Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ν. Παππάς: Τα κανάλια θα πληρώσουν και για το μεσοδιάστημα λειτουργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παππάς: Τα κανάλια θα πληρώσουν και για το μεσοδιάστημα λειτουργίας

Τους καθαρούς όρους λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου και το "κεκτημένο" της καταβολής τιμήματος από τους καναλάρχες επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για το ΕΣΡ.

“Τέλος στη δωρεάν εκπομπή” ήταν το μήνυμα του υπουργού, που ξεκαθάρισε ότι τα κανάλια θα πληρώσουν και για το ενδιάμεσο διάστημα λειτουργίας τους έως την οριστική αδειοδότησή τους από το ΕΣΡ και τη διενέργεια διαγωνισμού.

"Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο ‘τσάμπα’. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί" υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι από τις αρχές του 2015

* τα κανάλια πλήρωσαν 60 εκατ. για τέλος διαφήμισης,

* έχουν βεβαιωθεί 76 εκατ. για τέλος διαφήμισης,

* πληρώνουν για τέλος συχνοτήτων,

* το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 86-88 εκατ. από τον διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, τα οποία "δυστυχώς θα πρέπει να επιστραφούν".

Ακόμη είπε ότι 300 site έχουν ενταχθεί στο μητρώο on line media, ώστε να συμμετέχουν στην κρατική διαφήμιση, ενώ θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων", ότι το ΕΣΡ, προς το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του, και η κυβέρνηση οφείλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο "κατά τεκμήριο επιτάσσει υψηλό τίμημα για τη λειτουργία των καναλιών. Τόσο απλά, τόσο καθαρά".

“Τετελεσμένο η καταβολή του τιμήματος”

Ουσιαστικά ο Ν. Παππάς έδειξε τον δρόμο για διεξαγωγή διαγωνισμού από το ΕΣΡ λέγοντας ότι "αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προφανέστατα την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση, και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του περασμένου Αυγούστου".

"Υπάρχει ένα τετελεσμένο και το γνωρίζουν τα μέλη του ΕΣΡ. Το τετελεσμένο είναι η καταβολή τιμήματος. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι οι ισχυρισμοί των προηγουμένων κυβερνήσεων και των κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έστεκε. Υπήρξε τίμημα, κατεβλήθη, δυστυχώς είχαμε ένα προσωρινό φρένο, θα έλεγα εγώ, από την απόφαση του ΣτΕ" υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Μάλιστα τόνισε ότι "έχει παραδοθεί στο ΕΣΡ όλο το υλικό που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση" κατά τον διαγωνισμό που διεξήχθη τον Αύγουστο, που "είναι μια σημαντική περιουσία". Και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι "είναι σε ισχύ μια νέα κατάσταση. Δεν υπάρχει το status quo στο οποίο ψηφισμένοι νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Ούτε εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία κραδαίνει την απειλή της εφαρμογής της νομιμότητας για να διαπραγματεύεται την υποστήριξη ή τα ‘ωσαννά’ συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ο νόμος εφαρμόζεται".

Αντίθετα, σημείωσε, στο παρελθόν "η στασιμότητα είναι κάτι που πήγαζε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση των γνωστών συμφερόντων και τώρα που υπάρχει το ΕΣΡ θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες".

"Ντροπή" η απαίτηση των καναλαρχών να μην υποβάλουν πόθεν έσχες

Ο υπουργός επέκρινε την προσφυγή των καναλαρχών με την οποία ζητούν να μην υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες. "Εάν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας, πρέπει να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή" είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο Ν. Παππάς χαιρέτισε τη στάση της Ν.Δ., η οποία, αν και τον "λούζει συνήθως με διάφορα κοσμητικά επίθετα", τοποθετήθηκε υπέρ της κατάθεσης πόθεν έσχες από τους μιντιάρχες.

"Νομίζω ότι έχει γίνει ένα βήμα και το τελευταίο που απομένει σε σχέση με αυτό είναι, αν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας, να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή από το ΣτΕ. Οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν προσφύγει να αντιληφθούν ότι είναι προσβλητικό να είμαστε σε καθεστώς όπου ο δημοσιογράφος των 600 και των 700 ευρώ υποχρεούται να καταθέτει πόθεν έσχες και να διεκδικούν αυτοί να μην εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση" πρόσθεσε.

Ακόμη ο υπουργός προειδοποίησε πως κατά τη συζήτηση στη Βουλή της ρύθμισης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου "θα απαντηθούν και τα ελατήρια εκείνων που με τρόπο αισχρό και καταδικαστέο ζητούν να μην καταθέτουν πόθεν έσχες".

Ν. Νικολόπουλος: “Το ΕΣΡ δεν βλέπει τις ‘δολοφονίες’ της νταβατζοκρατίας;”

Ο Νίκος Νικολόπουλος ρώτησε πόσος χρόνος απαιτείται για την προσαρμογή του ΕΣΡ. "Αλήθεια, πόσο χρόνο θέλει το ΕΣΡ; Είναι ακόμα στη φάση της προσαρμογής; Δεν παρακολουθούν τις εκπομπές; Βλέπουν τις αλητείες και τις δολοφονίες που γίνονται; Παίρνουν μέτρα; Ποιο θα είναι το εύλογο τίμημα; Πόσο πρέπει να πληρώνουν αυτοί δηλαδή; Και θα δούμε αν αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι φρένο ή αν τα μέλη της νταβατζοκρατίας θα μπορούν να επαναπαύονται και με το έτσι θέλω να μην καταθέτουν ούτε πόθεν έσχες. Τι είναι αυτό που θέλουν να προστατεύσουν;" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL