Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Φ. Βάκη: Η ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ αναβίωσε τη χειρότερη εκδοχή της αντικομμουνιστικής υστερίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Βάκη: Η ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ αναβίωσε τη χειρότερη εκδοχή της αντικομμουνιστικής υστερίας

«Είναι τεράστιο στοίχημα και πρόκληση αυτό που λέμε “αριστερή διακυβέρνηση” μέσα σ' ένα παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον. Αυτό το εγχείρημα λειτουργεί στη βάση του εφικτού και στη βάση του τι μπορώ να κάνω τη δεδομένη στιγμή και όχι τι θέλω»,  υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ-1.     

Η Φ. Βάκη υποστήριξε πως «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, τα πράγματα είναι δύσκολα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και γίνονται τεκτονικές αλλαγές, εξαρτώνται από το συσχετισμό δυνάμεων. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν βγαίνει, δημιουργεί υπερχρεωμένα κράτη, πράγμα που λειτουργεί ως δούρειος ίππος άλωσης δικαιωμάτων κεκτημένων. Είναι αναγκαία η επιστροφή στην κοινωνική Ευρώπη και στο κοινωνικό κράτος». 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως τα μηνύματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους είναι θετικά, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα όπου το ζήτημα θα τεθεί στην ατζέντα. Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα πλέον δεν είναι το κακό παιδί και ο κακός μαθητής που πρέπει να κάνει τα μαθήματά του. Οι εταίροι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι συμφωνίες ισχύουν και από τις δύο πλευρές, ο χάρτης απομείωσης του χρέους συνομολογήθηκε ήδη από το Eurogroup του περασμένου Μαΐου». 

«Θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια για τη μείωση του χρέους;» αναρωτήθηκε σε σχέση με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας που επί των ημερών της χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο σε μια χώρα που απώλεσε το 25% του εθνικού της πλούτου. «Κάθε μέρα έχουμε από την αντιπολίτευση ένα κρεσέντο “παραιτηθείτε” απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κι ένα κλίμα αποσταθεροποίησης. Στο εσωτερικό, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να συντάσσεται με τους καναλάρχες. Στο εξωτερικό, ας μη συντάσσεται με τους δανειστές, ας συνταχθεί και μια φορά με το δικαίωμα αυτού του λαού να σταθεί στα πόδια του. Κάθε φορά που η διαπραγμάτευση είναι σε ένα οριακό σημείο ή είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, δημιουργούνται εντάσεις. Αυτό τον καιρό, αν σταχυολογήσουμε τι έχει  ειπωθεί -από θεσμικές εκτροπές, από πραξικοπήματα, για χούντα, για Χίτλερ- πρόκειται για πράγματα επαίσχυντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Όταν έχουμε μία αναβίωση από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδη της χειρότερης εκδοχής αντικομμουνιστικής υστερίας του μετεμφυλιακού κράτους, τα πράγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Σε λίγο θα μας αναβιώσει το ιδιώνυμο και θα προαναγγείλει διώξεις αριστερών» συνέχισε η Φ. Βάκη και εξέφρασε την ανησυχία της για την ακροδεξιά ρητορική και την απομάκρυνση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στο έργο της κυβέρνησης επισήμανε την αύξηση των δημοσίων εσόδων, υπενθυμίζοντας  τις πρωτοβουλίες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών, καθώς και την αποδοτικότητα των ελέγχων στις περίφημες «λίστες», όπως η λίστα Λαγκάρντ. Σημείωσε δε πως η απομάκρυνση των εργολάβων στον τομέα της καθαριότητας από το δημόσιο όχι μόνο οδηγεί μέχρι στιγμής στην εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι και επ' ωφελεία των εργαζομένων που απασχολούνταν «σε καθεστώς γαλέρας».

https://www.youtube.com/embed/z_8bR8Pt3Kk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL