Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Θα προηγηθεί η διαβούλευση των γ.γ. των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας / Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα την Παρασκευή στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα προηγηθεί η διαβούλευση των γ.γ. των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας / Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα την Παρασκευή στην Αθήνα

Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεθαύριο Παρασκευή, προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον το μήνυμα που θα στείλει η Άγκυρα. Το επόμενο διάστημα -σίγουρα πριν από τις 12 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη- αναμένεται να συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόνο τις εγγυήτριες δυνάμεις θέλει ο Ακιντζί

Παράλληλα, την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, προκάλεσε ενημέρωση που παρείχε ο Μουσταφά Ακιντζί προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Τουρκοκύπριων Συντακτών με τίτλο “Συνάντηση ΜΜΕ - 'προέδρου'”. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως στην Διεθνή Διάσκεψη “κανείς άλλος εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι”. Επίσης παρέπεμψε στο δείπνο που είχαν την 1η Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «το κείμενο είναι καθαρό, θα υπάρχουν οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θα υπάρχει κανένας άλλος». Επιπλέον ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι “αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος”.

Μιλώντας για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα σε περίπτωση συμφωνίας, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αν «δεν υπάρξει ατύχημα στη διάσκεψη της Γενεύης, το καλοκαίρι θα έχουμε δημοψήφισμα».

Χριστοδουλίδης: Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ε.Ε.

Απαντώντας στην ενημέρωση του Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ είπε πως η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού. Σχετικά με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως υπάρχουν πολλές πρόνοιες σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια για να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη συζήτηση στη Γενεύη.

Αναφορικά με το αν θα είναι παρόντες εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Εάν όλοι θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη πως το σύστημα των εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό. «Η Μόσχα θεωρεί ότι στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Τέλος, αναφέρεται πως «η Μόσχα πιστεύει πως ένα μοντέρνο, ανεξάρτητο κράτος δεν έχει ανάγκη από έξωθεν εγγυητές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL