Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Θράκη: / Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Θράκη: "Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Θράκη: / Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Θράκη: "Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας"

Πολυσήμαντη η πρώτη περιοδεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη. Όπως δήλωσε ο ίδιος στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς που έγινε στην Κομοτηνή, η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς. Η Θράκη, τόνισε, είναι μια περιοχή με πολλές προοπτικές και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση.

Από νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γραβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, επισκέφθηκαν τα έργα του αγωγού ΤΑΠ στην Αλεξανδρούπολη και ακολούθως πήγαν στο λιμάνι της πόλης, όπου ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του λιμανιού αυτού για την οικονομία της περιοχής:

“Θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε και το τελευταίο ευρώ. 20 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και προχωρήσαμε, μέσα στο 2015, σε δύο σημαντικά έργα: τη σιδηροδρομική σύνδεση της νέας προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων, που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση στα μέσα του 2015, την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την εκσκαφή διαύλου, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται σειρά από έργα, συνολικού προϋπολογισμού, όπως είπα πριν, 20 εκατ. ευρώ. Παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι στο οποίο θα μπορούν να έρχονται τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία, να αυξήσουν την κίνηση και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος”.


"Προτεραιότητά μας τα παιδιά να τελειώνουν το σχολείο"

Πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι περίμεναν τον πρωθυπουργό στο μειονοτικό χωριό της Φιλλύρας. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους συγκεντρωμένους τονίζοντάς τους ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών της κυβέρνησης. “Δεν μας χωρίζει τίποτε” είπε ο πρωθυπουργός “Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από το σε ποιον Θεό πιστεύουμε”.

Από αυτόν τον χώρο, από αυτό το χωριό των φτωχών ανθρώπων, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα με συγκεκριμένο αποδέκτη: "Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν αλλά και σε καμία ξένη αρχή να παίζουν παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας. Είμαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες, ίσοι απέναντι στον νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας".

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Παιδεία είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στην υστέρηση και στη φτώχεια. Σημείωσε με έμφαση ότι τα δημόσια σχολεία, αρχής γενομένης από τα νηπιαγωγεία, είναι η λύση για να σταματήσει η υψηλή σχολική διαρροή που παρατηρείται στη Ροδόπη, κυρίως στις πιο φτωχές περιοχές. Πως κάθε τύπος σχολείου, δημόσιο, ιδιωτικό και μειονοτικό, έχει έναν στόχο: να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο, να τα μορφώσει και, ανεξάρτητα από το τι δουλειά θα κάνουν στο μέλλον, να είναι μορφωμένοι άνθρωποι. Γι' αυτό κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στον τόπο τους και τα νέα παιδιά να μη φύγουν.

Ο κόσμος άκουγε συγκινημένος τον πρωθυπουργό να μιλά κατευθείαν στην καρδιά των προβλημάτων, τον άκουσε να λέει ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει την καλλιέργεια του καπνού, με την οποία ασχολούνται 6.500 οικογένειες του νομού, κυρίως μειονοτικοί. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι του φτωχού αυτού δήμου ένιωσαν ότι ο πρωθυπουργός εκπλήρωνε μέρος της δέσμευσης που είχε αναλάβει απέναντί τους τον Ιανουάριο του 2015.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί είναι ισχυρή, αυτό φάνηκε καθαρά στη Φιλλύρα της Ροδόπης. Με την έννοια αυτή, η επίσκεψη αυτή ξέφυγε από τα όρια της τυπικής περιοδείας και ουσιαστικά αποτέλεσε την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Άλλωστε μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον θρησκευόμενο σεΐχη Μεντρεντίν ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους, επειδή, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, πάλευε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι άλλος ένας στόχος του είναι να συνεχιστεί και να επεκταθεί το δικαίωμα της ποσόστωσης και επισήμανε ότι έδωσε εντολή να αρθεί μια αδικία που αφορούσε την τηλεοπτική πραγματικότητα περιοχών της χώρας:

"Ο ιδιώτης πάροχος τηλεοπτικού σήματος, μια ιδιωτική εταιρεία, που παρέχει τηλεοπτικό σήμα σε όλη την Ελλάδα, άφησε τις περιοχές της Θράκης έξω από την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος για τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη ενέργεια και έχω πάρει απόφαση να σταματήσει. Διότι έχουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όλοι οι πολίτες, δικαίωμα να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια, δηλαδή να βλέπουν τη ζωή και τις ειδήσεις σε όλη την υπόλοιπη χώρα μας.

Αυτή, λοιπόν, η απαράδεκτη πραγματικότητα από σήμερα αλλάζει. Χθες έδωσα εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και υπέγραψε υπουργική απόφαση με ένα κονδύλι κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, ώστε άμεσα στην περιοχή σας, σε μια περιοχή που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, περίπου 120.000 πολίτες, να σας δοθούν δωρεάν δορυφορικά πιάτα, αποκωδικοποιητές και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης εκπομπής, αλλά και στους δορυφορικούς σε προγράμματα της επιλογής σας, γιατί είναι δύο οι πάροχοι (Nova και ΟΤΕ), ώστε να μην υπάρχει κανένα σπίτι Έλληνα πολίτη όπου να μην υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών”.

Αποθεωτική υποδοχή στο σχολείο στην Ξάνθη

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μειονοτικό γυμνάσιο της Ξάνθης, όπου πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί για να τον υποδεχτεί και, μαζί με τους μαθητές του σχολείου, αποτέλεσαν ένα κοινό που άκουσε με προσοχή τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για την Παιδεία και για τη δέσμευσή του ότι αυτό το παλιό κτήριο, που στεγάζει πολλούς μαθητές, έχει πάρει ήδη τον δρόμο του για να αλλάξει.

Αυτό που φάνηκε έντονα και στην Ξάνθη είναι η πραγματικά άμεση σχέση του πρωθυπουργού με τους πολίτες. Γιατί, όπως έλεγε και ο κόσμος, "ο φτωχός λαός καταλαβαίνει αυτόν που προσπαθεί, αλλά και τον βρόμικο πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση". Οι μικροί μαθητές ήθελαν να βγουν φωτογραφίες και, όπως μας έλεγαν, πλήθος των φωτογραφιών αυτών θα υπήρχε ήδη στο Facebook.

Στο Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής

Μια ζεστή στιγμή χάρισαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Κομοτηνής στον πρωθυπουργό και στη συνοδεία του. Η χορωδία του σχολείου, αλλά και το συγκρότημα jazz, τους πρόσφεραν ευχάριστες στιγμές σε μια κουραστική μέρα. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι στα τουρκικά, που, μαζί με τη χορωδία, τραγούδησαν ο διευθυντής του σχολείου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Προτεραιότητες ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους φορείς στη σύσκεψη που έγινε, σημείωσε με έμφαση τις συναντήσεις που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του στην κατεύθυνση της διαπεριφερειακής και διακρατικής συνεργασίας, τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής και σημείωσε ότι από το 2017 αναμένεται αισθητή βελτίωση της οικονομίας, που ήδη, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ξεπέρασε τους στόχους που είχαν μπει.

Επίσης τόνισε ότι η επερχόμενη ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο και να δημιουργήσει βιώσιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, πως η Θράκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει -και θα γίνει- ενεργειακό κέντρο και σημείωσε ότι πρέπει, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές των επιμέρους φορέων, όλοι να έχουμε κοινό στόχο την ευημερία της περιοχής, αρκεί, όπως σημείωσε με νόημα, να προτείνονται λύσεις ρεαλιστικές. Η συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνει τα εγκαίνια της έκθεσης της Θράκης και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL