Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Μακροχρόνιοι δεσμοί και κοινά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακροχρόνιοι δεσμοί και κοινά συμφέροντα

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν τόσο οι μακροχρόνιοι δεσμοί όσο και οι τομείς στους οποίους έχουν κοινές πτυχές συμφερόντων οι δύο χώρες, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις και ο πολιτισμός.

Όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Ματαρέλα εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ιταλικής Δημοκρατίας στις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά και της κυβέρνησης στη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης. Αναγνώρισε δε τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια.

Στην προσφώνησή του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την παράλληλη ιστορία Αθήνας και Ρώμης. Μιλώντας για τις προκλήσεις του παρόντος εξέφρασε την άποψη πως η συνεργασία των δύο πλευρών μαζί με τη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου “είναι κρίσιμο μέγεθος για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης”. Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα προσβλέπει “στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς συνεργασίας, σε μία σειρά από τομείς: στην οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια, αλλά και στον πολιτισμό, γιατί να μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο”.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρόεδρος μιλώντας για την προσφυγική κρίση υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. “Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Ιταλία διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης”.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της μετανάστευσης λέγοντας: “Το αίσθημα αλληλεγγύης θα πρέπει να χαρακτηρίζει, να διέπει κάθε μας δραστηριότητα. Θα πρέπει να εκφράζεται σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εκφράζεται και σε επίπεδο μετανάστευσης”.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο κοινοβούλιο, επισήμανε: “Πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των νεοναζιστικών φαινομένων στην Ευρώπη και σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL