Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Α. Κυπριανού: "Με την Αθήνα έχουμε μεγάλη συναντίληψη" στο Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Κυπριανού: "Με την Αθήνα έχουμε μεγάλη συναντίληψη" στο Κυπριακό

Φωτογραφία Αρχείου

Για “μεγάλη συναντίληψη” έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ευχαρίστησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που παρέχει “σε μια πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε μια συνάντηση “πάρα πολύ ουσιαστική”. Είπε μάλιστα ότι “συζητήθηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές των εναπομεινάντων θεμάτων στο Κυπριακό, ζητήματα ουσίας, αλλά και διαδικαστικά”.

Ο Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη “σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”. Όπως πρόσθεσε, “η διαδικασία που θα οδηγήσει στη Γενεύη και οι ίδιες οι συζητήσεις εκεί θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και του λαού μας”.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει το ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν “εποικοδομητικό ρόλο”. Σχετικά εξήγησε πως “θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα από την Γενεύη, που θα πρέπει να εντάσσονται στις διαχρονικές θέσεις αρχών και το πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου «να συνεργαστούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας».

“Δεν τίθεται θέμα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας”

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να βρεθεί στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξή Τσίπρα, όπου θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων τεχνοκρατών στην Άγκυρα σχετικά με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η δεύτερη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα. Την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου, ο Κύπριος Πρόεδρος επίσης θα συναντηθεί ξανά με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και, αν χρειαστεί, θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους στις 7 του ίδιου μήνα. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου εκεί θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το αν θα μεταβούν και εκείνοι στη Γενεύη, αν και κάποιοι φέρονται να έχουν απαντήσει ήδη θετικά. Επίσης, ο Νίκος Ανασταδιάδης προτίθεται πριν από την αναχώρησή του για την Ελβετία να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “Από μέρα σε μέρα, τόσο ο λαός, όσο και οι ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προτού μεταβεί στη Γενεύη για τις κρίσιμες συνομιλίες”.

Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, καθώς ανέφερε πως “έχει σημειωθεί πρόοδος και περαιτέρω σμίκρυνση των διαφωνιών”, τονίζοντας ωστόσο ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά προσδοκούσε πως η πρόοδος θα ήταν μεγαλύτερη”. Τέλος, σε σχετική ερώτηση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι
«δεν τίθεται ζήτημα μη εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε κατάλυσής της».

Συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν για Κυπριακό και Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κρίση στη Συρία. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε συλλυπητήρια για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν “για τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο”. Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται δε πως “συνομίλησαν για τη σημασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας, για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους το 2017, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL