Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Αντρέι Μ. Μάσλοβ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα: / Αντρέι Μ. Μάσλοβ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα: Ενέργεια και τουρισμός, αιχμή της ελληνορωσικής συνεργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντρέι Μ. Μάσλοβ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα: / Αντρέι Μ. Μάσλοβ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα: Ενέργεια και τουρισμός, αιχμή της ελληνορωσικής συνεργασίας

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μ. Μάσλοβ μιλάει στην “Αυγή” της Κυριακής για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τη στάση της Ρωσίας σε σχέση με την Ε.Ε. Επίσης, αναφέρεται στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ και στέλνει μήνυμα σε όσους επιδιώκουν τη διατάραξη της επικοινωνίας Μόσχας - Άγκυρας.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Μπελεγρή

* Πώς θα σχολιάζατε τη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοβ στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους Έλληνες φίλους μας για τα ειλικρινή συλλυπητήρια για τη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοβ, του συναδέλφου και συντρόφου μας, του γνήσιου πατριώτη της πατρίδας μας, ενός διακεκριμένου διπλωμάτη και εξαιρετικού επαγγελματία.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για την ύπουλη τρομοκρατική πράξη της δολοφονίας του πρέσβη Αντρέι Κάρλοβ. Αυτό το απάνθρωπο έγκλημα καταδικάστηκε απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσεκτική διερεύνηση των περιστάσεων της τραγωδίας με τη συμμετοχή των Ρώσων ειδικών. Ο στόχος των προβοκατόρων είναι να εμποδίσουν την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και να ματαιώσουν την ειρηνική διευθέτηση στη Συρία, την οποία προωθούν η Ρωσία και η Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε.

* Πώς αποτιμάτε το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας - Ρωσίας που φεύγει;

Το Αφιερωματικό Έτος, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα έδωσαν σημαντική ώθηση σε όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας. Το πρόγραμμα των Ετών ήταν εξαιρετικά πλούσιο, άνευ προηγουμένου. Αυτός ο μοναδικός για τις σχέσεις μας διακρατικός σχεδιασμός απέδειξε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη των ρωσοελληνικών σχέσεων.

Εντατικοποιήθηκε αισθητά ο διακρατικός διάλογος. Το κεντρικό γεγονός του Αφιερωματικού Έτους και των ρωσοελληνικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε αναμφίβολα η επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις 27-28 Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις του με την ελληνική ηγεσία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές υψηλού επιπέδου. Θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόβ στις 1-2 Νοεμβρίου. Δεκάδες χρήσιμες εκδηλώσεις έχουν γίνει στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της Παιδείας, της επιστήμης, των στρατιωτικο-ιστορικών δράσεων. Τοπικοί παράγοντες από τις δύο χώρες, καθώς και οι κοινότητες των ομογενών συνέβαλαν σημαντικά στην υλοποίηση του προγράμματος του Έτους.

Το Αφιερωματικό Έτος μας παρείχε τη δυνατότητα να δώσουμε έμφαση στην πνευματική και πολιτισμική συγγένεια των χωρών μας, η οποία έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Συμβολικό είναι και το γεγονός ότι το Έτος συνέπεσε με τους εορτασμούς της χιλιετούς παρουσίας των Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος. Στις επετειακές εκδηλώσεις στον Άθω, όπως ξέρετε, έλαβε μέρος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

* Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε σημειώσει ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι από τότε;

Ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν διαπίστωσε ότι η Ρωσία και η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πώς βλέπουμε το μέλλον των σχέσεών μας και ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε; Στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Για να επιστρέψουμε στον δρόμο της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης πρέπει να παραιτηθούμε από την εσφαλμένη λογική ότι μια πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι, πρέπει να υπολογιστούν οι απόψεις και τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η γραμμή της Δύσης για την «αναχαίτιση» της χώρας μας υπονομεύει την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, προκαλεί ζημιά στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα όλων, αντιτίθεται στην αυξανόμενη ζήτηση για τη συνεργασία και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων.

Στη νέα εκδοχή του Δόγματος της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πρόσφατα ενεκρίθη από τον πρόεδρο υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύσσει την εποικοδομητική, σταθερή και προβλέψιμη συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε., η οποία θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Για μας η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός, οικονομικός και πολιτικός εταίρος, και ο στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού οικονομικού και ανθρωπιστικού χώρου από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσω της εναρμόνισης και της ευθυγράμμισης των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής και της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η ανάδυση διαχωριστικών γραμμών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Προσβλέπουμε στο ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ οι Έλληνες εταίροι μας θα υποστηρίζουν τέτοια συνετή και πραγματιστική προσέγγιση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

* Είναι ρεαλιστική η εμβάθυνση των ρωσοελληνικών σχέσεων για το επόμενο έτος, υπό το πρίσμα του επιπέδου που βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε.;

Όπως απέδειξε η επιτυχής διεξαγωγή του Αφιερωματικού Έτους, ακόμα και κατά την περίοδο «ψύχρανσης» των σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης της ρωσοελληνικής συνεργασίας. Το 2016 επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, μπήκαν τα θεμέλια για την προοδευτική ανάπτυξή τους.

Ασφαλώς, η συνεργασία μας με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, παραμένει όμηρος του παράνομου και μη διορατικού καθεστώτος των κυρώσεων που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει πρόσφατα παραταθεί έως τις 15 Μαρτίου 2017 (προσωπικές κυρώσεις) και 31 Ιουλίου 2017 (τομεακές οικονομικές κυρώσεις). Κατά τη γνώμη μου, στην Ευρώπη όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι η αντιρωσική γραμμή είναι επισφαλής, ενώ οι κυρώσεις είναι βλαβερές και μάταιες. Από αυτές υποφέρουν πρώτα απ’ όλα επιχειρηματίες και απλοί πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ανάμεσα σε τι να διαλέξουν.

* Ο πολιτικός διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, τι νομίζετε πως θα πρέπει να περιλαμβάνει για το 2017;

Ο ρωσοελληνικός πολιτικός διάλογος διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την υψηλή εντατικότητα. Το 2016 αυτός ο διάλογος πήρε μια ισχυρή προοδευτική ώθηση, όπως ήδη ανέφερα, με την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Ελλάδα επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Σεργκέι Ναρίσκιν (Ιούλιος), οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο (Μάρτιος) και Αρκάντι Ντβορκόβιτς (Σεπτέμβριος), οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ (Νοέμβριος), Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόβ (Μάιος και Νοέμβριος), Παιδείας και Επιστήμης Όλγα Βασίλιεβα (Νοέμβριος) και για την Πολιτική Άμυνα, τις Έκτακτες Ανάγκες και την Εξάλειψη των Συνεπειών των Φυσικών Καταστροφών Βλαντίμιρ Πουτσκόβ (Νοέμβριος). Στη Ρωσία ταξίδεψαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης (Δεκέμβριος), ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας (Απρίλιος, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος), η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (Ιούνιος), ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας (Ιούνιος και Οκτώβριος), η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη (Ιούλιος).

Αναμφίβολα τέτοιες αμοιβαία επωφελείς επαφές μεταξύ των υπουργείων και των φορέων των δύο χωρών θα αναπτυχθούν και κατά το ερχόμενο έτος βάσει της Πολιτικής Διακήρυξης, η οποία υιοθετήθηκε κατόπιν ρωσοελληνικής συνόδου κορυφής και καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας της διμερούς συνεργασίας. Αναμένουμε να μεταβούν στη Ρωσία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης και άλλοι, κατόπιν προσκλήσεων των Ρώσων ομολόγων τους.

Το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ελλάδας για τα έτη 2017-2019, που υπέγραψαν τον Νοέμβριο 2016 στην Αθήνα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, προβλέπει την εντατική ανταλλαγή απόψεων για τα κύρια ζητήματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης.

Το 2017 προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Ρωσία η 11η σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία. Για την προετοιμασία της θα ενεργοποιηθούν οι δράσεις των ομάδων εργασίας για τον τουρισμό, την ενέργεια, τον αγροτικό τομέα, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και τη διαπεριφερειακή συνεργασία.

Καλές προοπτικές έχουν και οι επαφές μεταξύ των κοινοβουλίων, στο επίπεδο των αρμόδιων επιτροπών, καθώς και των ομάδων φιλίας των νομοθετικών οργάνων μας.

* Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τις δύο πλευρές το ερχόμενο έτος; Σε ποιους τομείς;

Κατά τα έτη 2017-2018 ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Ήδη έχει συμφωνηθεί η διεξαγωγή σε αυτό το χρονικό διάστημα του Έτους Τουρισμού Ρωσίας - Ελλάδας. Τα εγκαίνια προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στη Μόσχα το φθινόπωρο του 2017. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των αμοιβαίων τουριστικών ροών (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2016 ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 35% σε σύγκριση με το 2015, έως 900.000 τουρίστες).

Υπάρχουν καλές προϋποθέσεις στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συνεχίσει στο έδαφός της τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Οι εταιρείες GAZPROM, ΔΕΠΑ και EDISON τον Φεβρουάριο του 2016 υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ελλάδα και μετά στην Ιταλία. Ωστόσο, αναπολώντας τη μοίρα του South Stream, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου στο ευρωπαϊκό έδαφος θα χρειαστούμε γερές, σαν το οπλισμένο σκυρόδεμα, εγγυήσεις υποστήριξης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσβλέπουμε στη δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των περιφερειών της Ρωσίας και της Ελλάδας, στην οποία θα συμβάλει η έναρξη των δράσεων της ομάδας εργασίας για την διαπεριφερειακή συνεργασία, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Η πρώτη της συνεδρίαση πρέπει να λάβει χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Αναμένουμε τη συγκρότηση της Κοινής Επιτροπής για τη συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με τη Διευθέτηση μεταξύ του EMERCOM της Ρωσίας και του ΥΠΕΣ της Ελλάδας, που υπεγράφη στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων θα παραμείνει η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της Παιδείας για την περαιτέρω διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Ρωσία.

Επ’ ευκαιρία θέλω να ευχηθώ στους αναγνώστες της εφημερίδας σας υγεία, ευημερία και κάθε επιτυχία κατά το Νέο έτος 2017.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL