Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των κομμάτων προέκυψε / Εθνική γραμμή για ασφάλεια και εγγυήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των κομμάτων προέκυψε / Εθνική γραμμή για ασφάλεια και εγγυήσεις

Στην κοινή εθνική γραμμή αναφορικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων συνέκλιναν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, “ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων”.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της Γενεύης, ο Αλέξης Τσίπρας σε διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτίμησε “είμαστε στην τελική φάση. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης αν τα πράγματα δεν πάνε καλά”. Επιπλέον, στη συνάντηση με τη Φ. Γεννηματά επισήμανε ότι εξαρτάται περισσότερο από τη στάση τής άλλης πλευράς η εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το Διεθνές Δίκαιο, που θα εξασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική. Τον ρόλο της Ε.Ε. υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Βασίλη Λεβέντη, λέγοντας πως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνες απέναντι στην Τουρκία, καθώς υπάρχει και η Ε.Ε.

Για το ζήτημα της ενδεχόμενης μετάβασής του στη Γενεύη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον διάλογο με τον Πάνο Καμμένο. “Το θέμα τώρα είναι», ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός, «μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ.: την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε” είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παραστεί στην ελβετική πόλη στην περίπτωση που διαφανεί πιθανότητα λύσης. Αν δεν διαφανεί μια τέτοια πιθανότητα, είπε, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε.

Κοινή βούληση Τσίπρα - Αναστασιάδη

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή και συνεχής γραμμή επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν την ισχυρή βούλησή τους για την επίτευξη συμφωνίας, αναμένοντας και από την Άγκυρα να επιδείξει αντίστοιχη βούληση. Ακόμη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι σε περίπτωση που δεν “προχωρήσει” η διάσκεψη, θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική, δηλαδή η συνέχιση των διαβουλεύσεων σε χαμηλότερο επίπεδο.

Άιντα: Δύσκολη, αλλά εφικτή η λύση

Το περιουσιακό, η διακυβέρνηση, η χρηματοδότηση της λύσης και το κεφάλαιο ασφάλεια – εγγυήσεις συζητήθηκαν χθες στις διμερείς συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, στη Γενεύη βρίσκονται εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων είχαν επαφές με αντίστοιχους εκπροσώπους των δύο αυτών θεσμών.

Παράλληλα, σε μια “δύσκολη, αλλά εφικτή” προοπτική λύσης αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Ο κ. Άιντα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως τους τελευταίους 19 μήνες, όπου υπάρχει επανέναρξη των συνομιλιών, «υπήρξε σημαντική πρόοδος, γι’ αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έρθουν στη Γενεύη και να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές».

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΕΠΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ

Συμφωνία Τσίπρα - Ερντογάν να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας

Επί μία ώρα και δέκα λεπτά διήρκησε η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο τις θέσεις της κυβέρνησης για το καθεστώς των εγγυήσεων και την ασφάλεια στο νησί. Υπογράμμισε την άποψη ότι μια πιθανή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα “θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις”. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα διαδικαστικά, διατύπωσε τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν “να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς διάσκεψης”.

Κοινή γραμμή στο Κυπριακό

Μια λύση στο Κυπριακό, “ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων” ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στη στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “Σε αυτήν τη δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά”. Αντίθετα, στη Ν.Δ. δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το ίδιο συμβαίνει και με την “άλλη πλευρά”. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε: “Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Σαράντα τρία χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι “για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή”. Αναφέρθηκε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, “χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής”. Επιπλέον, η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου διεθνείς παράγοντες και Ε.Ε. “να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία”.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε: “Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων”. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε δε την άποψη του ΚΚΕ για κράτος “ενιαίο, βιώσιμο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες”.

Στη δήλωση που προέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη και των υπόλοιπων Κύπριων ηγετών “για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος”. Και αυτός με τη σειρά του συντάχθηκε με την άποψη ότι “μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής”.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί λύση χωρίς να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε λίγους μήνες, να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγουν οι έποικοι. Επίσης, ανέφερε για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη πως η Τουρκία βρίσκει πάντα έναν τρόπο να τορπιλίζει την όποια προσπάθεια γίνεται για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Ανέφερε δε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό να μην πάει σε διμερή με την Τουρκία.

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτόχρονα παραμένοντας σταθερά στη θέση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Δ. Τζανακόπουλος: Βασική ελληνική αρχή η κατάργηση των εγγυήσεων

Την αποφασιστικότητα με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “Αν και η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια στάση, μια εποικοδομητική στάση σε αυτές τις συνομιλίες, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη”. Επιπλέον, τόνισε ότι βασική αρχή με την οποία η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

“Αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και η αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε και ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη” είπε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η μετάβασή του ακόμα και λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “Το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του κ. Ερντογάν, αλλά και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες που, ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι είναι διαρκείς αυτές τις ημέρες”.

Αναφορικά με τις συνολικότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε την αυξημένη ένταση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Τουρκία. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: “Ο Τούρκος πρόεδρος αρκετές φορές έχει μια αυξανόμενα επιθετική ρητορική, για την οποία, επίσης, έχουμε δηλώσει ότι δεν βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι αποδεχόμαστε αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών τις οποίες έχουν προσπαθήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι Τούρκοι να θέσουν στην ημερήσια διάταξη”.

Τέλος, αναφορικά με τους οκτώ αξιωματικούς που κατηγορούνται στην Τουρκία ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο. Ωστόσο, παρατήρησε πως “γενικώς, στη δημόσια σφαίρα πολλοί έχουν γίνει πάρα πολύ ευαίσθητοι, όψιμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL