Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Παρασκευόπουλος: / "Δεν είναι πρωτοφανής η επιείκεια σε ανήλικους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παρασκευόπουλος: / "Δεν είναι πρωτοφανής η επιείκεια σε ανήλικους"

«Δεν είναι πρωτοφανές να υπάρχει αυτή η επιείκεια σε ανήλικους» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα της αποφυλάκισης νεαρού Αφγανού από τις ελληνικές φυλακές ο οποίος στη συνέχεια δολοφόνησε νεαρή στη Γερμανία. Ο Ν. Παρασκευόπουλος απάντησε σε σχετικές επισημάνσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου, σε επιτροπή της Βουλής, ο οποίος είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η αποφυλάκιση του νεαρού έγινε χάρη σε νόμο που εισηγήθηκε ο Ν. Παρασκευόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τη σημασία των πρόωρων αποφυλακίσεων και των αδειών στην επανένταξη των κρατούμενων, αλλά και τη δευτερογενή πρόληψη επισημαίνοντας ότι «οι περιπτώσεις που κάποιος θα εγκληματήσει είναι στατιστικά λίγες». Παρόμοια τοποθέτηση έκανε κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο νεαρός ήταν ανήλικος και πήγαινε σχολείο. Συνολική και διαχρονική κριτική στις αποφυλακίσεις που συνδέονται με την αποσυμφόρηση των φυλακών έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Βορίδης.

Αυστηρό μήνυμα Στ. Κοντονή για τις επιθέσεις στα σπίτια εισαγγελέων

Παράλληλα ο Στ. Κοντονής έστειλε αυστηρό μήνυμα με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε σπίτια εισαγγελέων από άτομα που προέρχονται από «ορισμένο πολιτικό χώρο». Ο Στ. Κοντονής χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πάρα πολύ ανησυχητικές» και τόνισε ότι «αν ορισμένοι νομίζουν πως με αυτούς τους τρόπους μπορούν να ποδηγετήσουν ή να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική κρίση εισαγγελικών ή δικαστικών λειτουργών, κάνουν μεγάλο λάθος». Ο Στ. Κοντονής ενημέρωσε ότι έχουν παρθεί μέτρα προστασίας των συγκεκριμένων εισαγγελέων.

Γερμανικές αντιδράσεις για την αποφυλάκιση

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ επέκρινε σήμερα τις ελληνικές αρχές επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον ενός Αφγανού πρόσφυγα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα και τώρα κατηγορείται για τον φόνο μιας φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και σίγουρα θα το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά» είπε ο Ντε Μεζιέρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ελληνικές αρχές δυστυχώς παρέλειψαν (να εκδώσουν) διεθνές ένταλμα έρευνας».

Ένας Αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος στον γερμανικό Τύπο παρουσιάστηκε με το όνομα Χουσέιν Κ., συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι βίασε και σκότωσε μια Γερμανίδα φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη στην Ελλάδα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», όμως αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.

«Σε διαφορετική περίπτωση ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων» ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου, εκτίμησε ο Ντε Μεζιέρ.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL