Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ικανοποιημένο το 83,6% των Ελληνοκυπρίων με την ελληνική κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ικανοποιημένο το 83,6% των Ελληνοκυπρίων με την ελληνική κυβέρνηση

Δύο κρίσιμες συναντήσεις για το Κυπριακό, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επιπλέον χθες κλείστηκε και ραντεβού με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν. Η συνάντηση θα έχειαντικείμενο το Κυπριακό, αλλά και ευρύτερα ζητήματα όπως η οικονομία. Λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Χθες το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα πέρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν. Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον κ. Ντάνκαν διήρκεσε περίπου μία ώρα και στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των εγγυήσεων, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Χθες στην Κύπρο συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παρουσίασε στους υπόλοιπους αρχηγούς δύο νομικές γνωματεύσεις οι οποίες τεκμηρίωναν ότι δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Τη μία γνωμάτευση υπογράφει ο Χρήστος Ροζάκης, νομικός της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, και η δεύτερη έχει τη σφραγίδα του Οίκου για το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Law and Alain Pellet.

Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον οποίο ενημερώνει πως μεταβαίνει στη Γενεύη και με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο με αυτή του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώνει και θα συζητάει καθημερινά με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων που θα μεταβούν επίσης στην ελβετική πόλη.

“Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όσα εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την τελευταία συνεδρία του σώματος και εντεύθεν, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, αναφορικά με τη σύνοδο στη Γενεύη, αλλά και για όσα έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών όλο αυτό το διάστημα” σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος. Αναφορικά με τις γνωματεύσεις που παρουσιάστηκαν για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της κυβέρνησης και καθησυχάζουν τις όποιες ανησυχίες των κομμάτων”. Συμπλήρωσε δε, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τον Νίκο Αναστασιάδη στη Διάσκεψη. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένος από τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και ως θεματοφύλακας της ενότητας του κυπριακού λαού δεν θα υπεισέλθει σε δημόσιο διάλογο ή αντιπαράθεση αναφορικά με τα όσα κάποιοι των πολιτικών αρχηγών διατυπώνουν” σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενεύη φαίνεται να καλύπτει πλήρως νομικά την πλευρά του ΑΚΕΛ. Περιγράφοντας τη διαδικασία των διαβουλεύσεων στη Γενεύη ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητά με τον Πρόεδρο, θα διατυπώνει θέσεις και απόψεις πλέον σε συγκεκριμένα ζητήματα και ο Πρόεδρος θα έχει την ευθύνη να διαπραγματεύεται και να αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειες. Όπως τόνισε ο Άντρος Κυπριανού, “η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση στο Κυπριακό. Επιβάλλεται να λειτουργήσουμε, όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη, με ενότητα, συλλογικότητα και εποικοδομητικά. Να στηρίξουμε τη διαδικασία, να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά μας με στόχο, αν είναι δυνατόν, στη Γενεύη να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. και, όπως το ξεκαθάρισε και η ίδια, η Ε.Ε. θα παραμείνει μέλος και μετά τη λύση, όπως θα παραμείνει μέλος και του ΟΗΕ μετά τη λύση. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε: “Εύχομαι όσες χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον όλο αυτό το διάστημα να είναι παρούσες παρά το ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν θα ήθελαν την παρουσία τους” είπε. Τέλος από την πλευρά του ΔΗΚΟ ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε σε αυτή τη σύνθεση της Διάσκεψης. "Εξάλλου μας το έχει πει και ο κ. Ακιντζί ότι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει τη συμφωνία, θα είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων. Ο κ. Έιντε μας έχει δηλώσει πως είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έχει στείλει επιστολή στον Γ.Γ. αυτοπροσκαλώντας τον εαυτό του", ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Το 83,6% των Ελληνοκυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ελληνική κυβέρνηση

Με το μεγάλο ποσοστό του 83,6% οι Ελληνοκύπριοι εγκρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου και παρουσίασε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Alpha Κύπρου.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση “Πώς αποτιμάτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων;” οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 62,1% θετικά, 21,5% μάλλον θετικά (συνολικά 83,6%), 5,0% μάλλον αρνητικά και 4,8% αρνητικά. Το συγκεκριμένο ποσοστό σε επίπεδο κομμάτων προκύπτει ως εξής: οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ αποτιμούν θετικά ή μάλλον θετικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά 85,4%, οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ αποτιμούν θετικά ή μάλλον θετικά την ελληνική στάση κατά 82,9%, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ κατά 91,4% και άλλων κομμάτων κατά 85,2%.

Στο κομβικό ζήτημα της παραμονής του κατοχικού στρατού οι Ελληνοκύπριοι κατά ποσοστό 95,6% θεωρούν ότι πρέπει να είναι προϋπόθεση για τη λύση η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Στην ερώτηση “Συμφωνείτε να παραμείνουν με τη λύση εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο;” οι Ελληνοκύπριοι απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 74,6%. Με το ενδεχόμενο, δε, εκ περιτροπής Προεδρίας το 70,7% δηλώνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί.

Αναφορικά με το ποιο πιστεύεται ότι θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη, το 44,7% εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις συνομιλίες, το 29,2% ότι θα γίνουν θετικά βήματα προς μια λύση, το 15,7% ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν οριστικά και μόλις το 2,6% ότι θα λυθεί το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL