Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Σόιμπλε - Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Σόιμπλε - Μητσοτάκη

Επισήμως, από τους λογαριασμούς του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη διακινείται η "γαλάζια μονταζιέρα" που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση να ζητάει "συγγνώμη" από τους δανειστές με την επιστολή που υποτίθεται ότι έστειλε. "Είναι ο μεγαλύτερος εξευτελισμός" δήλωσε ο ίδιος ο Κ. Κυρανάκης εμφανίζοντας ως αποσταλείσα την επιστολή!...

Σε... συγκοινωνούντα δοχεία αναδεικνύονται η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και αυτή της Ν.Δ., καθώς αφού πρώτα η αξιωματική αντιπολίτευση συντάχθηκε με το Βερολίνο αρνούμενη να υπερψηφίσει την ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το "σαμποτάζ" Σόιμπλε στην εφαρμογή τής απόφασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να πλήξει την κυβέρνηση και να εξουδετερώσει τα πολιτικά οφέλη από την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων. Έτσι, χθες, η Ν.Δ. επιχείρησε και διά του Κυρ. Μητσοτάκη να συντηρήσει ψηλά στη δημόσια ατζέντα την "εμπλοκή" στο EuroWorking Group, με τον πρόεδρο του κόμματος να κατηγορεί την κυβέρνηση για... "δήλωση μετανοίας" πριν καν σταλεί οτιδήποτε από την Αθήνα προς οποιονδήποτε!

Ζητάει δήλωση μετανοίας

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αμβλύνει την κοινωνική κατακραυγή για το "παρών" της Ν.Δ. στη "13η σύνταξη", εμμένοντας στην επιχειρηματολογία... Σόιμπλε, ότι δηλαδή έπρεπε να είχε ζητηθεί η... άδεια των δανειστών. "Ήταν πολύ εύκολο (σ.σ.: η κυβέρνηση) να βρει ένα επίπεδο συνεννόησης με τους πιστωτές και να μπορέσει να δρομολογήσει μια τέτοια παρέμβαση, χωρίς να μπούμε τώρα στη δυσάρεστη -τολμώ να πω- και εξευτελιστική θέση να ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών μια δήλωση μετάνοιας" ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι με το "παρών" στο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους η Ν.Δ. "υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών Ελλήνων".

Στην πυρά οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Απέδωσε, λοιπόν, το "παρών" του κόμματός του στους "τακτικισμούς" της κυβέρνησης, ωστόσο από την επιχειρηματολογία της παρέμβασής του προκύπτει η ουσιαστική άρνηση της Ν.Δ. στη χορήγηση του επιδόματος. Έτσι, αφού τόνισε ότι "δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο επίδομα", στη συνέχεια... αποδόμησε τη σκοπιμότητά του: "Το επίδομα αυτό δίνεται σήμερα σε συνταξιούχους χωρίς απολύτως κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Είπαμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. Μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Το κράτος εξακολουθεί και αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, δεν πληρώνει την αγορά, την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας επιλέγει να δώσει αυτό το επίδομα μόνο στους συνταξιούχους, χωρίς μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια" επισήμανε επί λέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αποδίδει τη λιτότητα στη... διαπραγμάτευση

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε και τη βασική αντίφαση στη "γραμμή" της Ν.Δ. Δηλαδή, αφενός επέμεινε στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή, αφετέρου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή... δεν κλείνει έγκαιρα την αξιολόγηση. "Εμείς είπαμε, από την πρώτη στιγμή, στον κ. Τσίπρα 'Κλείστε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα'" τόνισε, ξορκίζοντας τη "συνεχόμενη διαπραγμάτευση", η οποία, όπως είπε, "οδηγεί πάντα σε περισσότερα μέτρα, περισσότερη λιτότητα, περισσότερους φόρους και περικοπές συντάξεων". Και αμέσως μετά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές διότι, όπως είπε, "οι εκλογές σήμερα είναι η λύση για τη χώρα", ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις εξαγγελίες του για "συμμάζεμα" του κράτους, υποκρύπτοντας το πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων: "Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα συμμάζεμα στο κράτος. Και ξέρουμε πώς θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοσκοπικά μηνύματα και φθηνές ειρωνείες

Πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη, η Ν.Δ., με συντονισμένη επικοινωνιακή επιχείρηση, μετερχόμενη σαρκασμών και φθηνών ειρωνειών, προσπαθεί να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το "παρών" στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς στο Μοσχάτο έχουν φτάσει πολύ αρνητικά μηνύματα από κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν ότι η άρνηση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το "δώρο" έχει προκαλέσει έντονη κοινωνική οργή. Έτσι, οι "γαλάζιοι" επιδίδονται σε απέλπιδες προσπάθειες να χρεώσουν στην κυβέρνηση υποταγή (!) με δηκτικά σχόλια. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Κυρανάκης προωθούσε γράφημα στα social media κατά των Αλ. Τσίπρα, Ν. Βούτση, Ευ. Τσακαλώτου και Ν. Παππά υπό τον εύγλωττο τίτλο "δεν θα ξανακάνουμε τίποτα χωρίς να σας ρωτήσουμε", την ώρα που ο Άδ. Γεωργιάδης χαρακτήριζε τον υπουργό Οικονομικών "παιδί του Δημοτικού" και τον Αλ. Τσίπρα "ψευτόμαγκα" και ενώ ο Ν. Δένδιας αποφαινόταν ("Παραπολιτικά") πως "η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει εμπιστοσύνης ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό" -υπονοώντας ότι το κόμμα του θα ήταν πιο "βολικός" για το Βερολίνο συνομιλητής.

Παιχνίδι με την εξωτερική πολιτική

Εν τω μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εντάξει στην αντιπολιτευτική ατζέντα του και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αν και στην ίδια συνέντευξη εμφανίστηκε έτοιμος να στηρίξει σε τέτοια θέματα. Κατά πληροφορίες, ετοιμάζει περιοδείες στην Κω και την Ψέριμο την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να ενισχύσει το "εθνικό" προφίλ του. Σημειωτέον ότι θα πρόκειται για την τρίτη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. σε ακριτικές περιοχές, καθώς είχαν προηγηθεί η Ήπειρος και η Θράκη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αποδίδει την "προκλητικότητα" των γειτόνων της χώρας στην... "ανικανότητα της κυβέρνησης".

Μέγαρο Μαξίμου: "Μας χωρίζει άβυσσος από τον πρόεδρο της Ν.Δ."

Πάντως, όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κυβερνητικών πηγών. "Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 3.370 λέξεις για να μας πει πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον χωρίζει άβυσσος. Συμφωνούμε απόλυτα" έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι "μας χωρίζει άβυσσος γιατί οι χαμηλοσυνταξιούχοι σήμερα (σ.σ.: χθες) πήραν την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ η Ν.Δ. τους γύρισε την πλάτη της μόλις... φτερνίστηκαν οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών". "Μας χωρίζει άβυσσος γιατί η κυβέρνηση μάχεται για την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης και η ολιγομελής ελίτ συμφερόντων που συσπειρώνεται γύρω του, χαρακτηρίζουν 'ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς'" συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, για να προσθέσουν ότι "Ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός των απολύσεων, έχει το θράσος να μιλά για ανεργία. Την ώρα που μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει επιτύχει να τη ρίξει από το 27% που την παρέλαβε στο 23% και εργάζεται για την περαιτέρω αποκλιμάκωσή της".

Παράλληλα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν με νόημα πως "Ο κομιστής της 'αλήθειας' κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κοινός συκοφάντης. Αναπαράγει τα ψέματα περί δέσμευσης της κυβέρνησης για πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, τα οποία ακόμα και ο κ. Βρούτσης που 'αποκάλυψε' δεν τόλμησε να επαναλάβει. Πέραν του ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμεύσει τη χώρα με πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030, δέσμευση την οποία ανέτρεψε η σκληρή διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης, καλό θα είναι να διαβάζει λίγο καλύτερα τα 'ντοκουμέντα' που του φέρνουν τα... λαγωνικά του για να μη γίνεται ρεζίλι". Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στον πρόεδρο της Ν.Δ. και για το προσφυγικό, τονίζοντας πως "Την ώρα που η Ελλάδα διασώζει την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης και βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί χωρίς ντροπή την ακραία ρητορική των χωρών του Βίσενγκραντ". Τέλος, κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη πως "επιμένει να εκλιπαρεί τους ακραίους κύκλους των δανειστών προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές", κατηγορώντας τον πως "ματαιοπονεί και αποδεικνύει ότι τον ενδιαφέρει η καταστροφή της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL