Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Στον αέρα... ξανά η στρατηγική Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αέρα... ξανά η στρατηγική Μητσοτάκη

Σε σπασμωδικές κινήσεις πανικού και σε αναθεώρηση της στρατηγικής του οδηγείται άρον - άρον ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς ο “χιονιάς” στα “γαλάζια” ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει διεργασίες για αποχώρηση ή υποβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκαλούν αμηχανία, νευρικότητα και προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, οδηγώντας τα στελέχη της Ν.Δ. να αντιληφθούν ότι ο δρόμος προς την εξουσία και η θεωρία του “ώριμου φρούτου” δεν αποτελούν στην παρούσα συγκυρία αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του Μοσχάτου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποφεύγει τις αντιφάσεις και τις σπασμωδικές κινήσεις στην προσπάθειά του να τοποθετηθεί έναντι των νέων πολιτικών και οικονομικών δεδομένων.

Χριστουγεννιάτικες πληγές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μηνύματα που φτάνουν στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. από τις κυλιόμενες μετρήσεις είναι ότι τα πολιτικά τραύματα που υπέστη η αξιωματική αντιπολίτευση από την άρνησή της να στηρίξει το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους παραμένουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, το “διψήφιο προβάδισμα” για το οποίο επαιρόταν στις ομιλίες του ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ψαλιδιστεί αρκετά, ενώ τα ποιοτικά ευρήματα των ίδιων μετρήσεων δείχνουν ότι, βοηθούσης της οικονομίας, η αντιστροφή των δημοσκοπικών τάσεων δεν είναι καθόλου απίθανη. Μάλιστα, τα ευρήματα των μετρήσεων είναι διπλά ανησυχητικά για τη Ν.Δ., καθώς αφενός δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “ανάσανε” από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το “δώρο” στους συνταξιούχους, αφετέρου η Ν.Δ. προκάλεσε τη μήνιν της κοινωνίας επειδή δεν υπερψήφισε τη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Αντιφάσεις και πανικός

Τα ως άνω νέα δεδομένα έχουν ήδη... επενεργήσει στην στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εντείνει την προσπάθειά του να ψαρέψει σε θολά νερά, προσπαθώντας να απευθυνθεί σε ποικίλα εκλογικά ακροατήρια, αλλά και να “απαντήσει” στις κατηγορίες που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου περί “ενδοτισμού” του έναντι των ακραίων εκ των δανειστών. Έτσι, υπερηφανεύτηκε ότι “δεν ενέδωσε στον πειρασμό του λαϊκισμού” μερικές μόλις ημέρες αφότου πήγε πρωτοχρονιάτικα στο Κολωνάκι να πιει καφέ “για να προλάβει την αύξηση του φόρου”. Συν τοις άλλοις, την περασμένη Τρίτη έφτασε στο σημείο να... προαναγγείλει μονομερείς ενέργειες (“θα μειώσουμε τη φορολογία ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών” είπε στον Alpha), αν και μερικές ημέρες νωρίτερα είχε “καταδικάσει” την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ως “μονομερή ενέργεια” που “τινάζει στον αέρα τη διαπραγμάτευση”. Πάντως, η “επαναστατικότητά” του κράτησε μόλις δύο ημέρες, καθώς την περασμένη Πέμπτη πήρε πίσω τις σχετικές εξαγγελίες και τεκμηρίωσε την πίστη του ότι οι δανειστές θα δέχονταν το πρόγραμμά του επειδή είναι... “τεκμηριωμένο και κοστολογημένο”.

“Βραχυκύκλωμα” λόγω... ΔΝΤ

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, πολιτικό “βραχυκύκλωμα” στη Ν.Δ. πυροδοτούν και τα σενάρια ανατροπών περί το ελληνικό πρόγραμμα. “Γαλάζια” στελέχη δεν έκρυβαν προχθές την έκπληξή τους από την δημόσια παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη αξιολόγησαν την εν λόγω δήλωση ως πολύ σοβαρή, καθώς προδιαγράφει νέα δεδομένα, τα οποία είτε αφορούν την “υποβάθμιση” του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, είτε την οριστική αποχώρησή του από το πρόγραμμα. Τούτα τα σενάρια δημιουργούν νέα δεδομένα όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο κι αυτό διότι, αν το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, τότε η αξιολόγηση κλείνει τάχιστα και το “γαλάζιο” αίτημα για εκλογές παραμένει... στον πάγο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το ΔΝΤ αποχωρήσει εντελώς, τότε στη Ν.Δ. θα πρέπει να αντιπολιτευτούν μία κυβέρνηση που θα έχει καταφέρει να “διώξει” το Ταμείο - δηλαδή αυτό που δημοσίως είχε εκφράσει ως επιθυμία ο Αντ. Σαμαράς λίγο πριν το Βερολίνο τον “αδειάσει” πανηγυρικά με την απόφαση για πλήρη παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL