Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δημ. Τζανακόπουλος: Παράλογες απαιτήσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές (Video)

Διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

Μήνυμα ότι παράλογες απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις εκτός των συμφωνηθέντων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε, και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ», σχολίασε.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας μετά τις αποφάσεις που υλοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2011 και μετά».

Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε, οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Πρόκειται δηλαδή», εξήγησε, «για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών». Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Διάσκεψη στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας Τσίπρα - Ερντογάν, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά, όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και πως αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση».

Ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζεται για ένατη μέρα -αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης».

Είπε ειδικότερα ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοικτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα «που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε, κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου». Επισήμανε ότι για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Σπίρτζη.

Όσον αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, είπε ότι εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, «αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια». Τόνισε ότι τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί, πως το αρματαγωγό «Λέσβος» έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, καθώς και πως «σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενούμενων έχει εξασφαλιστεί ασφαλής διαμονή».

Δείτε όλα τα σχόλια