Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Νέα Δημοκρατία / Στον πάγο το αίτημα για "εκλογές εδώ και τώρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοκρατία / Στον πάγο το αίτημα για "εκλογές εδώ και τώρα"

Κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι αθέτησε την υπόσχεσή του περί επαναφοράς της 13ης σύνταξης λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος... αρνήθηκε να υπερψηφίσει το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους. Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ως “τους καλύτερους συμμάχους του Σόιμπλε” αφότου ο ίδιος έχει εξαναγκαστεί σε αλλαγή στάσης στη Βουλή έπειτα από την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Και, την ίδια ώρα, καταλογίζει στον Αλ. Τσίπρα ότι “θα υπογράψει ό,τι τού ζητηθεί προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία”, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση επειδή... καθυστερεί την αξιολόγηση. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να κρατήσει “ζωντανό” το “γαλάζιο” αίτημα για εκλογές, το οποίο διαρκώς “ξεθωριάζει”.

Έχει λεχθεί ότι το αίτημα για εκλογές είναι σαν τη σφαίρα: όπως ακριβώς η τελευταία δεν γυρίζει πίσω όταν φύγει από την κάννη του όπλου, έτσι και μια αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πάρει πίσω το σύνθημα “εκλογές εδώ και τώρα” αφότου το εκφράσει. Τούτου δοθέντος, το κλίμα στο Μοσχάτο είναι βαρύ, καθώς στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη διαπιστώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβίστηκε στο πρόωρο και “ανώριμο” αίτημα για κάλπες και πλέον... αναγκάζεται να το στηρίξει. Άλλωστε, κορυφαία “γαλάζια” στελέχη εκτιμούν ότι οι κάλπες είναι μακριά, παρά τις “κραυγές” της Ν.Δ., ενώ ακόμη και ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τ. Θεοδωρικάκος υπονόησε την ως άνω εκτίμηση, μιλώντας στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” για “παρατεταμένη προεκλογική περίοδο”.

Όλα στο τραπέζι

Με αυτό, λοιπόν, το αίτημα για κάλπες, που δεν “πατά” στην πολιτική πραγματικότητα αλλά “ξενίζει” και εκλογικά κοινά στα οποία θέλει να απευθυνθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ. εισέρχεται στην νέα χρονιά που αναμένεται να αποδειχθεί κομβική για τις εξελίξεις. Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε προβλέψει ένα “πολύ δύσκολο 2017” και, όσο κι αν ο ίδιος αναφερόταν στην οικονομία, στο Μοσχάτο διαβλέπουν ότι η δυσκολία θα... αφορά κυρίως την ίδια τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ εκτιμούν ότι η απόσυρση του αιτήματος για εκλογές θα μπορούσε να αποβεί έως και αυτοκτονική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, το Μοσχάτο ενεργοποιεί όλα τα “όπλα” του για να συντηρήσει ένα οιονεί προεκλογικό κλίμα με το πολιτικό θερμόμετρο υψηλό και τις φιλοδοξίες περί αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ενεργές: ακραίες εκφράσεις, “μονταζιέρα”, προσπάθεια διαστρέβλωσης... εφ' όλης της ύλης και καταστροφολογία ως προς την έκβαση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκονται -και θα παραμείνουν στην “αυγή” του 2017- στη “γαλάζια” φαρέτρα.

Ενδεικτικά ήταν όσα υποστήριξε η Ν.Δ. αναφορικά με την επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία επαναλαμβάνονται οι γνωστές -και ψηφισμένες- δεσμεύσεις της χώρας, “ξεπαγώνουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ακυρώνεται εν τοις πράγμασι η απόπειρα “σαμποτάζ” από τον Β. Σόιμπλε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για “εξευτελισμό”, για “επιστολή μετανοίας” και “υποταγής”, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε “κατάπτυστη”.

Ιδεοληψίες σε... θολά νερά

Την ίδια στιγμή, το βαρύ κλίμα στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτείνουν τα “φρέσκα” δημοσκοπικά ευρήματα, καθώς η χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το “παρών” της Ν.Δ. επ' αυτής συνιστούν βαρύτατο πλήγμα για το Μοσχάτο. Επί της ουσίας, στη Ν.Δ. διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση είναι... σκληρή για να πεθάνει και πως η θεωρία του “ώριμου φρούτου” δεν είναι πάντα αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί ταυτόχρονα να ψαρέψει σε “θολά νερά” ψηφοφόρους όλων των κατηγοριών: επιχειρεί να προσελκύσει τα μεγάλα θύματα της κρίσης με επισκέψεις σε κοινωνικούς φορείς και χώρους δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι και στους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους, με το όψιμο φλερτ του με την Εκκλησία, τις επισκέψεις σε ακριτικές περιοχές και τους υψηλούς τόνους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι το κοινό των δημοσίων υπαλλήλων είναι μάλλον... χαμένη υπόθεση για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και διατελέσαντα “υπουργό απολύσεων”, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό και μόλις προχθές επέμεινε ότι “υπάρχει ακόμη λίπος στο κράτος”, ώστε να “κερδίσει” τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι... το κράτος είναι το πρόβλημα. Προς τούτο, “υποσχέθηκε” απολύσεις συμβασιούχων στους δήμους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για “μονιμοποίηση συμβασιούχων” και “σκάνδαλο”. Και, το χειρότερο απ' όλα είναι ότι αναφέρεται σε συμβασιούχους που βρέθηκαν όμηροι των ΟΤΑ επί “γαλάζιων” και “πράσινων” κυβερνήσεων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL