Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Όπισθεν ολοταχώς του Κυρ. Μητσοτάκη για τις "μονομερείς ενέργειες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όπισθεν ολοταχώς του Κυρ. Μητσοτάκη για τις "μονομερείς ενέργειες"

Ούτε... δύο ημέρες δεν άντεξε ο “επαναστατικός” οίστρος του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς από χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να “μαζέψει” τη δήλωσή του περί “μονομερών” ενεργειών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, με προχθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, είχε προαναγγείλει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις “ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών”, όπως χαρακτηριστικά είχε πει. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε όχι μόνο ποικίλα σχόλια εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών, αλλά και ένα ειρωνικό “τιτίβισμα” από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, ενώ ανέδειξε και τις ταξικές προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: κι αυτό διότι, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη σε επίδειξη ευπείθειας στο Βερολίνο αρνούμενος να στηρίξει τη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και καταγγέλλοντας “μονομερή ενέργεια” που “τινάζει στον αέρα την διαπραγμάτευση”, υποσχέθηκε ο ίδιος “μονομερή ενέργεια” για... χάρη των επιχειρήσεων.

Λεπτή ισορροπία

Βεβαίως, “γαλάζια” στελέχη εξηγούσαν ήδη από προχθές ότι στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να “απαντήσει” στις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου για “υποταγή” στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επικράτησε η άποψη ότι η προφανής αντίφαση περί “μονομερών ενεργειών” περισσότερο βλάπτει το προφίλ του προέδρου της Ν.Δ. και λιγότερο απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου.

Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη ετοιμάζεται για το προγραμματισμένο ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ στις 13 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου, δεν έχει την “πολυτέλεια” τέτοιων δηλώσεων στην προσπάθειά του να προσεταιριστεί τους ακραίους εκ των δανειστών και να τους πείσει να τραβήξουν το χαλί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

“Συγγνώμη, λάθος”

Μετά, λοιπόν, τις “γαλάζιες” διαρροές που εξηγούσαν ότι οι δανειστές θα... πειστούν για τη μείωση των φόρων από το “κοστολογημένο πρόγραμμά μας”, χθες ήρθε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης να ακυρώσει, ουσιαστικά, την εξαγγελία του περί “μονομερών ενεργειών” κατά την περιοδεία του στην Κω και την Ψέριμο. “Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα” περιορίστηκε να δηλώσει, για να προσθέσει: “Θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε και ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων”.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. διακήρυξε εκ νέου την “ετοιμότητά” του να κυβερνήσει και επανέλαβε το αίτημα για εκλογές. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να δείξει για μία ακόμη φορά την εχθρική του διάθεση προς τον δημόσιο τομέα: “Πιστεύουμε στις δυνάμεις και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Η ανεργία δεν θα μειωθεί από προσλήψεις του κράτους” επισήμανε.

Πολιτική εκμετάλλευση

Σημειωτέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να θωπεύσει και τις ακραίες φωνές στα προσφυγονήσια “αθωώνοντας” τους Ευρωπαίους και την Τουρκία για τις κραυγαλέες ανεπάρκειές τους ως προς το προσφυγικό και χρεώνοντας στην κυβέρνηση όλες τις δυσλειτουργίες.

«Ένας από τους λόγους που σήμερα ακόμα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στην Κω, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα να μην γίνονται επαναπροωθήσεις και επιστροφές στην Τουρκία" ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL