηματικής και συνειδητής πελατειακής κακοδιαχείρισης», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτη φορά οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα, χωρίς πρόστιμα και χωρίς καταλογισμούς, ενώ εξοφλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εκκρεμότητες, ακόμα και δεκαετίας, σε μια διαδικασία που ολοκληρώνεται το πρώτο δίμηνο του 2017.

Επιστροφή του φόρου πετρελαίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι και τα 144 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν μέσα στο 2016, κάτι που επίσης συμβαίνει πρώτη φορά. Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, ένα ποσό ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Επανεξέταση τεσσάρων μέτρων λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση, λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας, επανεξετάζει μέσα στο 2017 τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για ορισμένες κατηγορίες εισροών, κυρίως στην κτηνοτροφία, και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία. Παράλληλα προετοιμάζονται παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον «αποφασιστικό» περιορισμό της ασυδοσίας μεσαζόντων και καρτέλ, ενώ άμεσα υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές.

Στα 6 δισ. ευρώ οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι βασικό εργαλείο του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ένα πρόγραμμα με κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα ήδη έχουν προκηρυχθεί μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση στις περιφέρειες.

Τα φορολογικά οφέλη υπερκαλύπτουν τις εισφορές για το 85% των αγροτών

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό παρατηρώντας ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα «ήταν μια δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε», η κυβέρνηση όμως κατάφερε αυτή η μετάβαση να γίνει σε βάθος πενταετίας και με τη σύνταξη στο 70% του κατώτερου μισθού. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «για την τεράστια πλειονότητα, το 85% των αγροτών» τα οφέλη από το αφορολόγητο «υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο αγρότης πλέον θα λαμβάνει διπλάσια σύνταξη από αυτή που έπαιρνε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, δηλαδή τα 145 ευρώ, που «σε βάθος δεκαετίας, το 2017 συγκεκριμένα, θα γινόταν μηδέν». Η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ που μαζί με την ανταποδοτική φτάνει τα 450 ευρώ στο ενδεικτικό παράδειγμα του αγρότη με 20 χρόνια ασφάλισης και στην συνέχεια στα 504 ευρώ, καθώς οι αγρότες έχουν πλέον ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Σημαντικές θεσμικές τομές

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο, όπως ο νόμος για τους συνεταιρισμούς, ώστε αυτοί να γίνουν «βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής και όχι πελατειακό εργαλείο για να κρατάμε τους αγρότες σε ομηρεία». Επίσης εκδόθηκε η κάρτα του αγρότη επιτρέποντας τη χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, θεσπίστηκε το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης χωρίς χαρτιά, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών κι Εξοπλισμών Αγροτικού Χαρακτήρα και ψηφίστηκε ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις

Περιγράφοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι επιδιώκεται η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού επαγγέλματος με νέους και δυναμικούς ανθρώπους, η τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, καθώς κι η στόχευση στην ποιοτική γεωργία με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές.

Β. Αποστόλου: Ανοδική η τροχιά του αγροτικού εισοδήματος το 2015 και το 2016

Την ανοδική τροχιά του αγροτικού εισοδήματος το 2015 και, όπως φαίνεται, και το 2016 με βάση τα επίσημα στοιχεία υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο οποίος σημείωσε ότι είναι θέμα των αγροτών το πώς θα οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο Β. Αποστόλου παρατήρησε ότι οι αγρότες «αυτήν την περίοδο ειδικά έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας» επισημαίνοντας στους αγρότες που σχεδιάζουν κινητοποιήσεις ότι «υπάρχει δίπλα και μια κοινωνία η οποία βλέπει και ακούει», τη συμπαράσταση της οποίας πρέπει να έχουν.

Ο Β. Αποστόλου παρέθεσε τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το ακαθάριστο εισόδημα των αγροτών από 4,87 δισ. ευρώ το 2014 έφθασε τα 5,28 δισ. ευρώ το 2015, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στις 13 αντίστοιχες χώρες της Ε.Ε. στον τομέα αυτόν, τη στιγμή που μεταξύ 2010 και 2014 υπήρξε μείωση κατά 12,1%. Ο Β. Αποστόλου προανήγγειλε αντιμετώπιση του προβλήματος με την πληρωμή των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 με μεταφορά τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 για να συνδεθούν με τις επιστροφές των προκαταβολών φόρου.

