Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Αποδόμηση όλων των προοδευτικών αλλαγών της κυβέρνησης στην Παιδεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδόμηση όλων των προοδευτικών αλλαγών της κυβέρνησης στην Παιδεία προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

«Ό,τι έχετε νομοθετήσει θα καταργηθεί μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής μας με έναν νόμο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση όλων των προοδευτικών αλλαγών της σημερινής κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας και την επαναφορά όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η σύγκρουση με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ως στόχο το εσωκομματικό ακροατήριο.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επαναφορά των πρότυπων πειραματικών σχολείων, όπως και του νόμου Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια, ενώ επιτέθηκε με ένταση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως και για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, παίρνοντας θέση στο πλευρό των σχολαρχών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε και την πρόθεσή του για περαιτέρω βάθεμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Παιδεία με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και της διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.

Ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μόνο στην αφετηρία

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει την Παιδεία «πίσω στην δεκαετία του ‘80» και προωθεί τις λογικές της ελάχιστης προσπάθειας, της εξίσωσης προς τα κάτω και της έλλειψης αξιοκρατίας, χωρίς να αποφύγει τις προσωπικές επιθέσεις στον Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά θα πρέπει να δίνονται μόνο στην αφετηρία κι από εκεί και πέρα το πού θα φτάσει το κάθε παιδί είναι ζήτημα της προσωπικής του δουλειάς και της … τύχης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κατάργηση των πρότυπων πειραματικών σχολείων αναρωτώμενος «πόσο αριστερό να στερείτε από ένα άξιο παιδί να πάει σε ένα καλό δημόσιο σχολείο;», ενώ κατηγόρησε τον Ν. Φίλη ότι με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν το Γυμνάσιο μετατρέπεται σε «σχολείο αυτόματης προαγωγής» και στέλνεται μήνυμα ήσσονος προσπάθειας.

Στο πλευρό των σχολαρχών για τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερασπίστηκε το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να κοντύνει το ιδιωτικό σχολείο» και να ψαλιδίσει όλα του τα πλεονεκτήματα, όπως η «αξιοκρατική αντιμετώπιση του εργασιακού προσωπικού». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εκλογή των διευθυντών των σχολείων από τους καθηγητές σχολιάζοντας ότι «η ιδέα να ψηφίζουνε οι υφιστάμενοι για το προϊστάμενο δεν συνάδει με το δικό μας αξιακό σύστημα».

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επαναφορά των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών «μήνυμα ωχαδερφισμού» στους φοιτητές ισχυριζόμενος ότι είναι υποχρέωση των φοιτητών να τελειώνουν τις σπουδές τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο … πληρώνεται από τους πολίτες, ενώ δεν παρέλειψε μια ακόμη προσωπική επίθεση στον υπουργό Παιδείας. Για την κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος στα ΑΕΙ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε «σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές; Μας περισσεύουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Κατά του πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, να αποφασίζει η αγορά

Εξίσου συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης και για τα μεταπτυχιακά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο μεταφέρει όλες οι εξουσίες στο υπουργείο Παιδείας και χαμηλώνει πολύ το πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι «την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η αγορά κι όχι το υπουργείο» αναφερόμενος στο πλαφόν.

Κομμάτι της ταυτότητάς μας η Ορθοδοξία

Σχετικά με το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο Κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των Θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία» σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «κατόπιν μελέτης κι όχι συγκρουσιακά», ενώ χαρακτήρισε την Ορθοδοξία «κομμάτι της ταυτότητάς μας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η σύγκρουση που προέκυψε «αφορά μόνο τον μικρόκοσμο των συνιστωσών σας» και μια επιλογή που «διχάζει τον λαό και προσβάλλει την Εκκλησία» καταλογίζοντας στον Ν. Φίλη «ανιστόρητη επιθετικότητα» προς την Εκκλησία.

Καταλήγοντας, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της Ν.Δ. για την Παιδεία, μεταξύ των οποίων κι η δέσμευση κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσης και της αυτονομίας στον χώρο της Παιδείας με απαραίτητη προϋπόθεση την αξιολόγηση. Επίσης προανήγγειλε μεγαλύτερη ελευθερία στην διαχείριση του εκπαιδευτικού έργου από τους δασκάλους κι ελεύθερη επιλογή του σχολικού βιβλίου, ΑΣΕΠ για την επιλογή των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε συνεργασία με δημόσιες κι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αρνήθηκε να μιλήσει για την διαπλοκή ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για την μάχη κατά της διαπλοκής, περιοριζόμενος να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός είναι «απολογούμενος για τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από το θέμα της Παιδείας αντιπροτείνοντας προ ημερησίας συζήτηση για την διαπλοκή «αύριο το πρωί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL