Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ευκλ. Τσακαλώτος: / Ευκλ.Τσακαλώτος: Στο τραπέζι η πρόταση για πλεόνασμα 2,5%+1%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλ. Τσακαλώτος: / Ευκλ.Τσακαλώτος: Στο τραπέζι η πρόταση για πλεόνασμα 2,5%+1%

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει η ελληνική πρόταση για πλεονάσματα 2,5%+1% (όπου το 1% θα κατευθύνεται σε φοροαπαλλαγές, ενίσχυση μικρομεσαίων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών) σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν ότι απορρίπτουν νομοθέτηση μέτρων, επιδιώκουν χαμηλότερα πλεονάσματα και ζητούν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς το ΔΝΤ λέγοντας εμφατικά ότι στο Eurogroup "δεν ήταν εμφανές ότι το ΔΝΤ έδωσε διμέτωπο αγώνα", όπως ισχυρίζεται πως κάνει, δηλαδή με τη Γερμανία για χαμηλότερα πλεονάσματα και με την Ελλάδα για νέα μέτρα.

Για τα πλεονάσματα, ο υπουργός υπογράμμισε πως "βλέπουμε ότι μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση που μπορεί να βοηθήσει όλους είναι το 2,5% και το 1% να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές ότι θα είναι μόνο για την ανάπτυξη. Γιατί ο Β. Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το χρέος, αλλά με την ανταγωνιστικότητα. Να συμφωνήσουμε δηλαδή ότι αυτό το 1% που θα σωθεί από αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει μόνο για την ανταγωνιστικότητα και τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε από τη μεριά των φόρων είτε από τη μεριά των κοινωνικών εισφορών".

Δεν υπάρχει περίπτωση νομοθέτησης μέτρων

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο υπουργός είπε ότι "Είμαστε στη θέση ακριβώς εκεί που ήμασταν πριν από τη συμφωνία του Μαΐου. Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν συμφωνία, όπως το Μάιο" και με νόημα πρόσθεσε: "Ξέρετε την ελληνική θέση. Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, να είναι θέληση όλης της ελληνικής Βουλής. Θα ήταν πολύ υποβοηθητικό".

Μόνο στο χρέος συμφώνησαν όλοι

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Ευκλ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι "αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά", ότι είναι το μόνο που έχει συμφωνηθεί, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την οικονομία: "Το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα. Αν δουν οι επενδυτές ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες" είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι "ζητούσαμε διαφάνεια και έναν καθαρό διάδρομο, για να ξέρουν οι πολίτες, αλλά και οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές, ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος, ώστε να μπορούν να επενδύσουν χωρίς να έχουν εκπλήξεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, έχει τελειώσει και τώρα συνεχίζουμε για τα άλλα".

Η απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ περιλαμβάνει μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κέρδη από την αγορά ομολόγων του 2011 και μείωση του ρίσκου αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, το 21,8% του ΑΕΠ προκύπτει από:

* 3,6% από ομαλοποίηση αποπληρωμής των ομολόγων

* 15% μείωση επιτοκίων

* 0,3% επαναγορά ομολόγων

* 2,6% γενική μείωση ρίσκου

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο Ευκλ. Τσακαλώτος ζήτησε "να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Πάντα έτσι γίνεται όταν πλησιάζουμε σε συμφωνία".

"Σχεδόν έκλεισε" η πολιτική συμφωνία

Για την πολιτική συμφωνία σε σχέση με την διαπραγμάτευση ο υπουργός είπε ότι "σχεδόν έχει κλείσει". Το δημοσιονομικό κενό του 2017 είναι 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 με την Κομισιόν είναι 100 - 150 εκατ. ευρώ και με το ΔΝΤ 200 - 250 εκατ. ευρώ. Για τα εργασιακά, η Ελλάδα ζητεί να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και υποστηρίζει την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. "Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα γι’ αυτά, δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη" εκτίμησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Ν. Δένδιας: Συμβουλές, εκτός Βουλής...

Στα πλεονάσματα "η κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως", ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντας ως "απαράδεκτο" το ότι ο Σόιμπλε συμφωνεί με τους φόρους. Ωστόσο, φρόντισε να μην πει τις θέσεις της Ν.Δ.: "Αν θέλετε τις συμβουλές της αντιπολίτευσης, υπάρχει ο θεσμικός τρόπος: Να μας καλέστε όχι από του βήματος της Βουλής".

Μόνο για το χρέος (που ήδη πέτυχε η κυβέρνηση...) ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι "θετικό το βρίσκουμε. Μακάρι να είχατε πετύχει περισσότερα. Όμως, απέχει πόρρω αυτό το οποίο φέρατε από αυτό το οποίο λέγατε -σας θυμίζω- περί κουρέματος κ.λπ. Κι επίσης, πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο που περιμένουμε είναι ότι αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Μακάρι να μην είναι έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι πως αν αυτό είναι ο μαγνήτης των επενδύσεων στη χώρα, κατά την κυβερνητική άποψη, έχουμε πρόβλημα".

Υπογραμμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπερασπίστηκε τη συμφωνία Σαμαρά που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% γιατί, όπως ισχυρίστηκε, "πατούσε σε νούμερα ανάπτυξης της οικονομίας για το 2015 2,9% και για το 2016 ανάπτυξη της οικονομίας 3,7%".

"Δεν κατάλαβα αν υποστηρίζετε την κυβέρνηση στα πλεονάσματα, στις συλλογικές συμβάσεις και για μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Αυτό είναι κρίμα. Είναι θέση σας να νομοθετήσουμε και άλλα μέτρα; Θα με διευκόλυνε να το ξέρουμε" σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Χρ. Μαντάς: Η Ν.Δ. δεν λέει τέρμα στη λιτότητα

"Δεν άκουσα με καθαρό τρόπο τι λένε τα κόμματα σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα και την ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους και τι λένε για την προσπάθεια της κυβέρνησης και στο κρίσιμο θέμα των πλεονασμάτων" επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι "τοποθέτηση σε σχέση που να λέει 'τέρμα στη λιτότητα', ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε τέρμα στη λιτότητα από το 2018 και μετά δεν άκουσα".

"Τι έρχεστε εδώ να μας πείτε; Τι προσθέτετε σε αυτά τα οποία έχουμε κατακτήσει ως εμπειρία, ως δεδομένα και από τα όσα λέγονται και από τα όσα γράφονται στις αποφάσεις, στις συμφωνίες και τις επεξηγήσεις; Τίποτα!" ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

"Ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν έστω τη ρύθμιση του χρέους; Θα πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι; Θα επιστραφούν οι συντάξεις; Θα αντιμετωπιστεί η ανεργία με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με αυτήν τη ζούγκλα που υπάρχει και τη γαλέρα; Θα διασωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι; Θα ζήσουν καλύτερα οι φτωχοί αγρότες; Όχι" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: "Θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες".

"Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια. Κάποιοι εδώ έχουν ξεχάσει γιατί φτάσαμε, πώς φτάσαμε εδώ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, μην ξύνουμε πληγές. Να δούμε ακριβώς τι μπορούμε να καταφέρουμε. Αυτό που ήδη έγινε το θεωρούμε όλοι θετικό. Πιστεύω ότι και μερικοί δεν το λένε, αλλά το θεωρούν θετικό" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Πιο θεσμική ενημέρωση ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL