Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Κυπριακό: Με το βλέμμα ξανά στο Μοντ Πελεράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακό: Με το βλέμμα ξανά στο Μοντ Πελεράν

Σε τροχιά προετοιμασίας της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων για το Κυπριακό αύριο Τετάρτη στο Μοντ Πελεράν βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία με συνεχείς τηλεφωνικές επαφές σε επίπεδο ηγετών, αλλά και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε λόγο για μια λύση που θα περιλαμβάνει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη διάσκεψη της Γενεύης μίλησε δυο φορές με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε στις Βρυξέλλες χθες με τους ομολόγους του Ιωάννη Κασουλίδη και Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα εντύπωση προκάλεσαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και “εκνευρισμού” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις πρωτοβουλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση παρείχαν απόλυτη στήριξη στον υπουργό Εξωτερικών διαψεύδοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Οι προτάσεις Αναστασιάδη

Πάντως, εν όψει της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων στο Μοντ Πελεράν αύριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις, όπως τις κατέθεσε στη Γενεύη, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, όπως ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε σε άτυπη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Νίκο Κοτζιά. Η προτάσεις επικεντρώνονται σε τρεις άξονες:

* Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

* Τριμερές σύμφωνο φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου.

* Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια.

Έτσι στις προτάσεις του Νίκου Αναστασιάδη απορρίπτεται το καθεστώς των εγγυήσεων που παραπέμπει στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, απορρίπτεται η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και προτείνεται η οριστική και πλήρης αποχώρησή τους στη βάση λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος που θα περιλαμβάνει καταληκτική ημερομηνία.

Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές εξελίξεις του παρελθόντος και του status quo που επικρατεί, η οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μη ισορροπημένη διευθέτηση”.

Στο Μοντ Πελεράν ο Κύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης πρόκειται να μεταβεί συνοδευόμενος από ομάδα διπλωματών και στρατιωτικών. Να σημειωθεί πως στη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν πρόκειται να γίνει διερεύνηση για τα περιθώρια συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Πρακτικά αυτό θα γίνει με κείμενο εργασίας, το οποίο θα καταγράφονται οι θέσεις των εμπλεκομένων πλευρών και θα αποτελεί βάση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.

“Πολίτης” και Ακιντζί: “Υπεύθυνη η Ελλάδα για τη μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων”

Την Παρασκευή η εφημερίδα “Πολίτης” ανέφερε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για δεύτερη ημέρα και, ενώ συμφώνησαν η Βρετανία και η Τουρκία, η Ελλάδα δήλωσε ότι χρειάζεται μερικές ημέρες για να προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Επιπλέον και ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στη Γενεύη κατηγόρησε την Αθήνα για τη μη συνέχιση των συνομιλιών.

Σε σχετική συζήτηση που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Νίκος Κοτζιάς κράτησαν αποστάσεις από το δημοσίευμα του “Πολίτη”, δίνοντας μια άλλη εκδοχή. Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς το αντίθετο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε άρνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να συμμετάσχει στη δεύτερη προγραμματισμένη ημέρα της διάσκεψης παρά τις εκκλήσεις του Κύπριου Προέδρου να παραμείνει. Ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι Αθήνα και Λευκωσία “είχαμε πει να συνεχίσει σήμερα η διάσκεψη επί πολιτικού επιπέδου ώστε οι πολιτικοί να δώσουν εντολές στην επιτροπή για να διαμορφώσει διάφορες προτάσεις, σενάρια κ.λπ.”.

Στήριξη Κοτζιά από Αθήνα και Λευκωσία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων χθες ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε, απάντησε πως “αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού -καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα- επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα”. Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι “αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό”.

“Στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας” τα δημοσιεύματα περί διάστασης απόψεων μεταξύ Αθήνα και Λευκωσίας, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. Σε σχετικό κυβερνητικό σχόλιο υπογραμμίζεται η διαρκής συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και ότι “ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση”.

Επιπλέον από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας. Σημείωσε δε πως στη Γενεύη δεν υπήρξε καμία διαφωνία και καμία διαφορά στον τρόπο προσέγγισης Κύπρου και Ελλάδας. Τέλος ο Ιωάννης Κασουλίδης στις Βρυξέλλες, όπου ήταν χθες, ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για τη σθεναρή υποστήριξή του προς την Κύπρο.

Ακιντζί: “Να μείνουν οι τουρκικές εγγυήσεις”

Το αίτημα της παραμονής των τουρκικών εγγυήσεων επανέλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας από τη Γενεύη στα κατεχόμενα, ζητώντας παράλληλα και την εκ περιτροπής προεδρία. Συγκεκριμένα ο κατοχικός ηγέτης σημείωσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τις τουρκικές εγγυήσεις οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στην ανάγκη η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία μίλησε για την ανάγκη αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα στο νησί. Υπογράμμισε σχετικά πως, αν δεν υπάρχει αυτό, δεν θα υπάρξει λύση.

Οργή Μόσχας για το “Politico”

Την έντονη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Σίζχοφ προκάλεσε δημοσίευμα του “Politico”, στο οποίο αναφέρεται ότι η Μόσχα προσπάθησε να μπλοκάρει συμφωνία στη Γενεύη. Ο κ. Σίζχοφ δήλωσε πως “η αντιρωσική υστερία γίνεται μεταδοτική και ότι καταβάλλονται νυχθημερόν, από πλευράς των αγωνιστών της (παρα)πληροφόρησης, προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας σε κάθε είδους πρόβλημα, ακόμα και σε αυτά που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης και αλαζονικής πολιτικής των άλλων”.

Συνάντηση Κοτζιά - Τζόνσον

Με τον Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς χθες στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο ανδρών εστιάστηκε στην διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη. “Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά -κατά τη γνώμη μας παράνομα- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων” ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών.

"Άρνηση Ερντογάν για λύση λόγω ακροδεξιών"

Την υποστήριξη των ακροδεξιών και υπερεθνικιστικών στοιχείων στην Τουρκία επιδιώκει ο Ερντογάν και γι’ αυτό απορρίπτει το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτίμησε ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Χισάρ Οζόι. Σε συνέντευξή του στο “Sputnik” ο κ. Οζόι ανέφερε πως “τα θέματα της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι όλα ζητήματα στα οποία είναι έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα” και πως “η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματός της και εγκαθίδρυσης του προεδρικού συστήματος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL