Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Απάντηση στη Βουλή για την κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων / Γ. Μουζάλας: Άθλος στην ενδοχώρα, πρόβλημα στα νησιά λόγω Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στη Βουλή για την κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων / Γ. Μουζάλας: Άθλος στην ενδοχώρα, πρόβλημα στα νησιά λόγω Ν.Δ.

Η Ν.Δ. πρώτα υπονόμευσε την επίλυση των προβλημάτων διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά και μετά διαμαρτύρεται για τις κακές συνθήκες που επικρατούν, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. "Η κατάσταση στα hotspots στα νησιά είναι κακή. Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί" επισήμανε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι "έγινε άθλος στην ενδοχώρα", με 50.000 πρόσφυγες να στεγάζονται σε σπιτάκια, όμως στα νησιά το πρόβλημα δεν λύθηκε και εξαιτίας της υπονόμευσης των κυβερνητικών προτάσεων από τη Ν.Δ., η οποία στηρίχτηκε "στην κούραση των νησιωτών". Εκτίμησε ακόμη ότι και στα νησιά από τον Μάρτιο θα βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ έκανε εκ νέου έκκληση στους νησιώτες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και να αρχίσουν ροές των 2.000 ατόμων την ημέρα και υπενθυμίζοντας τα οικονομικά οφέλη από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά.

Κλειστά κέντρα κράτησης για παραβατικούς

Πάντως και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους παραβατικούς. "Την έχετε τη συναίνεση για τα κλειστά κέντρα κράτησης. Είναι θέση μας τόσο καιρό. Δυστυχώς, θα βρεθείτε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της Αριστεράς" απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζοντας πως "λέγατε σύγχρονα Νταχάου τις Αμυγδαλέζες. Και τι είναι η Μόρια σήμερα; Θέλετε να τα χαρακτηρίσω σύγχρονα Νταχάου;".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στους καταυλισμούς, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι "πραγματοποιήσαμε έναν άθλο. 50.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα είναι σε σπιτάκια. Στα νησιά η κατάσταση είναι άσχημη γιατί το κόμμα σας έπαιξε έναν περίεργο ρόλο. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα νησιά με προτάσεις. Τις αρνηθήκατε, κάνατε διαδηλώσεις και στελέχη σας μας αντιπρότειναν να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες, δηλαδή να καταργήσουμε τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας". "Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Η κυβέρνηση προσπάθησε από τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, επικράτησε ένας λαϊκισμός βασιζόμενος πάνω στην πραγματική κούραση των νησιωτών" πρόσθεσε. "Δεν βρισκόμαστε εμείς στις διαδηλώσεις, δεν υποκινούμε εμείς γεγονότα, όπως εσείς" ισχυρίστηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Η αντιπαράθεση είχε και προσωπικό τόνο, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη "για την ανικανότητά του να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Δεν φταίει η κυβέρνηση που ενέσκηψε η κακοκαιρία. Φταίει που έχει κατασπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ χωρίς να προετοιμαστεί για τις κακές καιρικές συνθήκες". "Αυτά που λέτε στερούνται σοβαρότητας και γνώσης του θέματος. Σας αντιμετωπίζω ως έναν άνθρωπο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και δημιουργεί προβλήματα ή λέει πράγματα που δεν ξέρει" του απάντησε ο Γ. Μουζάλας, υπενθυμίζοντας την υπόθεση στο Φαρμακονήσι: "Είστε από τα πρόσωπα που δεν είναι καλό να μιλάτε για καταγγελίες. Βαρύνεστε. Βαρύνεστε από πράγματα που λέω ότι δεν είναι καλό να έχει κάνει ένας υπουργός".

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ...

"Συνειδητό ψέμα" ότι απαγορεύτηκαν οι φωτογραφίες στη Μόρια

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γιάννης Μουζάλας ότι απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών στη Μόρια. Μάλιστα, το ξεκαθάρισε και στη Βουλή με αφορμή και σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Ποτάμι, το οποίο, όπως σημείωσε, "έπεσε θύμα παραπληροφόρησης".

Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν ότι "μία τέτοια 'είδηση' αποτελεί συνειδητό ψέμα", καθώς χθες το πρωί η ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά εικόνα μέσα από το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε εκτενές ρεπορτάζ εντός της δομής, ενώ ρεπορτάζ έκανε και βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο.

"Αυτή η διαστρέβλωση", συνεχίζουν, "έρχεται να συμπληρώσει τη διαστρέβλωση της τοποθέτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι "κανένας άνθρωπος δεν είναι σε σκηνές, εκτός από κάποιες λίγες σε Βαγιοχώρι και Ελληνικό". Η τοποθέτηση αυτή όσες φορές έχει γίνει από τον Γ. Μουζάλα συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι αυτή η εικόνα δεν αφορά τα νησιά, στα οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται από την παντελή άρνηση βοήθειας και συνεργασίας τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL