Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Και η Σαμοθράκη στην ίδια κατηγορία / Χίος, Λέσβος, Σάμος, Δωδεκάνησα, πλην Ρόδου και Καρπάθου, τα νησιά με μειωμένο ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και η Σαμοθράκη στην ίδια κατηγορία / Χίος, Λέσβος, Σάμος, Δωδεκάνησα, πλην Ρόδου και Καρπάθου, τα νησιά με μειωμένο ΦΠΑ

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, όσοι έχουν αναπηρία 80%, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση και οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι αυτοί που εξαιρούνται από την υποχρέωση για να "χτίσουν" αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα. Τη σχετική ρύθμιση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι είναι "οι πρώτες κατηγορίες φορολογουμένων".

Με άλλη ρύθμιση που ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εντάχθηκε και η Σαμοθράκη στα νησιά του Αιγαίου στα οποία δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

ΓΛΚ: 50 εκατ. το κόστος από την αναστολή ΦΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου). Σημειώνεται ότι το κόστος της ρύθμισης υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 50 εκατ. ευρώ για το έτος 2017.

Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά τον χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) Βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά.

β) Πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά.

γ) Αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Ρύθμιση για ΟΠΑΠ

Με αλλαγή στη ρύθμιση για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ο Ευκλ. Τσακαλώτος ικανοποίησε εν μέρει το αίτημα του ΟΠΑΠ για την ηλεκτρονική πληρωμή (wallet) στα πρακτορεία του. Η αρχική διάταξη απαγόρευε στον ΟΠΑΠ (αλλά και σε όσες εταιρείες σχετίζονται με τζόγο ή εμπόριο όπλων) να εκδίδει ηλεκτρονικά πορτοφόλια, αλλά να πληρώνονται στα πρακτορεία του λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Με τις αλλαγές που έγιναν, επιτρέπεται η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ θα μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά πορτοφόλια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αποσύρθηκε ακόμη το άρθρο 75 που έδινε στον υπουργό τη δυνατότητα για παροχή κινήτρων σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ακόμη, έγινε δεκτή τροπολογία των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, Γιάννη Στέφου, Μερόπης Τζούφη και Γιάννη Καραγιάννη για τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μ.Α.Ε., που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Συνολικά στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν 14 υπουργικές τροπολογίες, πολλές από τις οποίες είναι άσχετες με το περιεχόμενό του. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήγησε ότι μέρος των τροπολογιών οφείλεται στο ότι είναι το προτελευταίο νομοσχέδιο πριν από την ολοκλήρωση του έτους.

Οι τροπολογίες, μεταξύ άλλων, αφορούσαν θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική νομοθεσία, την παράταση έναρξης εφαρμογής κάρτας φιλάθλου, την εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας, τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και την παροχή ασύλου, τα νομικά πρόσωπα που δύνανται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις, την καταβολή φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας, τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στα ΕΑΣ και την ΕΑΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL