Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα: / Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα: "Η Ελλάδα έμεινε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα: / Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα: "Η Ελλάδα έμεινε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή"

Τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα το 2017 περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Όπως σημείωσε, φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το 2017 να αποτελέσει το έτος που θα επιβεβαιώσει την ιστορία της χώρας, το έτος που η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός “στην οικονομία, στην κοινωνία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Έτσι, πρόσθεσε, προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο ρόλος, θα πρέπει να “δουλέψουμε σκληρά: τόσο με τη σταθερή προσήλωσή μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, όσο και με την αταλάντευτη στάση αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”.

Επιπλέον εκτίμησε ότι το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε πως με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και ανακτούμε πρόσβαση στις αγορές. Επίσης είπε ότι θα είναι το έτος των επενδύσεων και “η χρονιά που η οικονομία μας θα δρέψει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων”. Αμέσως μετά υπογράμμισε πως είναι και η χρονιά “ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που για χρόνια λίμναζαν συσσωρεύοντας βάρη στα κρατικά ταμεία προς όφελος των κατεστημένων συμφερόντων”.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι οποίες θα γίνουν το νέο έτος. Συγκεκριμένα μίλησε για την ψήφιση στη Βουλή των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα έχει στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Ακόμη αναφέρθηκε στις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη μεταρρύθμιση στην Υγεία, αλλά και στην ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Τέλος αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας “ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη”.

Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε και έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ξεκινώντας από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας κατά 3 μονάδες. Έκανε λόγο για τη διεύρυνση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση και τόνισε πως η Ελλάδα από τελευταία έγινε πρώτη χώρα στις 28 της Ε.Ε. στην απορροφητικότητα πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αναφέρθηκε στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με τη 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. δικαιούχους και στον σταθερό ΦΠΑ στα νησιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL