Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το προσφυγικό

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αναμενόμενο. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών λαών ήθελαν οπωσδήποτε να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις στην Τουρκία, ότι αντιδρούν στις προγραφές του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις μαζικές απολύσεις και τις συλλήψεις βουλευτών, δημοσιογράφων και κοινών θνητών με την κατηγορία ότι είναι “τρομοκράτες”. Κι έτσι κατέληξαν με συντριπτική πλειοψηφία σε ένα ψήφισμα με το οποίο καλούν την Κομισιόν να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εν γνώσει όλων, της Άγκυρας συμπεριλαμβανομένης, ότι το εν λόγω ψήφισμα της Ευρωβουλής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να αστράψει και να βροντήξει - και να βρει ακόμη μια ευκαιρία να παρουσιαστεί στο εσωτερικό του μέτωπο ως ο στιβαρός ηγέτης που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και τα βάζει με τους εχθρούς τού τουρκικού λαού. Και δη με τους “υποκριτές” Ευρωπαίους, που, αντί να δείξουν την “ευγνωμοσύνη” που οφείλουν στην Τουρκία, η οποία περιθάλπει και κρατά μακριά τους τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, της κουνούν το δάχτυλο. Φρόντισε δε να επαναλάβει τις απειλές ότι θα “ανοίξει τη στρόφιγγα” και ότι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν ακριβά -“πέντε κι έξι φορές ακριβότερα απ’ ό,τι η Τουρκία”- την προσβολή που του έκαναν.

Βέβαια, για την ώρα όλα παραμένουν σε επίπεδο... επικοινωνίας. Ο Ερντογάν δεν έχει “ανοίξει τις στρόφιγγες”. Και από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η ελληνική και η γερμανική, που ξέρουν ότι τις αφορά άμεσα -είτε επί του εδάφους, είτε πολιτικά- κάθε σκαμπανέβασμα στις αφίξεις των προσφύγων, διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Και, για την ώρα τουλάχιστον, δεν δείχνουν να φοβούνται ότι θα τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Πότε θα έρθει η ώρα της πραγματικής αγωνίας; Όταν θα εξαντληθεί η υπομονή του Ερντογάν για τη βίζα και δη όχι για την πλήρη κατάργησή της για όλους τους Τούρκους πολίτες, όπως προέβλεπε η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, παρά τους εξαιρετικά υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνει ένα-ένα τα τελεσίγραφα που βάζει να λήγουν χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς να αντιδράει. Μέχρι νεωτέρας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL