Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Συνάντηση Κοτζιά με τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιανουαρίου / Μπαράζ επαφών εν όψει της διάσκεψης για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Κοτζιά με τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιανουαρίου / Μπαράζ επαφών εν όψει της διάσκεψης για το Κυπριακό

Με έντονη κινητικότητα μεταξύ των κεντρικών παικτών στο Κυπριακό πρόκειται να καταγραφεί η τελική πορεία των διαπραγματεύσεων πριν από τη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δύο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών στην Άγκυρα, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληθφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προγραμματισμένο ταξίδι για τη Νέα Υόρκη στις 6 Ιανουαρίου, όπου θα συναντήσει τον νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον Αντόνιο Γκουτιέρες θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ πιθανό να συναντήσει τις πρώτες ημέρες του νέου έτους τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μέχρι τη Γενεύη αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τη διαδικασία της Γενεύης.

Μ. Ακιντζί: Δεν τίθεται θέμα προσάρτισης των κατεχόμενων στην Τουρκία

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτες Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC χαμήλωσε τις προσδοκίες για τη Γενεύη, λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό το να περιμένουμε ότι όλα τα στοιχεία του Κυπριακού θα λυθούν στη Γενεύη. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι. Πάντως, σημείωσε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στη Γενεύη με στόχο επιστρέφοντας να έχει στα χέρια του μια απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως σημείωσε, "η προσδοκία και των δύο πλευρών από τη Γενεύη είναι, παρά τις τόσες προσπάθειες οι οποίες δεν έφεραν τη λύση, επιτέλους να δώσουμε στη νέα γενεά ένα ωραίο μέλλον". Τόνισε πως στην Ελβετία δεν αναμένεται να επιλυθούν όλες οι λεπτομέρειες, ωστόσο θα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο στο οποίο όμως δεν θα συνδέοντα όλα τα θέματα με το εδαφικό. Επίσης, σημείωσε ότι στόχος είναι μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Εκτίμησε πως στην περίπτωση συμφωνίας, στους αμέσως επόμενους 2 ή 3 μήνες θα γίνει τεχνική προετοιμασία στα θέματα του “ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των συνιστωσών κρατών” και στην εφαρμογή τους. Μετά, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα δύο - τριών μηνών προκειμένου “να συζητήσουν, να διαβάσουν, να μάθουν”.

Ικανοποίηση Κοτζιά για το κείμενο συμπερασμάτων της σλοβακικής προεδρίας

«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο κείμενο, το οποίο θίγει όλα τα ζητήματα -σαν ένα είδος 'κεντήματος' θα έλεγα- που αφορούν την προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε. και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ζήτημα ενδιαφέροντός μας που να μην εντάχθηκε στο σχέδιο των συμπερασμάτων». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίαζε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ το κείμενο συμπερασμάτων της σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του, “Καταγράφονται και οι πέντε, καίριας σημασίας, προτεραιότητες που έχουν τεθεί ως βασικές προϋποθέσεις για την εξέταση ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας”. Όπως εξήγησε, “οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στο πεδίο της παραγωγής και της διακίνησης και, ασφαλώς, τον σεβασμό των μειονοτήτων”.

Επιπλέον, τόνισε ότι στο ίδιο κείμενο “επισημάνθηκε στην Αλβανία η ανάγκη προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτειά της και όχι μόνο σε αυτές τις ζώνες”. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων συνδέθηκε για πρώτη φορά απευθείας και με τα δικαιώματα στην περιουσία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι “πρέπει να βρεθεί μία λύση σε αυτό που αποκαλούμε ονοματολογικό. Η Ελλάδα απαιτεί να γίνεται σεβαστή η Ιστορία και να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί”. Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: “Η ελληνική πλευρά φρόντισε εξαρχής να αναπτύξει καλές σχέσεις με όλους. Έχω υπογραμμίσει ότι η γειτονική χώρα καλώς υπάρχει. Επιθυμούμε τη σταθερότητά της και είμαστε το μόνο κράτος που δεν εξέφρασε καμία γνώμη για τις εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, σεβόμενοι την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της. Νομίζω, λοιπόν, ότι ορθά τονίζεται και αναγνωρίζεται ο θετικός ρόλος των ΜΟΕ στα κείμενα της Ε.Ε.”. Σχετικά με την ονομασία σημείωσε επίσης ότι: “Νιώθω πολύ υπερήφανος που η Αίγυπτος έχει μια πόλη που λέγεται Αλεξάνδρεια -η οποία θα συνδεθεί μάλιστα με  το λιμάνι της  Αλεξανδρούπολης-, αλλά ουδείς θεωρεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ότι επειδή από εκεί πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό σημαίνει ότι τους ανήκει η Αλεξανδρούπολη ή ότι τους ανήκει η ελληνική Ιστορία”.

«Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας”.

Η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής και πιο δημοκρατικής Τουρκίας, ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στη στάση της Αθήνας στη συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Στηρίξαμε τις δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στα πραξικοπήματα που αποπειράθηκε μερίδα του στρατού. Είμαστε αντίθετοι στα πραξικοπήματα αυτά, αλλά από τη σκοπιά της Δημοκρατίας και της ορθής, αποτελεσματικής και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Όχι από κάποια άλλη σκοπιά. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσει ο δρόμος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς συμπλήρωσε πως “Το αν η Τουρκία θα έχει ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς και την Ε.Ε., αλλά εξαρτάται από τις δικές της επιλογές και τη δική της θέληση”, επισημαίνοντας πως “πάντα η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Θα είναι όμως δική της η επιλογή”.

Γ. Κατρούγκαλος: Είμαστε σταθερά κατά των προκλήσεων

Συζήτηση με δημοσιογράφους είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς του. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις πως η επαύριο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία δημιούργησε ασταθή κατάσταση, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σταθερά απέναντι σε αναθεωρητισμούς και προκλήσεις. Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν φωνές στην Ε.Ε. για διακοπή κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν. Αναφορικά με το μεταναστευτικό σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται σε δύο επίπεδα, στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και στις προτάσεις των χωρών Βίσεγκραντ για ευέλικτη αλληλεγγύη. Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το καθεστώς των εγγυήσεων είναι απαρχαιωμένο. Τέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην οικονομία, εξέφρασε την άποψη πως δεν ισχύει πια το δεδομένο της συνεχούς βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών σε τέτοιο σημείο που “για πρώτη φορά, η δική μας γενιά αισθάνεται ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας”. Έτσι ανέφερε ότι ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και του γενικότερου αποτυπώματος είναι η επίδρασή της στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL