Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Το σχέδιο της Ν.Δ. κατήγγειλε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας: / Το σχέδιο της Ν.Δ. κατήγγειλε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας: Θα αποτύχει το σχέδιο "Βάστα Σόιμπλε, βάστα ΔΝΤ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της Ν.Δ. κατήγγειλε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας: / Το σχέδιο της Ν.Δ. κατήγγειλε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας: Θα αποτύχει το σχέδιο "Βάστα Σόιμπλε, βάστα ΔΝΤ"

Τις διαχωριστικές γραμμές συγκρότησαν η κυβέρνηση και η Ν.Δ. κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τους αγρότες, δίνοντας έντονο πολιτικό χρώμα στην ημέρα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευθέως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ και προέβλεψε δεινά αν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε μια εικόνα αγωνιούντος αρχηγού από το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να μεταβάλει την πολιτική στήριξης της Ν.Δ. και άρχισε τα παρακάλια.

"Έχετε ένα σχέδιο. Το είχατε και στην πρώτη αξιολόγηση, το επαναλαμβάνετε και στη δεύτερη. Το μοναδικό σας σχέδιο είναι: ‘Βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ’. Δεν θα σας βγει, όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ‘ξήλωμα της κάλτσας’ στην Ε.Ε." τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Το σχέδιό σας είναι καταστροφή, για να έρθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με ξεπούλημα, απολύσεις, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, μειώσεις μισθών και συντάξεων".

Οι διαχωριστικές γραμμές

Και με σαφήνεια ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία: "Εμείς με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, εσείς με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και μ’ αυτή την αλαζονική, αντιαισθητική ελίτ να παλεύετε για την παλινόρθωσή σας".

Για τον Κ. Μητσοτάκη η σύγκρουση είναι "οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής από τη μία με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας από την άλλη". "Πρόσωπα, κόμματα κρίνονται από το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή τη διαχωριστική γραμμή" είπε αποκαλύπτοντας το άγχος του. Μάλιστα, το έκανε πιο εμφανές απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: "Θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης να επιλέξει στρατόπεδο. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν και παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και, παρά τις διαφορές τους, συνεργάστηκαν". "Ουδετερότητα -μη γελιέστε- δεν υφίσταται και ούτε μπορεί να υφίσταται" πρόσθεσε.

Η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το στρατηγικό δίλημμα ήταν πρόοδος ή συντήρηση, αλλά στις παρούσες συνθήκες είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.

Προοδευτική πολιτική και απλή αναλογική

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Αλ. Τσίπρας δεν παρακάλεσε το ΠΑΣΟΚ. Αφού η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική πολιτική, ο πρωθυπουργός τής ζήτησε αυτοκριτική για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη και Μπαλτάκου "που φλέρταρε με τη Χρυσή Αυγή, η οποία προκάλεσε τον ελληνικό λαό, την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του πηγαίνοντας σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια 10 χρονών; Τι αθλιότητα".

Και για την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε ούτε την απλή αναλογική που είχε προτείνει το ίδιο. "Τότε στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον Κ. Μητσοτάκη, γίνατε για άλλη μια φορά ‘ουρά’ της Ν.Δ." υπογράμμισε, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την "ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης, και της Αριστεράς, που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους όμως, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου".

Ο φόβος του Κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην προσπάθεια ίσων αποστάσεων, ισχυριζόμενη ότι η απλή αναλογική που κατατέθηκε δεν ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ! "Αφήστε τις κουτοπονηριές για να κερδίσετε λίγο χρόνο παραπάνω στην καρέκλα της εξουσίας. Δεν θα βρείτε στήριγμα σε εμάς" είπε στον Αλ. Τσίπρα, ενώ για τον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι καλλιεργεί πόλωση που διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική της ανασφάλειας της Ν.Δ. είναι και η πίεση να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος. "Σας προειδοποιώ. Μη διανοηθείτε να διαφύγετε παίζοντας νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος στα ενδιαφερόμενα κόμματα πως "Οι αμέσως επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με νόμο τον οποίο η νέα Βουλή θα ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία, τις πρώτες εβδομάδες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, έναν νόμο τον οποίο θα τον στηρίξουν όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης και της ευθύνης".

“Βγάζετε βαθιά ταξική αντιπαλότητα”

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης άρχισε να διαβάζει επιστολές στα αγγλικά για να δείξει ότι γνωρίζει τη γλώσσα και για πολλοστή φορά επιτέθηκε στον συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα. "Τι έχετε μαζί του; Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Χάρβαρντ, όμως δεν είναι ούτε Παπασταύρου, δεν είναι ούτε Χριστοφοράκοι, δεν είναι ούτε ‘αυτοφωράκηδες’, ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους. Είναι βαθιά η ταξική αντιπαλότητα που βγάζετε μέσα από τις πολιτικές σας αναφορές" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ν.Δ. ελπίζει σε τέταρτο Μνημόνιο

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι θα βρεθούμε μπροστά στο δίλημμα "τέταρτο Μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά των σχεδίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη". Και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην κρατά όμηρο τη χώρα και να πάει σε εκλογές.

"Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, όσο κι αν εσείς δουλεύετε για το αντίθετο. Θα μείνετε και πάλι με το διαρκές σας αίτημα για εκλογές, να κοιτάτε απογοητευμένοι, όπως γίνεται εδώ κι έναν χρόνο, που κάνετε αντιπολίτευση στον αέρα με καταστροφολογία, κινδυνολογία, ψέματα και προπαγάνδα" του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL