Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Εκνευρισμός στη Ν.Δ. από τη 13η σύνταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκνευρισμός στη Ν.Δ. από τη 13η σύνταξη

Άλλαξαν την ατζέντα ακόμη και στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό η παροχή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της 13ης σύνταξης και η μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Η Ν.Δ. εμφανίστηκε εκνευρισμένη, ενώ το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά σιώπησε. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή.

"Φοβάστε ότι αυτές οι εξαγγελίες αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη διαφοράς πολιτικής" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος προκάλεσε την αντιπολίτευση να δηλώσει αν θέλει να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες εκτός των άλλων θα αποτελέσουν και μια μικρή ένεση στην εγχώρια αγορά.

Ντ. Μπακογιάννη: "‘Πατερούλης’ ο πρωθυπουργός"!

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Ν.Δ. ήταν η στάση της έμπειρης Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε "πατερούλη" τον πρωθυπουργό! "Ανερυθρίαστα, ως σύγχρονος πατερούλης, παίζετε επικοινωνιακά τρικ στην πλάτη των Ελλήνων. Δίνετε παροχές, αφού πρώτα έχετε συμφωνήσει μέτρα 9 δισ. έως το 2018" ισχυρίστηκε. Στο ίδιο κλίμα και οι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. όπως ο Κώστας Καραγκούνης που θεωρεί ότι "μιλάμε για τεράστια κοροϊδία". Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, ήταν το πολιτικό συμπέρασμα του Δημήτρη Σταμάτη, που απείλησε ότι "θα λογοδοτήσουν" οι υπεύθυνοι για τον "αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος".

Ε. Βενιζέλος: "Κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ"!

Στο ΠΑΣΟΚ, λόγω απουσίας από τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος, τον τόνο έδωσε για άλλη μία φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Δεν μοιράζει ψίχουλα γενναιοδωρίας, αλλά τα ψίχουλα από την ήττα μίας εθνικής προσπάθειας" είπε για τον πρωθυπουργό ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση "το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχει υπογράψει το τέταρτο Μνημόνιο χωρίς εντολή και νομιμοποίηση".

Για το χρέος ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι "έχει αρχίζει το ψιλό γαζί από τους εταίρους για δήθεν βραχυπρόθεσμα μέτρα", ενώ στο Eurogroup "χάσαμε και προς τις δύο πλευρές. Χάσαμε και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με τη σκληρότητα των μέτρων".

Ωστόσο για τον Ε. Βενιζέλο "λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.", που θα είναι "η δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης", αλλά κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ "αφού πληρώσει το κόστος της εθνικής βλάβης, αφού ηττηθεί και αφού πάει στα κανονικά του μεγέθη". Είναι φανερό ότι ο Ευ. Βενιζέλος κινήθηκε στη γραμμή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ...

"Εσείς που κυβερνήσατε τη χώρα ό,τι απέδιδε η κοινωνία το αποδίδατε στους καναλάρχες και μάλιστα με αέρα, στους κουμπάρους, στη Siemens, στους άλλους ολιγάρχες ή στην οικογενειοκρατία που διοικεί ακόμα και τα κόμματά σας" τους απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Για "τιμιότητα απέναντι στους ανθρώπους που είδαν να περιστέλλεται ήδη η μικρή τους σύνταξη", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

"Η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να πετύχει να έχει ο κόσμος μειωμένες απαιτήσεις όσον αφορά το επίπεδο ζωής του. Δεν θα το πετύχει βέβαια" υποστήριξε εκ μέρους του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Δ. Παπαδημητρίου: "Η χρηματοδότηση είναι το πρόβλημα των επιχειρήσεων"

Στήριξη στις μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. "Είναι χρήσιμες. Όλοι θα έπρεπε να τις στηρίζουν αντί να τις δυσφημούν, πολύ περισσότερο που φέτος άρχισαν να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη" υπογράμμισε και επανέλαβε ότι με βάση τις έρευνες το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και όχι η φορολογία. Ωστόσο αναφέρθηκε σε "βαθμιαία μείωση φορολογικών συντελεστών", οι οποίοι στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από την Πορτογαλία και χαμηλότεροι από Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία.

Κ. Γαβρόγλου: "Επέκταση ολοήμερου"

Επέκταση του ολοήμερου δημοτικού στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στα 250 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σε αυτά προτίθενται άλλα 100.000.000 ευρώ ανά έτος μέχρι το 2020 που προέρχονται από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο υπουργός είπε ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και η αλλαγή του συστήματος θα ισχύσει για όσους είναι στην Α’ Λυκείου.

Α. Ξανθός: "Υγεία σε πάνω από 300.000 ανασφάλιστους"

Τις "πολύ συστηματικές και μαζικές" προσπάθειες ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάνοντας αναφορά στις 3.500 προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει, τις 5.000 που έχουν δρομολογηθεί και τις 4.000 θέσεις μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Παράλληλα ο υπουργός έδωσε στοιχεία για το πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων, όπου ήδη 82.000 πολίτες έχουν πάρει φάρμακα με μηδενική συμμετοχή και 190.000 έχουν κάνει εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνταγογραφήσεις για 274.000 άτομα.

Ν. Φίλης: "Κυπριακό και Καστελλόριζο δεν πάνε μαζί"

Εθνική συνεννόηση "χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα" τουλάχιστον για το Κυπριακό, ζήτησε ο πρ. υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ τόνισε ότι Καστελλόριζο και Κυπριακό δεν πάνε μαζί. "Οι συνομιλίες για το Κυπριακό με το Καστελλόριζο, και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι δυνατόν να πάνε μαζί" είπε σημειώνοντας ότι "στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ συνεργάζονται να βρουν λύση. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου;".

Αιχμηρός ήταν ο πρ. υπουργός για τον ανασχηματισμό ρωτώντας: "Είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση, όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία; Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε όσο αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις -και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον-, τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL