Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού;

Συνήθως στις εκλογές για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το μόνο που είχε σασπένς ήταν πόσες ψήφους θα πάρει ο υποψήφιος, στο πρόσωπο του οποίου είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, η πενταετής θητεία του προέδρου μοιραζόταν στη μέση για να έχει η κάθε ομάδα μέσα στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο τον δικό της.

Η ίδια συμφωνία λέγεται ότι έγινε κι αυτή τη φορά, οπότε θεωρητικά η εκλογή του συντηρητικού Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι την ερχόμενη Τρίτη θα ήταν περίπατος. Κι όμως. Αυτή η εκλογική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς φαίνεται ότι για πρώτη φορά τσακίζει στο Ευρωκοινοβούλιο ο αιώνιος μεγάλος συνασπισμός.

Και τσακίζει για δύο λόγους: Πρώτον, εάν πάρει τη θέση του απερχόμενου σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς ένας χριστιανοδημοκράτης, τότε και τα τρία βασικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα έχουν πρόεδρο μέλος του ΕΛΚ. Η Κομισιόν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ντόναλντ Τουσκ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Αντόνιο Ταγιάνι. Και δεύτερον και σημαντικότερο διότι οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να συνειδητοποιούν -καθυστερημένα και επώδυνα- ότι η συνεχής συμμαχία με τις συντηρητικές δυνάμεις τους καταστρέφει.

Οπότε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρόεδρος δεν θα προκύψει την Τρίτη από την πρώτη ψηφοφορία (που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία) και στην τέταρτη ψηφοφορία θα κονταροχτυπηθούν ο Ταγιάνι με τον συμπατριώτη του -και πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών- Τζιάνι Πιτέλα. Υποψήφιο για την προεδρία είναι και η Ελεονόρα Φορέντζα της Αριστεράς και ο Γκι Φερχόφστατ των Φιλελευθέρων, αλλά δεν έχουν πιθανότητες να φτάσουν στην τέταρτη ψηφοφορία.

Το ερώτημα είναι ποιος τελικά θα νικήσει, αλλά μια απάντηση σήμερα θα ήταν παρακινδυνευμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πιτέλα, εκτός από τις ψήφους της ομάδας του, φαίνεται να κερδίζει κι ένα σημαντικό μέρος των ψήφων των ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων, ενώ δεν αποκλείεται οι ψήφοι των Φιλελευθέρων, μόλις βγει από την κούρσα ο Φερχόφστατ, να μοιραστούν στους δύο Ιταλούς.

Κρίσιμες θα είναι και οι ψήφοι της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς και των ακραιφνών ευρωσκεπτικιστών, τις οποίες, επισήμως τουλάχιστον, δεν διεκδικεί κανείς εκ των δύο υποψηφίων του τελικού γύρου, ενώ συχνά στο παρελθόν οι ευρωβουλευτές αυτής της κατηγορίας προτιμούσαν την αποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL