Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή / Ευθύνες σε πολιτικά και τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή / Ευθύνες σε πολιτικά και τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια

Σε πολιτικούς, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και μιντιάρχες προσωποποιείται το "τρίγωνο της διαπλοκής" σύμφωνα με το εισηγητικό προσχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το προσχέδιο του πορίσματος επισημαίνει τις ευθύνες των πολιτικών και των τραπεζικών στελεχών, αλλά δεν προτείνει δικαστική διερεύνηση για κανένα πρόσωπο.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής με στόχο να κατατεθούν και, ει δυνατό, να ενταχθούν σε αυτό οι θέσεις των κομμάτων. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής, όπως ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, είναι η 23η Ιανουαρίου.

Σπ. Λάππας: Παραβατικές συμπεριφορές από μη πολιτικά πρόσωπα

Όπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας σε δημοσιογράφους, "Δεν υπάρχει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από τη Βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, αλλά πιθανώς ευθύνες και παραβατικές συμπεριφορές από μη πολιτικά πρόσωπα". Το πόρισμα αριθμεί πάνω από 400 σελίδες.

132 εκατ. χρωστά η Ν.Δ., 199 εκατ. το ΠΑΣΟΚ!

Όσον αφορά τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι "υπάρχει σειρά ζητημάτων με ευρύτερες, και ποινικού χαρακτήρα, προεκτάσεις που σχετίζονται με τις διπλές ή και πολλαπλές εκχωρήσεις". Μάλιστα, τονίζεται ότι "Το ΠΑΣΟΚ με δόλο είχε αποσπάσει τη σύναψη δανείων, εκχωρώντας την ίδια χρηματοδότηση σε πολλές τράπεζες".

Τα ποσά που οφείλουν τα κόμματα είναι:

* Ν.Δ.: Συνολικό υπόλοιπο οφειλής προς όλες τις τράπεζες ύψους 132.438.000 εκατ. ευρώ για το 2011, από 127,6 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.

* ΠΑΣΟΚ: Συνολική οφειλή 199 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με προβλέψεις μόλις στα 127 εκατ. ευρώ.

* ΣΥΡΙΖΑ: Στις 31 Οκτωβρίου 2016 η συνολική οφειλή ανερχόταν σε 8.406.888 ευρώ και ήταν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ, όπως κατέθεσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας, το δάνειό του "είναι ενήμερο και εξυπηρετείται κανονικά". Το πόρισμα επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "διαθέτει ακίνητη ιδιοκτησία την οποία έχει προκύψει ότι την προσφέρει προς περαιτέρω εξασφάλιση του δανεισμού".

* ΚΚΕ: Συνολική οφειλή 8.318.260 ευρώ (7.072.656 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 1.221.612 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής) με "εξασφαλισμένη την ομαλή αποπληρωμή". "Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εκχωρήσει όχι μόνο τις τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του. Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι οφειλές προς την Εθνική της, συγγενούς με το ΚΚΕ, εταιρείας Τυποεκδοτική Α.Ε. ανέρχονταν, μέχρι την πτώχευσή της, το 2015, σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους, και είναι πιθανόν μέχρι την πτώχευσή της να απορροφούσαν σημαντικό μέρος των τραπεζικών δανείων της Εθνικής προς το ΚΚΕ" προστίθεται.

"Ουσιαστικά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα σε κατάσταση οικονομικής χρεοκοπίας" διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τα δύο κόμματα "οφείλουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια, δεν έχουν καταβάλει ούτε ευρώ από το φθινόπωρο του 2011, τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί από τις δανείστριες τράπεζες και υπό γενική έννοια έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία να καταβάλουν το ελάχιστο χρηματικό ποσό έναντι των οφειλών τους".

Τροπολογία έδωσε ασυλία για τα δάνεια σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία Τσουμάνη, Σταμενίτη, Χριστογιάννη (Απρίλιος 2013) με την οποία δόθηκε ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματα. Σημειώνει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία δεν αφορούσε τα κόμματα και επισημαίνει ότι είναι ένα νομικό θέμα που πρέπει να αποσαφηνιστεί.

Σε περίπτωση μελλοντικών συγχωνεύσεων, τα χρέη να ακολουθούν τα κόμματα

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει προτάσεις για τον δανεισμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και το τι πρέπει να γίνει: "Υποβολή επισήμως αιτημάτων ρύθμισης των χρεών, όπως καλούνται να κάνουν σήμερα όλοι οι δανειολήπτες που για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς. Δέσμευση δημόσια απέναντι στον ελληνικό λαό για τον τρόπο εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των δανείων από τα δύο μεγάλα κόμματα, με όρους διαφάνειας, συμμετοχής και, εννοείται, τήρηση των δεσμεύσεων αυτών. Εάν επιλεγούν μελλοντικά συμμαχικά σχήματα μέσω συγχωνεύσεων, να υπάρχει από τώρα δέσμευση ότι τα τραπεζικά χρέη θα αποτελούν παρακολούθημα των βεβαρημένων κομμάτων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης".

Αντ. Μπαλωμενάκης: Παραβιάσεις και αδικήματα

"Παραβιάσεις και αδικήματα" καταγράφει το προσχέδιο πορίσματος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης. Συγκεκριμένα:

* Παρακάμφθηκαν οι παγιωμένες και αναγκαίες εξασφαλίσεις των τραπεζών και χαρίζονταν εγγυήσεις σε μη συνεπείς δανειολήπτες.

* Παρακάμφθηκε η ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της ροής των προϊόντων του δανείου.

* Γίνονταν δεκτές ως αληθείς δηλώσεις, καταφανώς ψευδείς, όπως ότι συγκεκριμένες κρατικές επιχορηγήσεις κομμάτων έχουν εκχωρηθεί σε άλλες τράπεζες.

Το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει ο Αντ. Μπαλωμενάκης, "ήταν να ευνοούνται σκανδαλωδώς και απροκάλυπτα":

α) Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ "με διπλές και τριπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών χορηγήσεων, τις οποίες μάλιστα, εντελώς αυθαίρετα, προσδιόριζαν στο ίδιο ύψος με την περίοδο πριν από την κρίση και ενώ -και αυτό είναι το απολύτως επιλήψιμο- ήδη είχε αρχίσει η εκλογική κατάρρευσή τους".

β) Τα ΜΜΕ "με δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις, τα οποία δίνονταν για την εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων που ανήκαν ήδη στη δανειοδοτούμενη επιχείρηση ή/και στους ίδιους μετόχους (φαινόμενο 'μπάμπουσκα') ή δίνονταν για αναχρηματοδότηση τόκων, πράγμα που απαγορεύεται".

ΜΜΕ: 1,2 δισ. ευρώ δανεικά και αγύριστα

Και για τα ΜΜΕ, όπου υπάρχει αναλυτική περιγραφή ανά εταιρεία, καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς. Τα ΜΜΕ δανειοδοτήθηκαν "αθρόα από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, κατά κανόνα χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλουν από δάνεια περισσότερα από 1,3 δισ., που στην πλειονότητά τους κρίνονται δανεικά και αγύριστα", υπογραμμίζεται.

Τράπεζες και ΤτΕ

Για τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και των στελεχών της και καταγράφει σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. "Στην όλη συμπεριφορά των τότε ιθυνόντων των τραπεζών ανιχνεύονται παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους, με τη μορφή, τουλάχιστον, παραβάσεων του καθήκοντος επιμελείας στην οποία τους υποχρέωναν οι επιτελικές τους θέσεις" επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ειδικά δε για την Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνεται ότι "Οι εποπτικές αρχές προτίμησαν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας για πρόκληση τραπεζικού πανικού, να αποφύγουν να επιβάλουν, ως όφειλαν, έγκαιρα κυρώσεις και διορθωτικά μέτρα στο τραπεζικό σύστημα".

"Θρίλερ" με τον Γ. Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρχικό κείμενο υπήρχε αναφορά στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής που κατέληξε σε "άφεση χρεών" ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ για τη Motor Οil και τα ΕΛ.ΠΕ. για φορολογικές παραβάσεις στις οποίες είχαν υποπέσει από το 2010 έως και το 2014 μέσω τριγωνικών συναλλαγών που αφορούσαν αγορές και πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων μέσω ενδιάμεσων offshore εταιρειών. Το κείμενο ανέφερε ότι "χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο".

Όμως ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης εξήγησε ότι το απόσπασμα αυτό είναι ένα από τα πολλά προσχέδια που είχαν καταρτιστεί και δεν θα υπάρχει στο κείμενο που εστάλη στα κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL