Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Στόχος, η ένταξη στο QE μέσα στο πρώτο τρίμηνο / Ενδεχόμενη αλλαγή της συμφωνίας δεν θα αφορά μέτρα και στόχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος, η ένταξη στο QE μέσα στο πρώτο τρίμηνο / Ενδεχόμενη αλλαγή της συμφωνίας δεν θα αφορά μέτρα και στόχους

Καθαρά "πολιτικές" χαρακτήρισε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τις ασυμφωνίες μεταξύ των θεσμών στη διαπραγμάτευση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, να εξετάσει η Ελλάδα έναν “μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων" για την περίοδο μετά το 2018, όπου εντοπίζονται οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Επίσης, κάλεσε το ΔΝΤ να πάρει μια απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κωλυσιεργίες, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε μεταβολή στην υπάρχουσα συμφωνία, εξαιτίας μιας ενδεχόμενης αποχώρησης του Ταμείου, δεν θα αφορά τους στόχους ή τα μέτρα που προβλέπονται. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση των εσόδων στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι, αν παγιωθεί, θα επιφέρει φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει πρωτοβουλίες εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μέσω ενεργειών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πιο αναλυτικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στόχος είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνει υπέρβαση της ασυμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η οποία "αφορά το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το Αύγουστο του 2018, όταν λήξει το πρόγραμμα, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος". "Όλοι, πλέον, δέχονται πως η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους" τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπει η Ελλάδα στο QE εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση ώστε τον Αύγουστο του 2018 να υπάρχει δυνατότητα συνολικής αναχρηματοδότησης του χρέους χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα (σ.σ.: να μη χρειαστεί δηλαδή νέο Μνημόνιο). Υπενθύμισε, βεβαίως, ότι “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε χρηματοδοτική πίεση, ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να δημιουργούν εκτεταμένες ανησυχίες".

“Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί"

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης ή και ενίσχυσης του δημοσιονομικού κόφτη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις: "Αν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνηθούν, δηλαδή συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμφωνηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το 2018 και το μόνο το οποίο μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μια συζήτηση γι’ αυτό τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων". "Αυτό είναι η δική μας υποχώρηση" είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι “η συζήτηση για αυτό τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα επισήμως” και υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί”, διότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει.

Δήλωσε, πάντως, ότι “το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πότε το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει μια τελική απόφαση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα", χαρακτηρίζοντας “θετικό" ότι "για πρώτη φορά η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ύπαρξη συμφωνίας και για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ". "Ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες για την εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που αυτή γίνει, αφορά την ίδια τη Γερμανία" υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε “τα αυτονόητα", δηλαδή ότι οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. "Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, όχι ως προς τα ζητήματα που αφορούν τους στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τροποποιηθεί" διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου “καλή εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης”.

“Η συνέχιση της θετικής πορείας θα φέρει φοροελαφρύνσεις”

Αναφερόμενος στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, δήλωσε πως το πολιτικό συμπέρασμα της κυβέρνησης είναι ότι μπορεί να καταπολεμηθεί η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δηλαδή η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα φοροελαφρύνσεις αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο: “Η φορολογική ύλη αυξάνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι που προοπτικά θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας για τα κατώτερα στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις".

Π. Ρήγας: “Η ανάπτυξη καταγράφεται με στοιχεία”

Σχετικά με το τελευταίο, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως “Η ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον μια προοπτική για τη χώρα, αλλά καταγράφεται με συγκριμένα στοιχεία” και ξεκαθάρισε ότι “Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019”, όπως έχουν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και “είναι και το σωστό για την ελληνική κοινωνία”. “Έχει τεράστιες ευθύνες η Ν.Δ. που τηρεί σιγή ιχθύος στις δηλώσεις Σόιμπλε και τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ” πρόσθεσε. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη κατηγόρησε και αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» “συμπίπτει απολύτως με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, απολύσεις, κανένα δικαίωμα στις διαπραγματεύσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζομένους, κ.ά.”.

Δ. Παπαδημούλης: “Φοβού του Δαναούς...”

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στον Real FM πως “Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι τόσο θετικές”, υπενθυμίζοντας την αρχαία φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». “Πιέζουν το ΔΝΤ να μείνει και την ίδια ώρα προετοιμάζουν τους Γερμανούς προς δύο κατευθύνσεις: Η μία ότι και να φύγει το ΔΝΤ, που ήταν το σύμβολο της αυστηρότητας, εμείς οι Γερμανοί θα εξασφαλίσουμε μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στους Έλληνες, αλλά ταυτόχρονα -το κρυμμένο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του- ότι για να μείνει το ΔΝΤ, πρέπει κι εμείς οι Γερμανοί να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το ’18” συμπλήρωσε.

Η Ν.Δ. ξέρει μόνο να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κάλεσε την κυβέρνηση να “μην υποτιμούν άλλο τη νοημοσύνη των πολιτών, που υποφέρουν από την ανικανότητα και την ιδεοληψία τους", υποστηρίζοντας ότι “η ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή».

Απαντώντας στον κ. Κικίλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε σχόλιο στο οποίο τονίζεται ότι η διεύρυνση της φορολογικής ύλης, η οποία "προήλθε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της οικονομίας", είναι "ο δρόμος ώστε προοπτικά να μειωθούν οι φόροι και όχι φυσικά ο δρόμος που γνωρίζει καλά η Ν.Δ.", δηλαδή “η εκμετάλλευση του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και οι χάρες στους κομματικούς φίλους". "Ανησυχούν μήπως κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και για ακόμη μια φορά διαψευστούν οι ελπίδες τους για παλινόρθωση. Θα φροντίσουμε όμως εμείς γι’ αυτό" καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σήμερα η προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών για το αγροτικό

Σήμερα στη Βουλή θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, παρουσία του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση να προβλέπει σε μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Στις 28 Ιανουαρίου η 2η σύνοδος των μεσογειακών χωρών

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, στις 28 Ιανουαρίου θα μεταβεί στη Λισσαβώνα για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της δεύτερης συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., η οποία αποτελεί την προγραμματισμένη συνέχεια της ιδρυτικής συνόδου που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL