Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αλ. Τσίπρας: Οι μάχες του επόμενου διαστήματος θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας και της Αριστεράς στον 21ο αιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Οι μάχες του επόμενου διαστήματος θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας και της Αριστεράς στον 21ο αιώνα

Σε τρεις βασικούς άξονες κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζεται με σκοπό να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Γραμματέα του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η νέα ΠΓ του κόμματος θα πρέπει να είναι το ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα παίρνονται συλλογικά οι κυριότερες αποφάσεις για κόμμα και κυβέρνηση, τόνισε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα κρίνουν τη φυσιογνωμία της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι η μάχη που δίνεται από την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι μάχη ενός μόνο υπουργού (τον οποίο και υπερασπίστηκε με απόλυτο τρόπο), αλλά ολόκληρου του ΣΎΡΙΖΑ. Επίσης, εκτίμησε ότι οι μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας στον 21 αιώνα, αλλά και την πορεία της Αριστεράς, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στις τηλεοπτικές άδειες.

Να μην χάσουμε τον προσανατολισμό μας

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και το θέμα του χρέους, υπενθύμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος από την κρίση και την σκληρή επιτροπεία, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί αυτός ο βασικός προσανατολισμός. Επίσης, επέμεινε στο ότι τώρα είναι η ώρα του χρέους και πως τώρα η δέσμευση πρέπει να δώσει τη θέση της στην υλοποίηση, καθώς και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup. Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι στην Ευρώπη έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επιτέθηκε, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει οικειοποιηθεί της θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σκληρότερα μέτρα, ενώ για το θέμα των εργασιακών, διερωτήθηκε τι θα γίνονταν αν έκαναν τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αυτοί που πιστεύουν ότι είναι αναπτυξιακό εργαλείο η υποβάθμιση της θέσης της εργασίας.

Καταλήγοντας, επισήμανε στόχος της επόμενης πενταετίας με ορίζοντα το 2021 δεν είναι γιατρέψει μόνο τα συμπτώματα της πολιτικής λιτότητας αλλά και της μακροχρόνιες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή (φοροδιαφυγή, ανισοκατανομή κτλ).

Μάχη ολόκληρης της παράταξης

Σε σχέση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έκανε λόγο για "πολεμική" και "επιχείρηση παλινόρθωσης" των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, και επισήμανε πως αν η κυβέρνηση κερδίσει τις επικείμενες μάχες θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας για την ηγεμονία της και κυριαρχίας της στον αριστερό πόλο του πολιτικού συστήματος. Επίσης, μίλησε για τη δυνατότητα ανατροπής των αρνητικών σταθερών αξιών των τελευταίων 40 χρόνων και για ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα ενάντια σε αυτή την προσπάθεια.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται την βροχή και ότι οι πληγές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το μπλοκ δυνάμεων είναι παράσημο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό το μέτωπο δεν αφορά μόνο τις άδειες αλλά το κράτος δικαίου. Υπενθύμισε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, έχοντας ως στόχο να σταματήσει τον διαγωνισμό και τώρα ισχυρίζεται ότι είναι αντισυνταγματικός επειδή δεν έχει τη σφραγίδα του ΕΣΡ.

Με ένταση υπογράμμισε ότι δεν ήταν αρμόδιος υπουργός που αποφάσισε για τον αριθμό των αδειών αλλά η πλειοψηφία της βουλής και ότι το διακύβευμα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή να αποφασίζει για τα σημαντικά επίδικα της χώρας η βουλή και όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του που προκαταλαμβάνουν ότι οι δικαστές θα ακυρώσουν τον νόμο και σε συνέπεια αυτού θα πέσει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αυτές "ομολογία πραξικοπήματος".

Μάλιστα, δήλωσε ότι την Αριστερά δεν την λύγισαν απειλές πολύ ισχυρότερων αντιπάλων, επομένως δεν θα την τρομάξουν οι απειλές του παιδιού της Ζίμενς και της διαπλοκής, επισημαίνοντας ότι η μάχη για τις άδεια δεν είναι μάχη ενός Υπουργού αλλά ολόκληρης της παράταξης.

Τόνισε ακόμη ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε τη δέσμευση να αντιπαρατεθούμε με το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς και να αφήσουμε ένα προοδευτικό αποτύπωμά στις δομές της ελληνικής κοινωνίας.

Ενιαίο πολιτικό κέντρο κυβέρνησης και κόμματος η Π.Γ

Τέλος, σε ότι αφορά τη λειτουργία κόμματος και κυβέρνησης τόνισε ότι η νέα Π.Γ θα πρέπει να είναι το ενιαίο κέντρο συλλογικής καθοδήγησης κόμματος και κυβέρνησης, όπως είναι και η εντολή του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρχει διχοτόμηση των δύο και να μην γίνεται χάραξη ξεχωριστών ή και προσωπικών στρατηγικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL