Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Αντίστροφη μέτρηση για την πολυμερή διάσκεψη / Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό εν όψει Γενεύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυμερή διάσκεψη / Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό εν όψει Γενεύης

Επί περίπου σαράντα λεπτά συνομίλησε χθες για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, σε εξαιρετικό κλίμα. Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας “ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σ' ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη”. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι “ο πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Αργότερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία τους ανέπτυξε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις επιμένοντας ότι τα δύο βασικά θέματα που τίθενται από την ελληνική πλευρά είναι η ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά τής Ντάουνιγκ Στριτ σημειώθηκε πως η Τερέζα Μέι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι “οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στις προωθημένες συζητήσεις και συζήτησε το πώς να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική στις επερχόμενες συνομιλίες στη Γενεύη”. Ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, η Τερέζα Μέι επίσης επαναβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο στο να βοηθήσει στην πρόοδο με κάθε τρόπο που μπορεί.

Σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα και την Πέμπτη με τον υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Άλαν Ντάνκαν. Ο Βρετανός υπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί και με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα επισκεφτεί και την Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Δημήτρης Βίτσας: Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με κατοχικά στρατεύματα

«Είναι δύσκολο να υπάρξει λύση βιώσιμη που να ξεφεύγει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν μπορεί να υπάρχει λύση με κατοχικά στρατεύματα στη μισή χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εν όψει και της Διάσκεψης της Γενεύης, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε επιπλέον: «Θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κυπριακού κράτους, με την αναγνώριση των διαφορετικοτήτων, με τον ομοσπονδιακό του χαρακτήρα, αλλά και με τη διεθνή του αναγνώριση. Φαίνεται ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ωστόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να πάψει να επηρεάζεται τόσο έντονα από την πολιτική ηγεσία τής Τουρκίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό τόνισε ότι είναι προσήκουσα μια ήρεμη στάση αναμονής. Όπως εξήγησε, “θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των εύθραυστων συνομιλιών στη Γενεύη, να δούμε ποιους έχουμε στο τραπέζι” και έκανε λόγο για “οριακό σημείο”. Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα δήλωσε: “Δεν βλέπουμε την Τουρκία, που είναι ο καθοριστικός παράγων στη συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων, να είναι συνεννοήσιμη στα θέματα των εγγυήσεων και της στρατιωτικής παρουσίας”.

Επιπλέον, μιλώντας για την ιστορική εμπειρία είπε ότι και άλλες φορές υπήρξε προσέγγιση, ωστόσο και πάλι η Τουρκία είχε ανένδοτη στάση, και ξεκαθάρισε:

“Πρέπει να είμαστε ωμοί και ειλικρινείς. Η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θέλει να αποχωρήσει και να αφήσει γεωστρατηγικό χώρο. Και αυτό συναρτάται µε τη γενικότερη κατάσταση της Τουρκίας. Όταν βλέπει μπροστά της σενάρια διαμελισμού ή τουλάχιστον τεράστια πίεση στα νότια σύνορά της, δεν είναι ο πιο κατάλληλος συνομιλητής αυτή τη στιγμή”. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε πως ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία µπορούν να υποχωρήσουν µετά από κάποιο σηµείο. Μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική πλευρά εκτίμησε ότι πρέπει να µείνει στη διαπραγµάτευση µε όρους σοβαρούς, ανυποχώρητη σε αυτά τα σηµεία. “Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ της Ελλάδας”, υπογράμμισε.

Άντρος Κυπριανού: Να φτάσουμε σε συμφωνία, αν υπάρχει τουρκική ανταπόκριση

Στην ανάγκη η Τουρκία και η τουρκική πλευρά γενικότερα να εγκαταλείψει “απαράδεκτες θέσεις, τις οποίες διατυπώνει σε ζητήματα όπως είναι τα θέματα της ασφάλειας”, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

“Μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία η οποία αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και αν έχουμε παρατηρήσεις και απόψεις γι’ αυτή τη διαδικασία, λέμε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να επαναλαμβάνουμε καθημερινά τη δική μας βούληση για την επίτευξη συμφωνίας όπως αυτή έχει καθοριστεί σε επανειλημμένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, έχει διαγραφεί στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς Δικαίου και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος είναι κράτος - μέλος”, υπογράμμισε ακόμη ο Άντρος Κυπριανού. Ακόμη τόνισε ότι το ΑΚΕΛ πρόκειται να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Πρόσθεσε ότι αν καθημερινά επιβεβαιώνεις τη βούλησή σου να βρεθεί λύση, τότε την ευθύνη θα την έχει ακέραιη η τουρκική πλευρά. “Και αυτό είναι σημαντικό για να μην πετύχει τους οποιουσδήποτε στόχους ενδεχομένως έχει ο κ. Ερντογάν στο κεφάλι του σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας”, είπε.

“Δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας, η επιλογή η μια είναι να δουλέψουμε αποφασιστικά με επιμονή και προσήλωση σε αρχές για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, αν και εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, και η άλλη επιλογή, την οποία προκρίνουν διάφοροι, είναι είτε έμμεσα είτε άμεσα να οδηγήσουμε σε τερματισμό αυτές τις προσπάθειες γιατί υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες”, είπε. Πάντως ο Άντρος Κυπριανού δεν παρέλειψε να αναφέρει πως από πλευράς ΑΚΕΛ υπάρχουν πάρα πολλές ανησυχίες και διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εντούτοις, όπως είπε, αυτές “δεν μας αποπροσανατολίζουν από τον στρατηγικό μας στόχο, που είναι η καταβολή προσπαθειών για να λύσουμε το Κυπριακό, έχουμε ανοιχτά σημαντικά κεφάλαια και επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργήσει δίχως λάθη, συλλογικά και επιχειρώντας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL