Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Φ. Βάκη: Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά προστατεύονται (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Βάκη: Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά προστατεύονται (Video)

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το Υπερταμείο το οποίο διαφέρει σημαντικά από το ΤΑΪΠΕΔ, επισήμανε στον απόηχο της ψήφισης του χθεσινού πολυνομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η Φ. Βάκη έκανε λόγο για «μηδενισμό του ιστορικού χρόνου» σε ό,τι αφορά τις αντιπολιτευτικές κορώνες περί «απώλειας εθνικής κυριαρχίας», υπενθυμίζοντας ότι το 2012 στη δανειακή σύμβαση που προέβλεπε τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αναφερόταν το δικαίωμα κατάσχεσης κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου της χώρας χωρίς εξαιρέσεις από τους δανειστές. Το ΤΑΪΠΕΔ είχε συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις και σχεδιαζόταν ακόμη η λειτουργία Ταμείου για το χρέος στο εξωτερικό υπό τη διοίκηση ξένων μάνατζερ χωρίς να έχει κανέναν λόγο η ελληνική κυβέρνηση.

https://www.youtube.com/embed/zPY39l7Ge9k

Σε αντίθεση με το ΤΑΪΠΕΔ το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε, παρότι «δεν θριαμβολογεί κανείς ή γοητεύεται από προαπαιτούμενα μνημονίων», το νέο Υπερταμείο δεν έχει αποκλειστικό σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε η Φ. Βάκη. Από την ποικιλότροπη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων το 50% θα αποδίδεται στο χρέος και το άλλο 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Όπως επισήμανε η ίδια, είναι ένα Ταμείο που έχει δοκιμαστεί ως μοντέλο και στη Γαλλία «για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, δηλαδή, πρόκειται για μια αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων». Συνέχισε τονίζοντας ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα αποτελείται από τρία μέλη που ορίζει η ελληνική κυβέρνηση και δύο από τους θεσμούς και υπάρχει δικαίωμα βέτο στη λήψη αποφάσεων. Επομένως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση εθνικής κυριαρχίας, όπως δηλαδή προέβλεπαν οι σχετικοί σχεδιασμοί μέχρι το 2014.

«Οι ΔΕΚΟ θα ιδιωτικοποιούνταν αν έμεναν στο ΤΑΪΠΕΔ. Και το νερό ήταν στο ΤΑΪΠΕΔ», διευκρίνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στη νομοτεχνική βελτίωση του πολυνομοσχεδίου όπου καθίσταται σαφές ότι το 51% των μετοχών των επιχειρήσεων ύδρευσης ανήκει σε κάθε περίπτωση στο Δημόσιο, σύμφωνα μάλιστα και με το ΣτΕ. Αυτή η πρόβλεψη επεκτείνεται σε όλες τις ΔΕΚΟ. Επιπροσθέτως, η κ. Βάκη υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει η συγκεκριμένη διάταξη για τη διασφάλιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών να εγγραφεί στο Σύνταγμα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να μην αλλάξει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, η Φ. Βάκη διερωτήθηκε «και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς το βουκολικό δράμα με τα βοσκοτόπια, χωρίς όλο αυτό το αφήγημα για σκάνδαλα και πόθεν έσχες;» και κατέστησε σαφές ότι όλοι ελέγχονται και η διαδικασία προχωρά κανονικά και νομότυπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL