Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου / Σε αμερικανικό κολοσσό το Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου / Σε αμερικανικό κολοσσό το Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobile, στον οποίο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος ήταν ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον όταν αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέθεσε εχθές το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου τα δικαιώματα των ερευνών και της ανάπτυξης του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην κοινοπραξία συμμετέχει ακόμα η καταριανή εταιρεία Qatar Petroleum. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ανάθεση για το Οικόπεδο 10 ήταν η πιο δύσκολη και ανταγωνιστική, καθώς τρεις από τις προτάσεις κρίθηκαν ισχυρές. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με τον Ρεξ Τίλερσον.

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από το γεγονός αυτό ισχυροποιείται και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει των διαβουλεύσεων της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Επιπλέον χθες ανατέθηκε το Οικόπεδο 8 στην ιταλική ΕΝΙ και το Οικόπεδο 6 στην κοινοπραξία ΕΝΙ - Toral.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει θέση σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

"Ανοιχτού τέλους" θέλει τη Διάσκεψη της Γενεύης η Αθήνα

«Ανοιχτού τέλους» θέλει τη διάσκεψη της Γενεύης η Αθήνα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη λύση του Κυπριακού η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει θέση και "δεν θα παίξει τις κουμπάρες".

Όσον αφορά τη Γενεύη ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά να συνεχιστούν εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνεται πρόοδος και όχι υπό τους εκβιασμούς της τουρκικής πλευράς.

"Προετοιμαζόμαστε για τη Γενεύη, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Είναι ο γνωστός Ερντογάν" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης θα συμμετέχει και η Ε.Ε., όπως επεδίωξε η ελληνική πλευρά. Η εμπλοκή της Γερμανίας μέσω της Ε.Ε., σημείωσε, προέκυψε ύστερα από ελληνική πρόταση και αποτελεί στροφή για τη γερμανική εξωτερική πολιτική.

Επιστολή - απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές αμφισβητήσεις

Με επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Αικατερίνης Μπούρα απαντά η Αθήνα στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ σημειώνει στην επιστολή της πως «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».

Επιπλέον υπογραμμίζει σχετικά με την τουρκική θέση πως ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών ότι “η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που αφορούν τα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

Έτσι η Ελλάδα διά της επιστολής της κ. Μπούρα αναφέρει πως οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL