Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Δυο φορές πρότεινε Grexit στον Βενιζέλο ο Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυο φορές πρότεινε Grexit στον Βενιζέλο ο Σόιμπλε

Την ύπαρξη σχεδίου Σόιμπλε για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ επανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για το ελληνικό χρέος στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Βουλής. Ο Ευ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε με πάθος το PSI, αλλά τους ισχυρισμούς του για βιωσιμότητα του χρέους κατέρριψε ο διδάκτορας Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Μελάς, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα "αλληλοεξαρτάται με τη δυναμική της οικονομίας".

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε δύο φορές του είχε θέσει την οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2011, σε συναντήσεις που είχαν παρουσία του Γιώργου Ζανιά και του τότε μέλους της Ε.Ε. της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν. Μάλιστα ο Σόιμπλε είχε πει στον Ευ. Βενιζέλο ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και ότι οι Ευρωπαίοι θα έδιναν μόνο "μερικά δισεκατομμύρια" για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα έμοιαζε με αυτή της Βενεζουέλας και αναρωτήθηκε: "Μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε κάτι τέτοιο;".

Το σχέδιο Σόιμπλε περιλάμβανε: Αερογέφυρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες τροφοδοσίας σε φάρμακα, νοσοκομεία και σχολεία, αναλήψεις από τις τράπεζες έως 50 ευρώ την εβδομάδα, "σφραγισμένα" χαρτονομίσματα μέχρι να τυπωθεί νέο νόμισμα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως "κοροϊδία" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι σερβίρουν "τα παλιά ξαναζεσταμένα", επειδή, όπως είπε, η επιμήκυνση που υλοποιείται σήμερα προβλέπονταν από τη συμφωνία του 2012.

Κ. Μελάς: Η οικονομία θέλει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας

Την ανάγκη "απελευθέρωσης" της οικονομίας υπογράμμισε ο Κ. Μελάς. "Αν δεν δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας, δηλαδή να χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάσματος σε σκόπιμη δράση εντός της οικονομίας ή εάν δεν προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και κυρίως είναι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος, τη λειτουργία του Δημόσιου, έχω την αίσθηση ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους αυτή καθεαυτή δεν θα βοηθήσει στην εξέλιξη προς τη θετική πλευρά της ελληνικής οικονομίας" τόνισε.

Ο Κ. Μελάς υπογράμμισε ότι "ένα χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα στη μεγέθυνση της οικονομίας" και αμφισβήτησε "τη βασική προκείμενη του πρώτου Μνημονίου ότι το χρέος της Ελλάδος ήταν βιώσιμο", λέγοντας ότι "αποδείχτηκε στη συνέχεια όχι ορθό, δεδομένου ότι τον Ιούλιο του 2011 έγινε η πρώτη προσπάθεια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το PSI τον Μάρτιο του 2012". Επισήμανε ότι και το PSI "δεν δημιούργησε μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους", με αποτέλεσμα πολλοί ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι να ζητούν περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL