Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Με 152 υπέρ, 146 κατά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός / Αλ. Τσίπρας: Θα εξαντλήσουμε και την τελευταία ημέρα στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 152 υπέρ, 146 κατά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός / Αλ. Τσίπρας: Θα εξαντλήσουμε και την τελευταία ημέρα στην κυβέρνηση

Το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "η εντολή του λαού για εξάντληση της τετραετίας θα τηρηθεί μέχρι κεραίας" επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2017. Τα 152 ναι έναντι των 146 όχι έδειξαν την ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ νωρίτερα ακόμη και η ίδια η αντιπολίτευση (π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ομολογήσει ότι "δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές".

Ουσιαστικά, η Ν.Δ. απλώς ζητά εκλογές μην έχοντας να διατυπώσει άλλο πολιτικό σχέδιο. Το μόνο σχέδιό της είναι το success story του Σαμαρά, απέναντι στο οποίο η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αντιπαρέβαλε το true story. Και παράλληλα υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης μη στηρίζοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ταυτιζόμενη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών - ειδικά με το ΔΝΤ.

Το εκλογικό μήνυμα το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Έχετε αναρωτηθεί ότι, αν συνεχίσετε έτσι, να ζητάτε διαρκώς εκλογές και να προφητεύετε καταστροφές που δεν έρχονται, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός; Μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, τι θα λέτε; Τι θα ζητάτε; Εκλογές πάλι φυσικά, όχι από πεποίθηση, αλλά έτσι, από συνήθεια". "Θέλω, λοιπόν, να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη τη μεγάλη ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση στην οποία εσείς την οδηγήσατε. Και μας έδωσε εντολή τετραετίας, την οποία θα εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας, μέχρι και την τελευταία ημέρα" τόνισε χειροκροτούμενος ο Αλ. Τσίπρας. "Κάλπες θα στηθούν στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019" πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέκρινε τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια που τον χαρακτήρισε "δικτάτορα" επειδή δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές: "Λέτε ότι αυτός που θέλει να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία είναι κάτι που εσείς θεωρείτε δικτάτορα. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη Δημοκρατία!". Όμως ο επιθετικός λόγος εκπορεύεται από την ηγεσία της Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τον πρωθυπουργό "ζωντανό εφιάλτη της παραγωγικής Ελλάδας"...

Διαφωνεί με την 13η σύνταξη ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του, αλλά εμμέσως και τη διαφωνία του με την απονομή της 13ης σύνταξης, λέγοντας ότι είναι "βαθιά ανήθικη πράξη". "Το ‘Τσοβόλα δώσ’ τα όλα’ το πλήρωσε ακριβά η χώρα" υποστήριξε, κόβοντας τις γέφυρες της Ν.Δ. με τους συνταξιούχους. Έδωσε δε πρόγευση της πολιτικής της Ν.Δ. υπερασπιζόμενος πλήρως το PSI των Σαμαρά και Βενιζέλου, ξεχνώντας τη ζημία στα ταμεία και στους μικροομολογιούχους. "Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους το κάνετε. Οι λόγοι είναι εδώ. Βρίσκονται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Και θέλουν διακαώς να πάρουν και τον λόγο την ώρα που μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί" σχολίασε δηκτικά ο Αλ. Τσίπρας την "ομηρεία" του προέδρου της Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αόριστα χαμηλή φορολογία, επενδύσεις, ανάπτυξη. "Δεν λέει πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν στον δημόσιο τομέα. Οι 500.000 του Φιγιόν είναι λίγες; Είναι πολλές; Θέλουμε περισσότερες; Κι αν τις χάσουμε, πού θα τις χάσουμε; Στην Υγεία, στην Παιδεία;" ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ευκλ. Τσακλώτος: Το true story

Επί της ουσίας, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχαμε τη σύγκρουση της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική Ν.Δ. Ο Αλ. Τσίπρας δεν θριαμβολόγησε για τη 13η σύνταξη και ο Ευκλ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το true story "είναι μια δύσκολη υπόθεση". "Ψάχνει για μια διαφορετική Ελλάδα και για μια διαφορετική Ευρώπη. Και λέμε ξεκάθαρα ότι αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη διαφορετικότητα, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης" πρόσθεσε. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας ότι "αισθανόμαστε προδομένοι" από τη μονόπλευρη στάση του.

Γ. Δραγασάκης: Όλα θα κριθούν τους πρώτους μήνες του 2017

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι "Δεν αρκεί να βγούμε κάποτε στις αγορές. Δεν αρκεί να ολοκληρωθεί κάποτε η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν αρκεί να μπούμε κάποτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και πάντως πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τους πρώτους μήνες του 2017 για να μπορέσουμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές πριν λήξει το πρώτο εξάμηνο του 2017".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που χαρακτήρισε "φαντασιοπληξία το success story", έθεσε το δίλημμα: "Έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και το πραγματικό ερώτημα, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη. Γι' αυτό είναι κρίσιμη η παραμονή αυτής της κυβέρνησης, ώστε η ανάπτυξη να λάβει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και να ωφεληθούν από τον νέο πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία".

Και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καταλόγισε "ανήσυχη σιωπή" στη Ν.Δ. για τα εργασιακά. Το μόνο που έχει ακουστεί από τη μεριά της Ν.Δ. είναι ότι "θα κάνουμε όσα θέλει η τρόικα κι άλλα τόσα" σχολίασε ο υπουργός υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι αρχηγοί

"Λύση δεν είναι η δεξιά παλινόρθωση" υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η 13η σύνταξη είναι "ψίχουλα". Για "ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι" έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προτείνοντας το πλεόνασμα να δοθεί στους ανέργους. "Όποιος πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα πάει φυλακή" είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Για πρώτη φορά μίλησαν 232 βουλευτές

Στην πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 για πρώτη φορά μίλησαν 232 βουλευτές, 33 υπουργοί, 8 πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση κράτησε 57 ώρες και για πρώτη φορά τελείωσε νωρίτερα: η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 10.30 (αντί για τις 2 το πρωί)! Από την ψηφοφορία απουσίασαν για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL