Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Διασταυρώνονται καταθέσεις - εισοδήματα 1.230.000 ΑΦΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διασταυρώνονται καταθέσεις - εισοδήματα 1.230.000 ΑΦΜ

Σήμερα ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τον Πτωχευτικό Κώδικα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή παρατηρώντας χαρακτηριστικά σχετικά με τους φοροφυγάδες ότι «θέλουμε να νιώθουν την ανάσα των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών και να καταλάβουν ότι η φορολογική συμμόρφωση είναι η καλύτερη επιλογή που θα έχουν στη διάθεσή τους».

Ισχυρά τα εργαλεία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Η Κ. Παπανάτσιου εκτίμησε ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για το 2017 θα είναι σημαντικά με βάση και την εικόνα του 2016. Αναφερόμενη στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, η Κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι υπάρχουν πλέον «ισχυρά εργαλεία» για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή, για 1.230.000 ΑΦΜ, γίνεται διασταύρωση καταθέσεων με εισοδήματα της περιόδου 2011-2016. Παράλληλα, επισήμανε ότι για την οικειοθελή αποκάλυψη δίνεται ποινική και όχι φορολογική αμνηστία, καθώς και μειώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Διευκολύνσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της σύνδεσής τους με το αφορολόγητο, η Κ. Παπανάτσιου δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν διευκολύνσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως ζητήθηκε από πολλούς βουλευτές. Η παραπομπή πολλών λεπτομερειών σε υπουργική απόφαση επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, ενώ συνολικά στη συζήτηση μπήκε το θέμα των εξαιρέσεων από τον συνυπολογισμό στο αφορολόγητο.

Προβληματισμός για τις πάγιες δαπάνες

Εκφράστηκε προβληματισμός οι πάγιες ανάγκες να μην εξαιρούνται από το αφορολόγητο, αλλά και να μην το υπερκαλύπτουν αφήνοντας περιθώρια για αποφυγή του ΦΠΑ, όπως, για παράδειγμα, παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης.

Συνολικά το ζήτημα των καζίνων τον Ιανουάριο

Για το ζήτημα της απόσυρσης της διάταξης για τη μεταφορά του καζίνου της Πάρνηθας, η Κ. Παπανάτσιου επανέλαβε ότι αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης, με βάση τη σύμβαση για το Ελληνικό, αλλά η πρόθεση είναι να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των καζίνων μέσα στον Ιανουάριο. Σχετικά με το Σύστημα Μητρώων Λογαριασμών Πληρωμών, που σε μεγάλο βαθμό αφορά τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, η Κ. Παπανάτσιου δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστούν διατυπώσεις του νομοσχεδίου που ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα πέρα από τον βασικό στόχο περιορισμού του φαινόμενου του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στ. Κοντονής: Να μπει φραγμός σε καταχρηστικές συμπεριφορές σχετικά με τις αναβολές

Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής έθιξε το ζήτημα της αύξησης των παραβόλων για τις αναβολές και τις αιτήσεις εξαίρεσης στα δικαστήρια που αποτέλεσε πεδίο κριτικής προς το νομοσχέδιο. Ο Στ. Κοντονής τόνισε ότι, όπου κρίθηκε από την κυβέρνηση ότι τα παράβολα ήταν «κοινωνικά άδικα» και «νομικά μη ορθά», η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση ή κατάργηση. Ο Στ. Κοντονής σημείωσε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου δεν στοχεύει στον περιορισμό των δικαιωμάτων των διαδίκων, αλλά στο «να μπει ένας φραγμός σε καταχρηστικές συμπεριφορές».

Ατόπημα Μητσοτάκη η παρέμβαση σε εκκρεμή δικαστική διαδικασία

Ο Στ. Κοντονής απάντησε και στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης περί ακύρωσης επένδυσης στη Ζάκυνθο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι «ατόπημα» η επέμβαση σε μια εκκρεμή δικαστική διαδικασία και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «κραυγαλέα περίπτωση διαφθοράς» σχετικά με την πώληση ακινήτου, υπόθεση για την οποία υπάρχει πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα, δημοσιεύματα της «Καθημερινής», αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη από πολλούς τοπικούς φορείς που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL