Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απολύσεις, νεοφιλελευθερισμός, αυταρχισμός, το τρίπτυχο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί... μονομερείς ενέργειες για τη μείωση της φορολογίας, ενώ δεν στήριξε τη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους για τον ίδιο λόγο!

Μείγμα ακραίου αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού παρουσίασε ως “συνταγή” διακυβέρνησης χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στο “τιμόνι” της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, κατάργηση του “νόμου Παρασκευόπουλου” και επιστροφή στο καθεστώς των φυλακών “τύπου Γ”, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη “γαλάζια” υπόσχεση για... περισσότερες “μεταρρυθμίσεις” από το Μνημόνιο, αλλά και να πέσει σε αντιφάσεις: ενδεικτικά, ενώ μόλις προ 20 ημερών η Ν.Δ. αρνήθηκε να υπερψηφίσει τη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους χαρακτηρίζοντάς τη “μονομερή ενέργεια”, ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες υποσχέθηκε ότι... θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες προκειμένου να μειώσει τη φορολογία.

“Δεν γίνεται το 80% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία να καταλήγει στο κράτος. Θα μειώσουμε τους φόρους ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρ' ότι ο ίδιος έχει “ξορκίσει” τις μονομερείς ενέργειες. Ταυτόχρονα, αυτή ήταν μία μόνο από τις πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση. “Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα αυτό τον έναν χρόνο είναι ότι δεν λαϊκίσαμε”, συνέχισε, ενώ πριν από δέκα ημέρες, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, έσπευδε να φωτογραφηθεί να πίνει καφέ για... να προλάβει την αύξηση του φόρου!

 

Η αγορά πάνω απ' όλα

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να “αποθεώσει” και τη λογική της αγοράς, φτάνοντας στο σημείο να εμφανιστεί θετικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στελεχώνει το επιτελείο και τη μέλλουσα κυβέρνησή του: «Θα σκεφτόμουν να κάνω κάτι σαν αυτό που κάνει ο Τραμπ. Πολλά από τα στελέχη που περνούν από συνέντευξη έχουν μια διαδρομή σε σημαντικές επιχειρηματικές θέσεις. Οι άνθρωποι από την αγορά είναι ευπρόσδεκτοι. Δεν θέλω παιδιά του κομματικού σωλήνα. Η κυβέρνησή μου θα περιλαμβάνει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς» επισήμανε, “ξεχνώντας” ότι μόλις προχθές ο Ντ. Τραμπ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με την απόφασή του να διορίσει σε υψηλό πόστο στον Λευκό Οίκο τον... γαμπρό του - με απολύτως “αξιοκρατικά” κριτήρια.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την πρόθεσή του να εφαρμόσει όχι μόνο τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά και πρόσθετα (“μεταρρυθμίσεις πέραν του Μνημονίου”, όπως είπε χαρακτηριστικά).

 

Προαναγγελία απολύσεων

Ταυτόχρονα, καίτοι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα “νοικοκυρέψει” το κράτος χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε απολύσεις συμβασιούχων που έχουν προσληφθεί ή μονιμοποιηθεί “παράνομα” - όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση βουλιάζουμε σε ένα τέλμα και υπάρχει στην κοινωνία ένα σύννεφο συλλογικής κατάθλιψης. Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να εξορθολογήσουμε το κράτος και τις δαπάνες του. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση», είπε, εμμένοντας στην “αξιολόγηση” που είχε οδηγήσει σε 15.000 απολύσεις. Επίσης, προανήγγειλε “μαχαίρι” σε κοινωνικές δαπάνες για δημόσια αγαθά (“Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τους φορείς του υπουργείου μεταφορών έχει ξεφύγει κατά 500 εκατ.”, ανέφερε ως παράδειγμα) και αμέσως μετά απάντησε θετικά ερωτηθείς για απολύσεις συμβασιούχων: “Εάν κάποιος συμβασιούχος μονιμοποιείται παράνομα, δεν θα το δεχτούμε και θα υπάρξουν απολύσεις. Σε όσους έχουν προσληφθεί παρανόμως” είπε.

 

Κράτος φόβου

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει άνοιγμα και στους “σκληρούς” ψηφοφόρους της Δεξιάς, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει το κράτος του φόβου και θα καταργήσει όλες τις ευνοϊκές για τον σωφρονισμό και τα δικαιώματα των φυλακισμένων ρυθμίσεις. Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος ανδρών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο στα χέρια του, διείδε πως «εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών γύρω από τα Εξάρχεια», ενώ ισχυρίστηκε πως “η αστυνομία δεν έχει την πολιτική εντολή να μπει στα Εξάρχεια”. “Οι αντιεξουσιαστές είναι η νέα φουρνιά τρομοκρατών. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί άμεσα” πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος να “τελειώσει με το άβατο των Εξαρχείων” και να “φτιαχτεί τουλάχιστον μια φυλακή υψίστης ασφαλείας”.

Δείτε όλα τα σχόλια