Σχετικά με το ζήτημα της φέτας ο Β. Αποστόλου υπογράμμισε ότι στις εμπορικές συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική η κυβέρνηση με μάχη κατάφερε να δεσμευθεί η Κομισιόν για την αναθεώρηση της συμφωνίας πριν από τη λήξη της μεταβατικής πενταετίας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου «φέτα» για τα λευκά τυριά των χωρών αυτών. «Δηλαδή μιλάμε για πλήρη απαγόρευση της χρήσης του όρου φέτα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Β. Αποστόλου.

Γ. Τσιρώνης: Στήριξη της βιολογικής γεωργίας

Τη σημασία της βιολογικής γεωργίας στην προσπάθεια για ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης ενημερώνοντας ότι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 100 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ για τη γεωργία και 34 εκατ. ευρώ για την κτηνοτροφία) θα αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν αγρότες που θέλουν να μετατραπούν σε βιοκαλλιεργητές, ενώ υπάρχουν ακόμη 343 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας.

Ο Γ. Τσιρώνης σχολίασε ότι στις συνομιλίες που κάνει το υπουργείο οι ίδιοι οι συνδικαλιστές των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι τα προβλήματα του αγροτικού χώρου είναι προβλήματα δεκαετιών. Μάλιστα ο Γ. Τσιρώνης παρέθεσε στοιχεία για την αγροτική παραγωγή και τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια, από όπου προκύπτει απώλεια του μισού αγροτικού εισοδήματος μεταξύ 1995 και 2004.

Μνημείο νεοφιλελευθερισμού το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τον αγροτικό χώρο, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό «οδηγεί τον πρωτογενή τομέα μακριά από μια στρεβλή κουλτούρα επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας». Στο σχέδιο της Ν.Δ. επιδιώκεται η λειτουργία των αγροτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με διείσδυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα και με την παρέμβαση του κράτους να περιορίζεται στη μείωση της φορολογίας ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το κόστος παραγωγής.

«Το σκεπτικό μας δεν πρέπει να ξεκινάει από το χωράφι, αλλά από το ράφι, και, ξέρετε, αυτό το ράφι δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι αμερικάνικο, κινέζικο, γαλλικό, γερμανικό, είναι διεθνές πια» παρατήρησε ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι «γι’ αυτό πρέπει να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης στο μοντέλο της αγροτικής επιχείρησης, που τολμά, επενδύει, αναλαμβάνει ρίσκα τα οποία επιτρέπουν στα προϊόντα να έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία, λιγότερη εξάρτηση από το κράτος».

Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα για την κάλυψη ζημιών στους παραγωγούς, καθώς και υπέρ της λειτουργίας των συνεταιριστικών ενώσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα στο πέλαγος της ελεύθερης οικονομίας και όχι ως αποκλειστικοί αποδέκτες επιδοτήσεων».

Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε κατάργηση του συνεταιριστικού νόμου τον οποίο χαρακτήρισε «μνημείο κρατισμού», όπως και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, καθώς και τη μείωση του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις, άρα και τις αγροτικές, από το 29% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλει στους αγρότες 12 «δυσβάσταχτα» μέτρα μετατρέποντας το αγροτικό εισόδημα σε «επίδομα», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η κατάσταση στην ύπαιθρο βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα δώσει το “παρών” στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών πιέζοντας για την ικανοποίηση των «άμεσων, ζωτικών» ζητημάτων των αγροτών, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «συκοφαντεί τους αγρότες» κατηγορώντας τους ότι φοροδιαφεύγουν κι ότι είναι υποκινούμενοι, πράγματα που, όπως σημείωσε, «μας τα είπαν και οι προηγούμενοι».

Τη δυσοίωνη κατάσταση της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτών περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» το να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ενώ ισχυρίστηκε ότι «αγροτική πολιτική με συνθήματα δεν μπορεί να συμβεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL