Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό: / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό: "Πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό: / Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό: "Πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή"

Για το “ιδιαίτερα θετικό” γεγονός ότι υπάρχει “συναντίληψη” των πολιτικών δυνάμεων στις πάγιες θέσης της ελληνικής πλευράς για στο Κυπριακό, αλλά και ολόπλευρη στήριξη του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Λίγο μετά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις επικοινωνίες “τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις συνομιλίες". Επίσης, ο πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

"Δεν νοείται λύση με στρατούς κατοχής και επεμβατικά διακαιώματα"

“Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα" δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας "δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της Ε.Ε.”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, πως “δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα" και “στρατούς κατοχής", ενώ ξεκαθάρισε πως θα πρέπει η λύση να είναι "βιώσιμη, λειτουργική και να απομακρύνει τον φόβο από τον κυπριακό λαό", επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει "κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης". Επίσης, επισήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, "πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή", καθώς οι παραπάνω αρχές “συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο".

Σε ερώτηση για το αν θα παραστεί στη Γενεύη, απέφυγε να απαντήσει, αστειευόμενος ότι “Με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα, οπότε θα δούμε”. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σήμερα, σε συνάρτηση με το αν θα διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας.

Πρ. Παυλόπουλος: "Η Κυπριακή 'γραμμή' είναι και ευρωπαϊκή"

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε “εξαιρετικά σημαντικό" το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης "είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο" και η οποία "είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο". "Είναι δηλαδή και ευρωπαϊκή γραμμή" τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας πως “Όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε κράτους - μέλους της Ε.Ε., πράγμα που γνωρίζουν -ή οφείλουν να γνωρίζουν- πάρα πολύ καλά όλοι οι εταίροι μας και, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". "Εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται" είπε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση και της Πολιτικής Γραμματείας

Αναλυτική ενημέρωση για το ίδιο θέμα υπήρξε από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τονίστηκε η αποφασιστικότητα και η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος - μέλος της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL