Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κοινή γλώσσα από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για την επιστολή Τσακαλώτου / Ασκήσεις αντιστροφής της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινή γλώσσα από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για την επιστολή Τσακαλώτου / Ασκήσεις αντιστροφής της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση

Σε σπέκουλα για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους θεσμούς, η οποία έγινε αποδεκτή στο σύνολό της και, χωρίς να περιέχει καμία νέα δέσμευση, “ξεπάγωσε” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του χρέους, επιδόθηκε χθες η αντιπολίτευση και δη η Ν.Δ., σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ανοιχτή συστράτευσή της με τους ακραίους των δανειστών, αλλά και από το “παρών” στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της χριστουγεννιάτικης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο πλαίσιο των επιδιώξεών της να αντιμετωπίσει τα πολιτικά και δημοσκοπικά τραύματα που άνοιξαν για τη Ν.Δ. από τη μη υπερψήφιση της ενίσχυσης, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε χθες να καταστροφολογήσει για νέες δεσμεύσεις που δήθεν περιέχονται στην επιστολή, καταλογίζοντας, μάλιστα, στην κυβέρνηση “εξευτελισμό”. “Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευ. Τσακαλώτος και Αλ. Τσίπρας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως... “έκρυψε την επιστολή” που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα! Ο “γαλάζιος” πορτ παρόλ ισχυρίστηκε ότι στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών “ζητεί συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους” και τη χαρακτήρισε “επιστολή μετανοίας, υποτέλειας, παραδοχής”. Μάλιστα, ο Βασ. Κικίλιας, σε μια εμφανή προσπάθεια να “επιστρέψει” στην κυβέρνηση τις κατηγορίες περί συστράτευσης της Ν.Δ. με τους ακραίους των δανειστών, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό ως “τον καλύτερο σύμμαχο των ακραίων κύκλων των δανειστών”, κατηγορώντας τον ότι “εγκλωβίζει τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία”.

Την ίδια ώρα, “γαλάζιες” πηγές έκαναν λόγο για μια “ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα”, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως... “κλέβει μόνιμα τον Πέτρο για να 'πληρώσει' προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο”.

Σε γραμμή... Ν.Δ.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμη και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν υπερψηφίσει την ενίσχυση των συνταξιούχων, όπως το ΠΑΣΟΚ, κινήθηκαν χθες σε... γραμμή Ν.Δ. “Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για ακόμη μια φορά εκθέτουν τη χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους” επισήμανε χθες η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επαναλαμβάνοντας τα περί “συγγνώμης” που δήθεν είπε η κυβέρνηση στους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θαν. Θεοχαρόπουλος, με σχόλιό του στα social media, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “στο εξωτερικό το παίζει νομοταγής και 'σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω' και στο εσωτερικό το παίζει νταής και βαρύμαγκας”.

Για “επιστολή μετανοίας” κάνει λόγο και το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντάς τη ως “μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας”. “Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις” επισήμανε το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.

ΚΚΕ: “Άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα”

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ως “άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται από τη νέα χρονιά”, εκτιμώντας ότι “οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο”.

Β. Λεβέντης: Οικουμενική χωρίς ή με εκλογές

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κεντρώων, επέμεινε στο... μόνιμο μοτίβο του Β. Λεβέντη: Ζήτησε “οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξι μήνες και οικουμενική τότε, μετά τις δεύτερες εκλογές”, κάνοντας λόγο για “ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit”.

Ταυτόχρονα, το κόμμα του Β. Λεβέντη καταστροφολόγησε και για νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι “τα μέτρα που συνοδεύουν την έναρξη του 2017, τα 4,2 δισ. ευρώ που πρέπει από τώρα να καταλογιστούν ως φόρος για το 2018, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι δραστικές, περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, όπως ζητάει το ΔΝΤ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα που δεν μπορεί να σηκώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σαν... έτοιμοι από καιρό

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης χθες το απόγευμα ήταν... σαν έτοιμες από καιρό, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου όλα τα κόμματα ζητούσαν καθημερινά και μετ' επιτάσεως τη δημοσιοποίηση της επιστολής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την “κρύβει” και “προσπερνώντας” το γεγονός ότι, βάσει των στοιχειωδών διπλωματικών κανόνων, ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί πριν επιβεβαιωθεί ότι έφτασε στους παραλήπτες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL