Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: "Κορμός του χωρικού σχεδιασμού τα τοπικά χωρικά σχέδια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: "Κορμός του χωρικού σχεδιασμού τα τοπικά χωρικά σχέδια"

«Δημιουργούμε σημαντικές τομές σε κρίσιμα θέματα για τον χωρικό σχεδιασμό αυτής της χώρας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης εισηγούμενος το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γ. Σταθάκης περιέγραψε τις αλλαγές που γίνονται με το νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι «κορμός» του χωρικού σχεδιασμού γίνονται τα τοπικά χωρικά σχέδια, μεγιστοποιώντας την αποκέντρωση στα όρια του συνταγματικού πλαισίου. Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία προέγκρισης προσφέρει την «ασφάλεια» στον επενδυτή ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει ένα σχέδιο διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα δεν θα είναι γραφειοκρατικό.

Ο Γ. Σταθάκης επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του νόμου δεσμευόμενος για δημοσιοποίηση των προδιαγραφών για τα τοπικά και τα ειδικά χωρικά σχέδια τον Ιανουάριο του 2017, για τα περιφερειακά σχέδια και τις πολεοδομικές μελέτες τον Φεβρουάριο του 2017 και την έκδοση δύο προεδρικών διαταγμάτων για τη διαδικασία έγκρισης και τροποποίησης σχεδίων τον Μάρτιο του 2017. Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι το 50% των δασικών χαρτών θα έχουν κυρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η οριοθέτηση του αιγιαλού θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ., ο Γ. Σταθάκης καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δημιουργία ενός «χαοτικού συστήματος» που είναι «αποτρεπτικό για τον τύπο της ανάπτυξης που θέλει αυτή η χώρα». Ο Γ. Σταθάκης σχολίασε ότι «Η αποσπασματική ρύθμιση, η εξαίρεση της εξαίρεσης, η παραβίαση του κανόνα είχαν ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό την πολιτική διαμεσολάβηση». Μάλιστα, ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι το ΣτΕ χαρακτήρισε παράνομη τη διαδικασία με την οποία καταρτίστηκε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, τονίζοντας ότι «κάποιος παρέκαμψε τις διαδικασίες γιατί δεν περνούσε αυτό το χωροταξικό».

Σ. Φάμελλος: Στα 17 προηγούμενα χρόνια μόνο το 16% των μελετών που ανατέθηκαν τελείωσε

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «Η χώρα μας δεν έχει αποτελεσματικά πολεοδομικά και χωροταξικά εργαλεία», επισημαίνοντας το εντυπωσιακό στοιχείο ότι «Στα 17 χρόνια που ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, μόνο το 16% των μελετών που ανατέθηκαν τελείωσε». Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα της παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής, εκτιμώντας πως δεν πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς των μηδαμινών επενδύσεων στο περιβάλλον, που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τα περισσότερα περιβαλλοντικά πρόστιμα και τον χειρότερο δείκτη υλοποίησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ε.Ε.

Ο Σ. Φάμελλος έδωσε έμφαση και στην παράταση λειτουργίας των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τη χρηματοδότησή τους για έναν χρόνο σε συνδυασμό με την αναστολή των συγχωνεύσεών τους. Ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «έχει καταντήσει ανέκδοτο στις Βρυξέλλες ότι για 12 χρόνια οι φορείς αυτοί ξεκινούσαν τη λειτουργία τους». Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα και στην τροπολογία για τους ορισμούς και τα χαρακτηριστικά των πράσινων σημείων με την οποία «ουσιαστικά υποστηρίζουμε τη διαλογή στην πηγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL