Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου / Εβδομάδα διαβουλεύσεων για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου / Εβδομάδα διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

Ψηλά στην πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας έχουν μπει πλέον οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο πρόκειται να ενημερώσει στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά αναμένεται να περάσει και το κατώφλι του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να συζητήσουν αποκλειστικά το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σήμερα θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, η οποία ζητήθηκε μετά την ανακοίνωση της συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η πλευρά της Αθήνας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή απέναντι στο ζήτημα και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι επ’ αυτού. Συγκεκριμένα, ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξάλλου, για την ελληνική κυβέρνηση επίσης παραμένει ως βασική αρχή η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά λαμβάνει υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο διακοπής και επανέναρξης των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν στη Γενεύη, καθώς, όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μετά το “Δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου”, η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι “ανοιχτού τέλους”.

Ακόμη, να σημειωθεί πως η προγραμματισμένη επαναληπτική συνάντηση στην Αθήνα σε επίπεδο Ελλήνων και Τούρκων τεχνοκρατών φαίνεται πως δεν θα γίνει τελικά. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Νίκος Κοτζιάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση

Χθες ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για το αν η Αθήνα ανησυχεί εν όψει της Γενεύης, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως “υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησής μας είναι να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα και να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν εναλλακτικές λύσεις”.

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση”. Και σημείωσε τα εξής: “Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά, ξέρετε... Η αποτυχία σημαίνει ότι μια διαπραγμάτευση σταματάει χωρίς αποτελέσματα. Έχουμε λάβει διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open-ended, δηλαδή θα είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία, ακόμη και σε περίπτωση που σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι κατέρρευσε, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί, με καλύτερη προετοιμασία, στο μέλλον”. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως εάν σταματήσει η διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης με μια μορφή και συνεχίζεται με άλλη, τούτο δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη.

Ακόμη, είπε πως το μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου είναι κοινό, όπως και το εσωτερικό στην Ελλάδα. “Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει -και έτσι έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ- να έχουμε κοινή γραμμή, σύμφωνα με την οποία στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου, καθώς και τη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού”.

Από την πλευρά του, ο κ. Άιντα υπογράμμισε και αυτός ότι η μετάβαση στη Γενεύη γίνεται με τη φιλοδοξία άμεσης λύσης. “Τα κύρια ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και εκεί θα δοθεί η κύρια έμφαση στη διάσκεψη της Γενεύης” είπε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και συμπλήρωσε ότι η διάσκεψη “θα είναι ανοιχτού ορίζοντα, με την έννοια ότι ξεκινά στις 12/1 και σκοπίμως δεν έχει αναφερθεί πότε τελειώνει, για να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται. Αλλά εμείς πάμε εκεί με τη φιλοδοξία της εύρεσης λύσης ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο για μια λύση, που μπορεί να μας φέρει σε μια τελική διευθέτηση”.

Σε ό,τι αφορά τα εκκρεμή ζητήματα είπε ότι, παρά το γεγονός ότι αυτά υπάρχουν, παράλληλα υπάρχει και “η ισχυρή αίσθηση ότι, αν ήταν μόνο στο χέρι των Κυπρίων τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί”. Παραδέχτηκε πάντως ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για τη σύγκλιση των δύο πλευρών. “Πιστεύω ότι οι υπόλοιποι βασικοί εμπλεκόμενοι παράγοντες μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, αλλά όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι καλύτερη από μία μη λύση” είπε.

“Στον αέρα” η παρουσία Ερντογάν

Ερωτήματα προκάλεσε δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκούν σχετικά με το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Ο κατοχικός πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του: “Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού. Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει ως εγγυήτρια δύναμη σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Και η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο πρωθυπουργός και βεβαίως εάν χρειαστεί ο πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω, θα το αξιολογήσουν η τουρκική κυβέρνηση και ο κύριος πρόεδρος”.

Ερωτηθείς για το αν τελικά συμμετέχουν οι Τερέζα Μέι και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως σχετικά με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό θα ενημερωθεί σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ντάνκαν, ενώ σχετικά με τον Τούρκο πρόεδρο παρέπεμψε στη δημόσια διαβεβαίωση του κ. Τσαβούσοβλου ότι θα συμμετέχει.

Νίκος Αναστασιάδης: Πρώτα η κατάθεση των χαρτών και μετά η διάσκεψη

“Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία στις 12 θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας (σ.σ.: του ΟΗΕ) θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την Ε.Ε. να παρευρίσκεται” επανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αναφορικά με την ενδεχόμενη παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: “Θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι, αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Όχι μόνο τα πέντε (μόνιμα μέλη) αλλά και τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και, όπως έχω αναφέρει, ο γ.γ. θα προσκαλέσει την Ε.Ε. να είναι παρούσα”.

Μιλώντας για το αν είναι προϋπόθεση η σύγκλιση των χαρτών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: «Να είναι εντός πεδίου συμφωνίας». Σε άλλη ερώτηση για το τι θα γίνει αν οι χάρτες δεν είναι εντός πεδίου συμφωνίας, αποκρίθηκε: “Να αναμένουμε να δούμε και αναλόγως θα αποφασίσουμε. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορεί να είναι πέραν ή λιγότερο του 28,2 όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2 όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα”.

Γιώργος Τσίπρας: Η Τουρκία είναι σε φάση αστάθειας εσωτερικά και εξωτερικά

“Όποια αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι εξαιρετικά συγκρατημένη, παρά το γεγονός ότι όντως βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία. Αναμφισβήτητα είμαστε στην κρισιμότερη καμπή του Κυπριακού μετά το 2004”. Αυτά δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Μιλώντας για την κατάσταση στην Τουρκία, ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε πως θα πρέπει να δούμε τη φάση που περνάει η Τουρκία στο πλαίσιο των ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. “Δηλαδή, οι αλλαγές που είδαμε και πριν, και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου σχετίζονται με πολύ μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία είναι σε μια φάση αστάθειας τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής. Θα έλεγα ότι όσα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και ειδικά οι τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη γειτονική χώρα σχετίζονται κυρίως με την εξωτερική αστάθεια που έχει προκύψει, με βάση την αλλαγή και της δικής της πολιτικής - και πριν, και μετά το πραξικόπημα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL