Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Διήμερες διαβουλεύσεις για εγγυήσεις και ασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διήμερες διαβουλεύσεις για εγγυήσεις και ασφάλεια

Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας αναφορικά με το Κυπριακό και συγκεκριμένα τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Λευκωσία πραγματοποίησαν εντατική προετοιμασία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ συνεχείς ήταν και οι επαφές μεταξύ τους. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο ημέρες, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, και δεν αποκλείεται, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί, να οριστεί ημερομηνία νέας διάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, πιθανότατα ξανά στη Γενεύη. Στόχος της συνάντησης των τεχνοκρατών είναι η κατάρτιση κειμένου στο οποίο θα καταγράφονται οι απόψεις όλων των πλευρών.

Παρά το γεγονός ότι, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία, τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά επιβαρύνουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων, δεν έχει καμφθεί η πεποίθηση της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς ότι παραμένουν περιθώρια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Έτσι σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένουν τις προτάσεις της Τουρκίας στον στίβο της διαπραγμάτευσης στο Μον Πελεράν.

Ν. Αναστασιάδης: “Εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως “Μέσα από τον διάλογο που ξεκινά θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”. Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, απάντησε ότι δεν είναι θέμα αισιοδοξίας. “Από κει και πέρα, θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της Τουρκίας”. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, είπε ότι είναι απολύτως προετοιμασμένοι και “απολύτως συντονισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση”. Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά για τις εγγυήσεις αλλά και την ασφάλεια, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δ. Τζανακόπουλος: Χάρη στην Ελλάδα συζητούνται οι εγγυήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεν στην ύπαρξη διαφωνιών και δύσκολων και δυσεπίλυτων προβλημάτων, εντούτοις εξέφρασε την εκτίμηση ότι “με προσήλωση και αποφασιστικότητα, έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”. Όπως εξήγησε, “έπειτα από μήνες προσπάθειας της ελληνικής πλευράς και ειδικότερα του υπουργού Εξωτερικών ώστε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν συνομιλίες στον τομέα αυτό”. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς στο Euronews, στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Κύπρο για πάντα, απάντησε: “Η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μια λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;”.

Πλήρης κυβερνητική στήριξη σε Κοτζιά

Στο θέμα των αρνητικών σχολίων σε σχετικά δημοσιεύματα αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στη διάσκεψη για την Κύπρο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Τα σχόλια αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας” υπογράμμισε. Αναφορικά με τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επανέλαβε ότι “προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσο καιρό για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια”. Επίσης, στάθηκε στη διάψευση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα εν λόγω δημοσιεύματα. Και συμπλήρωσε: “Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως σας είπα, είναι υποβολιμαία. Το μόνο στο οποίο σκοπεύουν είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυπριακή για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Για τη στάση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως “ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει τη σκληρή δουλειά, σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις κυπριακές αρχές, καταθέτοντας προτάσεις ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών”. Τόνισε, ακόμη, ότι η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς είναι και θα είναι ο διάλογος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας.

Διαψεύδει ο ΟΗΕ τα δημοσιεύματα για τον Κοτζιά

Στο θέμα που έχει ανακύψει με τα δημοσιεύματα εντός και εκτός Κύπρου αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και αρχηγών άλλων κομμάτων, σημείωσε ότι “Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αρμονική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου”. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Νίκο Κοτζιά, τόνισε αμέσως μετά: “Θεωρώ, λοιπόν, ως απαράδεκτα αυτά τα οποία γράφονται ενάντια στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών”.

Επίσης, από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Φερχάν Χακ, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διέψευσαν τα σχετικά δημοσιεύματα. “Δεν είναι ακριβές” απάντησε σε ερώτηση για το αν ο Αντόνιο Γκουτέρες αρνιόταν να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Νίκο Κοτζιά.

Ν. Κοτζιάς: Η παραμονή του στρατού, πυρήνας του Κυπριακού

Τις θέσεις της κυβέρνησης και την εκδοχή της ελληνικής πλευράς εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Euronews ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η παρεμβατικότητα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος, ενώ πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. “Δηλαδή, να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό και γι' αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση για την Κύπρο κατηγορούν εμένα που εκπροσωπώ αυτή τη γραμμή, η οποία είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους Κύπριους” είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Για όσα έγιναν στη Γενεύη, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι, ενώ είχε μοιραστεί πρόγραμμα από τον ΟΗΕ που περιελάμβανε πρόγραμμα πολιτικών διαβουλεύσεων και την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να φύγει. “Του είπαμε να μην αποχωρήσει την Παρασκευή, αλλά να καθίσει να συζητήσουμε για δυο-τρεις ώρες βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε. Πήγε στην Άγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια -που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε- και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια”.

Μ.Α. Ταλάτ: Χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, δεν περνά η λύση

Σε δημόσια παρέμβαση προχώρησε ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των κατεχομένων “Χαβαντίς”. Ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την εκτίμηση πως “Αν οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν συνεχιστούν, τότε η συμφωνία, όταν οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, δεν θα περάσει από τους Τουρκοκύπριους», καθώς, όπως είπε, «οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να νιώθουν ασφαλείς». Επιπλέον, προέβαλε την ανησυχία του πως τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα μπορεί να εξακολουθήσουν «να συμπεριφέρονται με 'μαξιμαλιστικό' τρόπο και να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες». Ακόμη, ο κ. Ταλάτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός της ανταλλαγής χαρτών. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε ως ένα «σημαντικό βήμα» και συμπλήρωσε σχετικά: «Έσπασε το ταμπού για τους χάρτες, όμως όσοι δεν επιθυμούσαν τη λύση ήθελαν να μη γίνει κατάθεση χαρτών και να συνεχιστεί το ταμπού αυτό».

Σ. Λαβρόφ: Οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις είναι του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την άποψη ότι οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μίας ή δυο-τριών χωρών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραθέτει στις αρχές του χρόνου. Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως τόσο οι Έλληνες όσο και οι Κύπριοι συμφωνούσαν με τη ρωσική θέση να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάσκεψη, κάτι που, όπως είπε, απορρίφθηκε, καθώς άλλοι συμμετέχοντες αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. “Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό” δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL