Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Η Βουλή δίνει τη 13η σύνταξη, η Ν.Δ. όχι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή δίνει τη 13η σύνταξη, η Ν.Δ. όχι...

Με αυξημένη πλειοψηφία, και έχοντας εκθέσει πολιτικά και κοινωνικά τη Ν.Δ., η κυβέρνηση θα χορηγήσει τη 13η σύνταξη. Μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, η Ν.Δ. υποχρεώθηκε σε πισωγύρισμα και, ενώ την Τετάρτη έλεγε ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση, χθες αναδιπλώθηκε στο “παρών”. Από κοντά το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία. "Φεύγετε ένας - ένας για να μη γίνετε κομπάρσοι του Τσίπρα" σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, εκφράζοντας τη λύπη του για τη "στάση αποχής από την ευθύνη".

"Δεν είπαμε να αποθεώσετε μία κυβέρνηση που προσπαθεί, αλλά να πείτε έναν καλό λόγο υπέρ της χώρας ή έναν κακό λόγο υπέρ αυτών που τα επιβάλλουν" τόνισε ο Ν. Βούτσης και αναρωτήθηκε: "Είναι τόσο αδιανόητο προς αυτούς που δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας να ορθωθεί ένα ανάστημα από όλα τα κόμματα και φεύγετε ένας - ένας με την ομάδα του για να μη γίνετε κομπάρσοι του Τσίπρα;". Ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τους δανειστές, λέγοντας ότι κάνουν "ρεσιτάλ κακοπιστίας" απέναντι στην Ελλάδα και έβαλαν "τρικλοποδιά στη χώρα, όχι στην κυβέρνηση" και ότι αυτό όλα τα κόμματα οφείλουν να το αναγνωρίσουν.

Π. Σκουρλέτης: Ιδεολογική συγγένεια Σόιμπλε - Ν.Δ.

Την "ιδεολογική και πολιτική συγγένεια" της Ν.Δ. με τον Σόιμπλε υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι "οι ανάγκες των πολιτών, οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών" και τα ελληνικά κόμματα πρέπει "να δώσουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας". Για "λαϊκισμό" και "τρικ" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς.

"Τη στιγμή που υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αναφέρομαι στον Β. Σόιμπλε, και αισθάνονται την ανάγκη να του απαντήσουν ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα, εσείς τι θέση παίρνετε;" τον ρώτησε ο Π. Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας τη θέση Γεωργιάδη ότι η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι πει ο Σόιμπλε. "Αν υπαγορεύεται η πολιτική σας στάση από τέτοιες απόψεις, όπως του αντιπροέδρου της Ν.Δ., πείτε το για να το γνωρίζουν οι πολίτες, να το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Αλλιώς θα θυμίζετε τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για δεύτερη φορά. Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο" πρόσθεσε ο υπουργός.

Ν.Δ.: Απατεώνες

Τη γραμμή της Ν.Δ. ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Κώστας Τζαβάρας. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε "απατεώνα" τον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι "σκοπίμως κορόιδεψε τη Βουλή, παραβίασε τη συμφωνία και παρουσίασε την Ελλάδα να μην τηρεί τη γραπτή συμφωνία".

"Ο πρωθυπουργός συνελήφθη ψευδόμενος ενώπιον του Κοινοβουλίου. Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, το πρόβλημα προκλήθηκε και αναιρεί όλες τις δικές σας εξαγγελίες για το χρέος, που πλέον έχουν παγώσει. Στα επικοινωνιακά παιχνίδια Τσίπρα δεν συμμετέχουμε. Δεν θα μεταθέσετε τις αποτυχίες και την ανικανότητά σας στην αξιωματική αντιπολίτευση" υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης. "Ο πρωθυπουργός ζητάει την ονομαστική για να εξοπλίσει με το κύρος του Κοινοβουλίου την απρονοησία και την αναξιοπιστία του" ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας.

Βενιζέλος κατά Ολάντ, Ρέντζι, Μοσκοβισί, Πιτέλα!

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη 13η σύνταξη, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε ευθέως. Μάλιστα, επιτέθηκε σε Ολάντ, Ρέντζι, Μοσκοβισί, Πιτέλα και τους άλλους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες επειδή στηρίζουν την Ελλάδα! "Νομίζουν ότι ενθαρρύνουν τον λαό, ενώ ενθαρρύνουν την κυβέρνηση" είπε, διευκρινίζοντας ότι ψηφίζει τη χορήγηση της 13ης σύνταξης μόνο και μόνο "για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης και την προοπτική ενότητας της Κεντροαριστεράς". Ο βουλευτής εκτίμησε ότι "βρισκόμαστε σε μια προκλητική προσπάθεια αλλοίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το ζητούμενο της κυβέρνησης δεν είναι η εφάπαξ παροχή, αλλά η δημιουργία της ψευδούς εντύπωσης ότι υπάρχει ένα ευρύτερο μέτωπο στήριξης των κυβερνητικών επιλογών".

ΠΑΣΟΚ: Φοβήθηκε τον Σόιμπλε η Ν.Δ.

Την επίσημη θέση είχε διατυπώσει νωρίτερα η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Δώστε το επίδομα. Λέτε ότι θα κάνετε και ονομαστική. Ε, κάντε. Δεν καταλαβαίνω τη στάση της Ν.Δ. Φοβάται κάτι η Ν.Δ.; Φοβάται τον Σόιμπλε και το ΕΛΚ, που έχει σηκώσει τη σημαία της απόλυτης λιτότητας; Φοβήθηκε το τερτίπι του Αλ. Τσίπρα ή τον Β. Σόιμπλε η Ν.Δ.;" επισήμανε, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός "κάνει τεχνητή σύγκρουση» και "είναι κοινός τυχοδιώκτης που πρέπει να φύγει".

Θ. Παφίλης: Στηρίζουμε την προσωρινή ανακούφιση

"Το σκηνικό της αντιπαράθεσης στρώνει το έδαφος να περάσουν τα νέα μέτρα που έρχονται" εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ξεκαθαρίζοντας ότι ψηφίζει τη ρύθμιση διότι "Εμείς στηρίζουμε ακόμα και το παραμικρό μέτρο που μπορεί να δώσει στα λαϊκά στρώματα έστω κάποια προσωρινή ανακούφιση".

"Ευθυγραμμισμένοι" με Σόιμπλε

"Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στο σκηνικό που στήνετε. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν μετέχουμε στη νέα κοροϊδία" είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για "κακοσκηνοθετημένη παράσταση", ενώ επέρριψε "ευθύνες στον Σόιμπλε και όλους εκείνους που πεισματικά επιμένουν σε αδιέξοδους δρόμους". "Θέλετε συναίνεση α λα καρτ, την ώρα που σας συμφέρει. Δεν την πιστεύετε" ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,

Θ. Παπαχριστόπουλος: Τώρα τα πλεονάσματα δεν πάνε στα Panama Papers

"Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Κάποτε τα πλεονάσματα πήγαιναν αλλού, έφευγαν σε λογαριασμούς, σε Panama Papers, λίστα Λαγκάρντ, Siemens και διάφορα άλλα" υπενθύμισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛΛ., προσθέτοντας ότι "Σόιμπλε και Τόμσεν είναι κάτι κοινό" και ότι ο Σόιμπλε "πλέον δεν κράτησε τα προσχήματα".

Ευρεία πλειοψηφία, ηχηρές απουσίες

Με ευρύτατη πολιτική πλειοψηφία θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη, καθώς τα πέντε από τα οκτώ κόμματα της Βουλής ψήφισαν θετικά στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πήραν μέρος 257 βουλευτές. “Ναι” ψήφισαν 196, “παρών” δήλωσαν 61. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α. και 3 ανεξάρτητοι, “παρών” η Ν.Δ., ενώ απείχαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων και 4 από τους ανεξάρτητους.

Απουσίασαν 14 βουλευτές της Ν.Δ., ο Αν. Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), 5 βουλευτές της Χ.Α., 3 του ΚΚΕ. Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης (στις Βρυξέλλες), ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL