Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Θα παραμείνουν αναρτημένες επί 12 μήνες - Ηλεκτρονικά από το 2017 / Παραδόθηκαν τα (πόθεν) έσχες των πολιτικών για το 2014 και 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα παραμείνουν αναρτημένες επί 12 μήνες - Ηλεκτρονικά από το 2017 / Παραδόθηκαν τα (πόθεν) έσχες των πολιτικών για το 2014 και 2015

Χωρίς μεγάλες αποκαλύψεις, αλλά με πολλές παραπολιτικές ειδήσεις, δημοσιοποιήθηκαν χθες τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για τα έτη 2014 (οικονομική χρήση 2013) και 2015 (οικονομική χρήση 2014). Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πούλησε ένα... τηλεφωνικό κέντρο (της Siemens;), ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει ως επάγγελμα... πολιτικός. Οι δυο τους είναι οι πλουσιότεροι πολιτικοί αρχηγοί.

Και αυτήν τη φορά δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στο "πόθεν" των πολιτικών προσώπων, αλλά μόνο καταγραφή του "έσχες" τους και επομένως μία κατηγοροποίησή τους σε πλούσιους και φτωχούς.

Με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες ολοκληρώνεται ο κύκλος των γραπτών δηλώσεων, αφού στο εξής οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. "Η Βουλή κάνει πράξη τη δέσμευσή της για περισσότερη διαφάνεια με την έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι μια καλή αρχή" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι "κληρονόμησε" δηλώσεις τεσσάρων ετών που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Δηλώσεις τριών ετών δόθηκαν σε έναν χρόνο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Τασία Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα σε ένα έτος -το 2016- δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις τριών ετών, δεδομένου ότι και τον περασμένο Μάιο δημοσιοποιήθηκαν τα πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012). Σημειώνεται ότι για το 2013 κατατέθηκαν και ελέγχθηκαν 604 και για το 2014 άλλες 807 δηλώσεις.

"Θέλαμε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα και να είναι απολύτως καθαρό το τοπίο εν όψει και της εισόδου μας στην ηλεκτρονική υποβολή. Αν δεν υπάρξει παράταση, στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουμε για να γίνουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις του 2017, που θα αφορούν το έτος 2015. Κι έτσι, θα είναι στη διάθεση όλων τα καινούργια στοιχεία. Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Ιανουάριο θα περιλαμβάνονται και αυτές των κυβερνητικών βουλευτών και όλων όσων εξελέγησαν το 2015" εξήγησε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Υπογραμμίζεται ότι η ανάρτηση των πόθεν έσχες στην ιστοσελίδα της Βουλής θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ ώς τώρα η ανάρτηση διαρκούσε μόνο για έναν μήνα. Έτσι, συνέχισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου, θα υπάρχει η δυνατότητα και της σύγκρισης με τις καινούργιες δηλώσεις, που θα αναρτηθούν μέσα στο 2017.

"Έκτρωμα" η απαγόρευση σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις

Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες χαρακτήρισε "έκτρωμα" τη διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2016 και ουσιαστικά επέβαλε στα πολιτικά πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα να μην έχουν μερίδια σε εταιρείες. Ωστόσο, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να κρίνει ότι απαιτείται νομοθετική αλλαγή, την οποία και αυτός χαρακτήρισε "σκληρή".

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι από τη δημοσιοποίηση εξαιρέθηκαν οι δικαστές, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τόσο ο Ν. Βούτσης όσο και η Τ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησαν όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να ολοκληρωθεί το "γιγάντιο αυτό έργο", όπως χαρακτηριστικά είπαν, και συνεχάρησαν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης τους εργαζόμενους στην Ειδική Υπηρεσία της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών και τους ορκωτούς λογιστές για την αποτελεσματικότητά τους.

Φορολογία μετά από παρέμβαση

Επισημαίνεται ότι οι βουλευτές δεν φορολογούνται για το σύνολο των εισοδημάτων που προέρχεται από την αποζημίωση που λαμβάνουν, αλλά για περίπου 4.000-4.500 ευρώ - και αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πριν η φορολογία ήταν χαμηλότερη. Η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.135 ευρώ και σε αυτήν προστίθενται χωρίς να φορολογούνται επίδομα οργάνωσης γραφείου (664-831 ευρώ, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια), ταχυδρομική ατέλεια (909 ευρώ) και έξοδα κίνησης (291-648 ευρώ, ανάλογα με την περιφέρεια). Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το συνολικό ποσό που λαμβάνουν καταθέτουν το 40% (20% στο κόμμα και 20% σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL